ETİĞİN UNSURLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

Danışman : Mehmet KÖRPİ
Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
Zinde İSG Etiği DRUZ.
ÇOCUK ve REKLAM Araştırma sonuçlarına göre Batı ülkelerinde her çocuk, yılda ortalama 900 saat televizyon başında kalıyor ve bu süre içinde de en az 10.
AHLAK FELSEFESİ.
HAZIRLAYANLAR: ALİKAN BERAT
SULTAN GAZAL TANRIVERDİ KEMAL KILINÇ BAŞAK KARAMAN ZEYNEP BİLİROĞLU
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULARI
GRUP ETİK SULTAN GAZAL TANRIVERDİ KEMAL KILIÇ BAŞAK KARAMAN
SEN YİNE DE SESLİ İZLEYİNİZ. ÇEVREN KÖTÜ VE KÖTÜLÜK YAPMAYI ADET EDİNMİŞ İNSANLARLA DOLU OLABİLİR. SEN YİNE DE İYİ OL VE İYİLİK YAPMAKTAN ASLA VAZGEÇME.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
HÜMANİSTİK ÖĞRENME Hümanistik yaklaşımlar bireyin öznel algıları üzerinde yoğunlaşırlar. Buna göre bireyin kendine dünyayı ve olayları yorumlama biçimi.
TELİF HAKLARININ AHLÂKİ, HUKUKİ VE EKONOMİK BOYUTLARI
Önce Merhabalar, Şu anda görmekte olduğunuz slaytta yer alan güzel sözler, internetde yayınlanan ünlü düşünürlerin sözlerinden alınıp buraya koyulmuştur.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
Temel Eğitici Nitelikleri
MESLEKİ ETİK Çevre Etiği Prof.Dr. Fatih M. Botsalı MK MK
REHBERLİK.
ETİK NEDİR?.
AHLAK.
AHLAK GELİŞİMİ.
PROGRAM TASARIMI
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
KISA DÖNEMLİ HEDEFLER.
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
AHLAK NEDİR?.
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
Vefa; insana duyulan sevgidir..
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
FELSEFE DERSİ KONU ANLATIMI
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
EĞİTİMDE ETİK KURALLAR
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
HEGEL ‘İN DİYALEKTİĞİ ˜ KANT ‘IN ÖDEV AHLAKI
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
Psikolojinin Konusu ve Amacı
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
AHLAK FELSEFESİ (ETİK).
AHLAK FELSEFESİ.
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
6.1. İşletmelerde Meslek Etiği Kategorileri:
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
Davranış Bilimlerine Giriş
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
ETİK DEĞERLER SUNUMU
TEŞKİLAT VE PROPAGANDA
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
EMPATİ-YARDIM ETME PROSOSYAL DAVRANIŞ
AHLAK FELSEFESİ.
TEST 1.
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
AHLAK GELİŞİMİ Öğr. Gör. İdris KARA.
Sunum transkripti:

ETİĞİN UNSURLARI

Etik: Bir kişinin ya da grubun davranışlarına rehberlik eden doğrunun ve yanlışın, iyi veya kötünün standartlarını oluşturan moral ilkelerinin kodudur ve çeşitli eylem alternatifleri arasında bir seçim yapmada insanlara yardımcı olan davranış ilkelerini oluşturmayı amaçlar. Yükümlülük: Eylemlere yön veren ahlaki nitelikteki istektir.

Etiğin Unsurları Eğitim Unsurları Vicdan ve İyi Niyet Akılcılık Eylemlere Yön Veren Öğeler Ödevler ve Yükümlülükler Öçülükler

Ödevler ve Yükümlülükler Ödev bir kimsenin yapması gerekli olan ya da kişiden yapması beklenen eylemdir. Ödevle birlikte ele alınması gereken yükümlülük ise, eylemlere yön veren ahlaki nitelikteki istektir. Yapılması gereken bir eyleme ilişkin buyruklar olumlu bir gerekliliği ifade ederken yapılmaması gereken bir eyleme ilişkin buyruklar olumsuz bir gerekliliği yansıtmaktadır.

Ölçülük Gerçek mutluluğun bunda olduğu savunulur. Buna göre, her türlü aşırılıktan uzak kalmayı öngören ve ideal seviyede olunmasının uyum, düzen ve mutluluk getireceği belirtilir.

Vicdan ve İyi Niyet Vicdan kişinin kendi kendini yargılama yeteneğini kullanması sonucu, niyet ve eylemlerin ahlaki değerlerinin bilincine varmasını sağlayan ahlaki yeterliliktir. Aynı zamanda kişinin benliğinde oluşan ve bireyin iyiliğine veya kötülüğüne ilişkin yargısal bilinçtir.

Akılcılık Bu temel unsura göre insanı mutluluğa götürecek temel yol, kişinin doğru yolu bulacak kadar bilgiye sahip olmasıyla doğru orantılıdır. Birey neyi doğru neyi yanlış yaptığını bilir ve buna göre davranırsa kendiliğinden mutluluğu yakalayabilir.

Eylemlerimize Yön Veren Öğeler İyilik ve doğruluk öğeleri : Ahlaki anlamda, insanların eylemleri, genellikle iyi ve kötü ekseninde değerlendirilmektedir. Ahlaki yönden olumlu kabul edilen eylemler ‘iyi’, ahlaki açıdan uygun olmayan ve olumsuz olarak değerlendirilen eylemler ise ‘kötü’ olarak sınıflandırılmaktadır.

Sevgi öğesi : Eylemlere yön veren unsurlardan birisi de sevgidir Sevgi öğesi : Eylemlere yön veren unsurlardan birisi de sevgidir. Ahlaki açıdan sözü edilen sevgi, dar anlamda aşk değil, geniş anlamda, insanların ilişkilerinde karşılıksız bir özveriye neden olan duygusal bağ ve eğilimdir.

Bencilik (egoizm) öğesi :Eylemlerimizi etkileyen sevgi öğesinin tam karşıtı olarak nitelendirilebilecek bencilik (kendini düşünme) öğesi, insanı sadece kendini ve kendi çıkarlarını gözetme ve kollamaya, tüm çevresini kendi yararına uydurmaya yönelik eğilimdir.

Hazırlayan : Saadet PELİVAN 12620074 Pazarlama ve Reklamcılık