Değişken , Veri Türleri ve Operatörler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OPERATÖRLER.
Advertisements

PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
BÖLÜM Atama Deyimi (Assignment)
mantIKSAL OPERATÖRLER
Değişkenler ve bellek Değişkenler
JAVASCRİPT VERİ TÜRLERİ
OPERATÖRLER Programlama dillerinde tanımlanmış sabit ve değişkenler üzerinde işlemler yapmayı sağlayan karakter ya da karakter topluluklarına operatör.
PHP-MySQL ile Profesyonel Web Programlama
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
Programlama-II (Java ile Bilgisayar Programlama)
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Değişken Tanımlamaları
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
OOP4 LAB.
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
DEĞİŞKENLER VERİ TÜRLERİ ve OPERATÖRLER
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Operatörler.
Fortran Proglama Dili’nin Esasları
OPERATÖRLER.
Değişkenler veri tipleri operatörler
MANTIKSAL OPERATÖRLER
Temel Bilgi Teknolojileri
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
Temel Veri Türleri ve Operatörler
DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ
DEĞİŞKENLER.
Mantıksal Operatörler ve Denetim Yapıları
BİL 102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA
C# Veri Tipleri ve Değişkenler
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
İnternet Programlama - 2
PHP’ye Giriş Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan.
Değişken Türleri.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 8.  Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, 10 tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal)
Değerler ve Değişkenler
VİSUAL BASİCTE KULLANILAN VERİ TÜRLERİ.
TEMEL php Dersleri - Ders 1 Değişgenler
BTP206– Görsel Programlama II
PHP.
Bugünkü konular Programlama dilleri ve Syntax Generic C Program yapısı
Bu Günkü Konular If yapısı ve karşılaştırma operatörleri
2. HAFTA 2. Hafta.
Değişkenler Programda Değişken Tanımlama. Değişken nedir? (Variables) Program içinde kullanılan veri(data)nin tutulduğu alanın adıdır. Her veri bir tür.
Adım Adım Algoritma.
- 1 - Bütün formüller “ = “ işareti ile başlamak zorundadır
VERİ TİPLERİ BYTE:0-255 ARASI TAMSAYI (1 BYTE)
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -2) Öğr.Gör. Mehmet Akif Barış.
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
Presentation and Explaing Method 8.Sınıf
Programlama Dillerinin Temel Elemanları
METHODLAR VE KOŞULLAR.
2- C# BAŞLANGIÇ Nesne Yönelimli Programlama - i
Veri Türleri, Atamalar ve Tip Dönüşümleri …
VERİ TÜRLERİ.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
ACTIONSCRIPT TEMELLER İ SAVAŞ TUNÇER
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
Veri Tipleri 12/4/2018.
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
2.2. Özel Semboller ve Pascal Sözcükleri
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Sunum transkripti:

Değişken , Veri Türleri ve Operatörler

DEĞİŞKENLER ve VERİ TÜRLERİ

Bir program çalıştırırken tüm veriler geçici olarak hafızada tutulur Bir program çalıştırırken tüm veriler geçici olarak hafızada tutulur.Değişkenler bu verilerin isimlendirilmesi işlemidir. <veri tipi><değişken adı>; şeklinde tanımlarız. string isim; int rakam;

Tanımlanan değişkenlerin tipleri değişken İsminden önce belirtilir. Tanımlama Kuralları Tanımlanan değişkenlerin tipleri değişken İsminden önce belirtilir. Değişken isimlerini belirlerken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Boşluk,nokta, soru işareti,noktalı virgül, çift tırnak,tek tırnak aritmetik  operatörler,karşılaştırma ve atama operatörleri,parantezler kullanılamaz. Sayı ile başlayamaz.

Visual C#.NET dilinde tanımlı anahtar kelime- ler kullanılamaz. Değişken isimlerinde Türkçe karakter kullanı- lırsa,farklı dil seçenekli işletim sistemlerinde çalışma anında hata üretecektir.

Veri Türleri Veri tipleri tam sayılar,ondalık sayılar,metinsel ifadeler ve mantıksal ifadeler olmak üzere 4'e ayrılmıştır. Tam Sayılar

Tip Açıklamaları Byte veri tipi 0'dan 255'e kadar değer tutabilen tiplerdir.Negatif değer alamazlar. Sbyte veri tipinin byte tipinden farkı hem negatif hem pozitif değer tutabilmesidir. Short veri tipi negatif ve pozitif sayılar tutabilir. Ushort veri tipinin short tipinden farkı sadece pozitif sayıları tutmasıdır.

İnt veri tipi en çok kullanılan veri tiplerinden birisidir.Çok büyük sayılar tutabiliriz. İnt veri tipi hem negatif hem pozitif değer tutabilir. Uint veri tipinin int veri tipinden farkı sadece pozitif sayılar tutabilmesidir. Long veri tipini int tipinin yetmediği alanlarda kullanabiliriz.

Ondalık Sayılar Tip Açıklamaları Bu veri tipleri tam sayıların aksine noktalı sayıları tutabilir. Float double decimal'in bir ortak özelliği vardır. Hepsi noktalı sayıları tutar. Aralarında en çok veriyi saklayabilen tip decimal'dir.

Mantıksal İfadeler Boolean veri tipi iki değer alabilir.True(Evet) ve False(Hayır).Bu veri tipini bir koşul ifadesinde kullanabiliriz.Bu işlem true ise şunu false ise şunu yap gibi.

OPERATÖRLER

Operatörler,matematiksel ya da mantıksal hesapların yapılması,değişik çalışma deyimlerinin hazırlanması için vardır. C# içerisinde operatörler 2 grup altında incelenebilir. 1-Matematiksel Operatörler Toplama + Çıkartma - Çarpma * Bölme / Modülüs %

Bu Operatörler Matematik’de nasıl çalışıyorsa, C# içinde’de aynı şekilde çalışır. Fakat dikkat edilmesi gereken husus bölme işlemleri, eğer bir bölme işleminin sonucunu tam sayı değişkenlerine (int,byte,long gibi) atarsanız, ve sonuç küsürlü bir şekilde oluşursa,noktadan sonraki kısım atılır ve sonuç tam sayi şekline dönüştürülür.

Sonucun 2 çıkması C#’in matematiksel işlemlerde kısıtılı olduğunu göstermez. Bölme İşleminin sonucu 2.5 tur.Ancak sonucun atandığı değişken tam sayı tipinde olduğu için sonucun küsüratlı kısmı atılır ve sonuç olarak görüntülenir.Bu yüzden bu durumlarda decimal kullanılması daha doğru olur.

& (Ve) operatörünü ele alalım. Bu Operatör 3-Mantıksal Operatörler & (Ve) operatörünü ele alalım. Bu Operatör her iki operandın değerlerini alır ve her iki operand da doğru olmadığı sürece yanlış sonucunu üretir. Doğru sonucunu vermesi için her iki operandın doğru olması gerekir. Örn: yalnıs & yalnıs = yalnıs , yalnıs & dogru = yalnıs , dogru & dogru = dogru

| (Veya) operatörü herhangi birinin doğru olması, doğru sonucunu üretmek için yeterlidir. Sadece ve sadece iki operandın yalnış olması halinde sonuç yalnıştır. | (Degil) operatörü ise tek operand ile birlikte çalışır. Operanda ait değerin tersinialır.Operand yanlış ise doğru, doğru ise yalnış sonucunu üretir.

&& (Kosullu Ve) ve ||(KosulluVeya)  operatör- lerinin normal & ve | operatörlerinden tek farkı normal operatörlerin her iki operandı da önermeye dahil etmesiyken,koşullu operatörlerin sadece Gerektiğinde ikinci operanda bakmasıdır.