MADDENİN HALLERİ VE ISI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDE ve ISI.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
ISI VE SICAKLIK.
SU HALDEN HALE GİRER.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
MİS GİBİ KOKTU BEYZA NUR KEKEÇ 3-C 743.
SU HALDEN HALE GİRER.
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
ISI ve SICAKLIK.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
ISI VE SICAKLIK.
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
A K M Y İ.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI ve SICAKLIK.
ISI.
MADDE VE ISI.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Esra AYDİNFen ve Teknoloji ISI VE SICAKLIK. Esra AYDİNFen ve Teknoloji Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde.
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Maddenin Sınıflandırılması
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Sunum transkripti:

MADDENİN HALLERİ VE ISI

ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık kavramıyla günlük hayatımızın bir çok alanında iç içeyiz.Isının canlı yaşamının devamı için önemi çok büyüktür.

Canlıların en önemli ısı kaynağı nedir?

GÜNEŞ

Isı ve sıcaklık kavramlarını günlük hayatta sıklıkla kullanırız Isı ve sıcaklık kavramlarını günlük hayatta sıklıkla kullanırız.Ancak bazen birbiriyle karıştırılan bu kavramlar birbirinin yerine kullanılır. Isı ve Sıcaklık bazı doğru ve yanlış kullanımları: Sıcak çorba her derde devadır. Bugünlerde hava ısısı düştü.

ISI: Sıcaklıkları farklı olan maddeler arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bir maddenin ısısı ölçülemez. Sadece aldığı yada verdiği ısı ölçülebilir. Alınan ısı= Verilen ısı

SICAKLIK: Maddenin taneciklerinin ortalama hareket enerjilerinin bir göstergesidir. Sıcaklık bir enerji türü değildir.

Sıcaklığı ölçen alet termometredir. Sıcak su ısı Cam Renkli sıvı Isı

Sıcaklık ve ısı kavramını deneyle anlayalım; Bir demir çubuğu alıp ısı kaynağı yardımıyla ısıtalım.Sonra demir çubuğu buzlu suya koyalım. Burada ısı kaynağından demir çubuğa ısı aktarılır ve çubuğun sıcaklığı yükselir. Termometreyi buzlu suya daldırıp beklettikten sonra, sıcak suya daldıralım.Termometredeki sıvı seviyesi hemen yükselir.Bu durumda kaynama sıcaklığındaki sudan cam boruya,cam borudan da içindeki sıvıya ısı aktarılmıştır.

MADDENİN HALLERİ

Maddeyi meydana getiren taneciklerinin bir arada bulunma sebebi birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetidir. Maddeler doğada;

Suyun damlalar oluşturmasının sebebi nedir ?

Su moleküllerinin birbirini çekmesidir.

Maddenin farklı hallerinde değişen tek şey,tanecikleri arasında bağların sağlamlığı ve tanecik hareketleridir. Maddenin tanecik yapısında bir değişme olmaz. Isınmakta olan buz önce suya sonra su buharına dönüşür.

Çekim kuvveti iyice azalır Mesafe daha da artar Başlangıçta buzu oluşturan tanecikler birbirlerine temas halinde ve sıkı dizili olduğu haldedir.Buz suya dönüşünce,su molekülleri arasındaki çekim kuvveti biraz azalır,mesafe artar,moleküller birbiri üzerinde kayarak hareket edebilir.Suyu ısıtmaya devam ettiğimizde moleküller arası: Çekim kuvveti iyice azalır Mesafe daha da artar Moleküller birbirinden uzaklaşır ve serbestçe hareket etmeye başlar. KATI SIVI GAZ ERİME BUHARLAŞMA

Su buharı dışarı ısı enerjisi verip soğurken moleküllerin hareket enerjisi azalır ve aralarındaki çekim kuvveti artar.Belli bir sıcaklığa gelince buhar yoğuşur ve suya dönüşür.Artık moleküller birbirleri ile temas halindedir ve birbiri üzerinde kayma hareketi yapabilirler.Soğuma ile dışarı ısı verme işlemi devam ettikçe su molekülleri arasında çekim kuvveti daha da artar.Mesafe iyice kapanır ve moleküller sıkı dizili hale geçerek buza dönüşür. KATI GAZ SIVI DONMA YOĞUŞMA