Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
Advertisements

Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Global Su Ürünleri Trendleri
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
TÜRKİYE’DE TARIM.
TEMEL ARICILIK EĞİTİMİ EKİM 2014.
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
PAZAR RAPORLARI_2013.
EGEV EGE EKONOMİYİ GELİŞTİRME VAKFI. EGEV’e Üye  Afyon  Aydın  Balıkesir  Çanakkale  Denizli  İzmir  Kütahya  Manisa  Muğla  Uşak  Valilikler.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
YAŞADIĞIMIZ YER HARİTALAR COĞRAFİ BÖLGELER
Yumurtayı Nasıl Kırmalı ?. Lezzeti ve Besin Değerleri Fonksiyonel özellikleri.
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
EGE BÖLGESİ.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Oğul Çalışmaları.
Bal Arılarında İletişim
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Coğrafi Bölgeler.
Sabit ve Gezginci Arıcılık
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE TARIM.
Bal Arılarında İletişim
Hülya Uçar İngilizce Öğretmenliği 1-B Normal Öğretim
Ege bölgesi.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
ÖZBEKİSTAN.
MARMARA BÖLGESİ.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Bal Dışındaki Arı Ürünleri Hazırlayan: Duygu Uygun Danışman: Prof. Dr. Mustafa Karhan.
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Biz kimiz? Syngenta ziraat sektöründe Dünya lideridir
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
HALK OYUNLARI.
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular 16.000 yıl öncesine dayanır. 4.000 yıl önce Mısır’da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur. 3.000 yıl önce Sümerler balı ilaç olarak kullanmıştır. Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir. Hititler ve Osmanlıda arıcılık için özel yasalar yapılmıştır. Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

Arıcılığın Tarihi 1568'de ana arının yumurtadan oluştuğu saptanmıştır. 1609'da ana arının dişi olduğu anlaşılmıştır. 1638’de bal arıları Amerika kıtasına götürülmüştür. 1771’de ana arının havada çiftleştiği belirlenmiştir. 1788'de işçi arıların petekler üzerinde dans ettiği saptanmıştır. 1851’de Langstroth tipi kovan geliştirilmiştir. Bu kovanlar verim artışı yanında arıcılığın ticari bir iş kolu olmasına katkıda bulunmuştur.

Arıcılığın Önemi Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyet Çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlaması Polinasyona katkı sonucu çevresel sürdürülebilirlik Yüksek besin içerikli gıda üretimine katkı Alternatif tıbbi uygulamalar İşlenmeyen tarımsal alanların değerlendirilmesi

Türkiye’de Arıcılığın Avantajları Floral kaynakların ve koloni varlığının zengin olması Birbirinden farklı iklim ve bölgelerin bulunması Tarımsal amaçlı işlenmeyen alanların fazlalığı Tarımsal savaşım ilaçlarının kullanımının az olması Arı gen kaynaklarınca zengin olması Topraksız veya az topraklı köylü için uygun olması Gezginci ve sabit arıcılığa uygun olması

Dünyada Arıcılık Dünya'da 52 milyon bal arısı kolonisi bulunmakta olup toplam bal üretimi 1.120.000 tondur. Koloni başına bal verimi 21.5 kg/koloni’dir. Koloni sayısı bakımından Çin 6.390.000 koloni ile birinci Etiyopya 5.200.000 koloni ile ikinci ve Türkiye 4.200.000 koloni ile üçüncü sıradadır. Bal verimi bakımından 211.791 ton ile Çin birinci, 87.270 ton ile ABD ikinci, 70.000 ton ile Arjantin üçüncü ve 65.000 ton ile Türkiye dördüncü sıradadır.

Türkiye’de Arıcılık Türkiye'de 4.200.000 adet koloni bulunmaktadır. Bu kolonilerden 65.000 ton bal ve 4.000 ton balmumu üretilmektedir. Koloni başına bal verimi 16 kg/kolonidir. Koloni sayısı bakımından en zengin bölgeler sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleridir. Koloni sayısı ve bal üretiminin en yoğun olduğu iller sırasıyla Muğla, Ordu, Adana ve İzmir’dir.

Türkiye’de Arıcılık Türkiye'de 40.000 aile arıcılıktan geçinmektedir. Arıcıların %80'i kolonilerini Ege ve Akdeniz sahil kuşağında kışlatmaktadır. Mayıs başında İç, Orta, Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerine götürmektedirler. Daha sonra Haziran-Ağustos aylarında bir kısım arıcı pamuk balı için Urfa, Diyarbakır, Aydın, Denizli ve İzmir illerine; bir kısmı ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler.

Türkiye’de Arıcılık Arıcıların büyük bir kısmı da çam balı üretmek için Eylül-Kasım ayları arasında Bodrum, Muğla, Söke, Marmaris yörelerinde konaklamaktadır. Ülkemiz çam balı üretiminde Dünya'da tek üretici konumundadır. Yılda yaklaşık 15.000 ton üretim gerçekleşmektedir. Elde edilen çam balının % 85'i AB ülkelerine ihraç edilmektedir.