Robert E. Sallis, MD, FAAFP, FACSM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
KANSER NEDİR ?.
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI Dr
KRONİK HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Alkolün Sağlık,Ekonomik ve Sosyal Etkileri Dr. Peter Anderson Ankara, Türkiye Kasım 2005.
Cooper Aerobics Center Longitudinal Study, In progress 40,842 Erkek & 12,943 Kadın *Düşük kardiyo (kardiyorespiratuar zindelik) düzeyi Zindelik.
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
Dr. Harun GÜLMEZ KOLAN British Hospital BAŞHEKİMİ
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Stres ve Stres Yönetimi
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
Ders Notları 2 Yrd. Doç. Dr. İlker Daştan SAĞLIK EKONOMİSİ
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
EnesBin Ömer GÜLER ÜmütCan AKYILMAZ
AKUT KORONER SENDROMLAR
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
Kanser artıyor mu? Dr. Yavuz Dizdar İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü.
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KORUYUCU HEKİMLİK.
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
Beklenen Getirinin ve Riskin Ölçülmesi
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
Sigaranın Zararları.
SAĞLIKLI BESLENME.
SİGARAYI BIRAKMAK !!!!!!. SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
Aile Genogramı ve Aile Çemberi
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
PULMONER REHABİLİTASYON
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
BÖLÜM-6: YAŞAM BOYU SPORDA AEROBİK EGZERSİZLER YAŞAM BOYU/HERKES İÇİN
Yaşam Boyu Spor ve Aerobik Egzersiz
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Sunum transkripti:

Robert E. Sallis, MD, FAAFP, FACSM Başkan Yardımcısı Sports Medicine Fellowship Kaiser Permanente; Fontana, CA Başkan, Exercise Is Medicine Advisory Board Küresel yaygınlık ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri açısından, hareketsizlik; ekonomik, çevresel ve sosyal etki alanı geniş bir salgın olarak tanımlanmalıdır. Eski Başkan, American College of Sports Medicine

ABD’de senelik ölüm oranları(1,000) Ölüm Sebepleri Tütün 435 Hareketsizlik / Yanlış Beslenme 400 Alkol 85 Mikrobik Ajanlar 43 ABD’deki en önemli iki ölüm sebebi 1. Tütün 18.1% 2. Hareketsizlik, Yanlış Beslenme16.6% Zehirli Maddeler 55 Trafik Kazaları 43 Silah Kazaları 29 Cinsel Davranışlar 20 Yasadışı İlaç Kullanımı 17 50 100 150 200 250 300 350 400 450 500 ABD’de senelik ölüm oranları(1,000) JAMA March 10, 2004

Formda olmak mı şişman olmak mı? Şişman ve formda olmak, zayıf ve formsuz olmaktan iyidir. Bireyin düşük formda olması hafif ve orta dereceli obeziteye kıyasla daha yüksek ölüm riski teşkil etmektedir. Kilo farkı gözetmeksizin, fiziksel aktivite herkes için faydalıdır.

Primer ve sekonder korumada egzersizin etkisini kanıtlayan örnekler Diyabet Kanser (meme ve kolon kanseri) Hipertansiyon Depresyon Kemik erimesi Bunama Koroner Arter Hastalığı Tüm nedenlere ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümler

Ölüm Oranları& Zindelik (Fitness) Seviyesi Düşük Orta Yüksek 120 100 80 Her bin kişiye isabet eden ölüm sayısı 60 40 High fit men >80 have a significantly lower death rate than low fit men age 60-69 yrs. Is there any question about where you can find the fountain of youth? 20 60-69 70-79 80+ Yaş grupları Blair & Wei. Am J Health Prom 2000; 15:1-8 5

Egzersiz & Kronik Hastalıkların Sebep Olduğu Ölümler 0.5 1 2.5 1.5 2 < 5 METs 5-8 METs > 8 METs Göreceli Ölüm Riski Hipertansiyon KOAH Diyabet Sigara BKİ Meyers; NEJM; 2002

Yaşam Kalitesi; Geriatrik Eğri Yüksek riskli yaşam tarzı (hareketsizlik,sigara kullanımı,yanlış beslenme) İşlevsel Kapasite Yaş NEJM, April 1998

Sağlıksız bir Yaşam Tarzının Sonucu “Düşük yaşam kalitesi” Yüksek riskli yaşam tarzı (hareketsizlik,sigara kullanımı,yanlış beslenme) İşlevsel Kapasite Düşük kaliteli yaşam Yaş NEJM, April 1998

Sağlıklı bir Yaşam Tarzının Sonucu Geriyatrik Eğriyi «kareye tamamlamak» Düşük riskli yaşam tarzı (aktif, sigara içmeyen) İşlevsel Kapasite Düşük kaliteli yaşam Yaş “Amaç, genç ama mümkün oldukça geç ölmek.” Aldous Huxley NEJM, April 1998

Egzersiz İlaçtır: Herkes faydalanmalıdır! Egzersiz, kronik hastalıklara karşı korunmak ve insan ömrünü uzatmak için uzun zamandır aranılan bir aşı niteliğindedir. Egzersizin kanıtlanmış faydalarını bünyesinde barındırabilecek bir ilaç olsaydı doktorlar bu ilacı her hastaya yazar, sağlık hizmeti sağlayıcıları bu mucize ilaca herkesin erişebilmesini sağlardı.

Egzersiz Reçetesi “FITT Düşün” F = Frequency (Sıklık) Haftanın çoğu günü, 5 veya daha fazla I = Intensity (Şiddet) Orta şiddet; maksimum kalp atış hızının 50-70%’i veya «konuş-şarkı söyle» (sing-talk) testini yapın. T = Type (Tip) Büyük kas gruplarını kullanın, keyif aldığınız aktivileri tercih edin. T = Time (Zaman) 30 dakika.

Azrailin sizi yakalamaması için ne kadar hızlı yürümelisiniz? Çoğu araştırma, yürüme hızı ve sağ kalım arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. 1705 Avustralyalı erkek, yaş >70 üzerinde gerçekleştirilen araştırma, katılımcıların 6 metrede olağan yürüme hızını ölçtü; 5 yıl içinde, ölçülen yürüme hızları ve mortalite oranları arasında ilişki olduğu gözlendi: 0.82 m/s yürüme hızı (2 mph veya 3 kph) ölüme en çok işaret eden yürüme hızı oldu (Azrailin hızı) > 1.36 m/s (3 mph or 5 kph) yürüyen erkekler hayatta kalmayı başardılar Hızlı yürümek ölümden korur! Hedef: Bireyin fiziksel aktivite seviyesinin değerlendirilmesi ve egzersizin reçete edilmesinin, tüm hastalar için,hastalık önleme ve tedavinin bir parçası yapmak.

Meşgul doktorlar hastalarını fiziksel aktiviteye teşvik etmek için ne yapabilirler?  0 Dakika Geç mi kaldınız? Hastanızın çok daha öncelikli sorunları mı var? Sakin olun. Fiziksel aktivite bir sonraki vizitenin konusu olabilir. Bu noktada ekibinizin gerekli değerlendirmeyi yapmış ve hastaya çeşitli kaynaklar sunmış olması iyi olacaktır. Tavsiye için yanlızca 1 dakika 150 dakika veya daha fazla fiziksel aktivitede bulunan hastalarınızı tebrik edin. 150 dakikadan daha az fiziksel aktivitede bulunan hastalarınıza konunun önemini hastanın şikayetleri, sorunları ve tanıları arasında bağ kurarak anlatın.

Meşgul doktorlar hastalarını fiziksel aktiviteye teşvik etmek için ne yapabilirler? Reçete yazmak için yanlızca 2 dakikanız varsa Fiziksel aktivitenin önemini vurgulayan ana mesajların üstünden geçin. Jenerik bir egzersiz reçetesi yazın. Kullanışlı kaynaklar önerin (adım ölçer, toplumsal kaynaklar, egzersic DVD ve videoları, spor salonu) 5 Dakikalık Danışmanlık Egzersiz alışkanlıklarını değiştirmek için hastanın hazır olup olmadığın değerlendirin. Hastanın daha aktif olmak adına neler yapmak istediğini sorun, bu isteklerinin önündeki muhtemel engelleri belirleyin – bu engelleri nasıl aşacağı konusunda konuşun Egzersizin mevcut veya yakalanılma riski olan hastalık üzerinde nasıl bir etkisi olacağından bahsedin ve egzersizi gündelik yaşamın bir parçası yapmak konusunda yol gösterin.

Özet Egzersizin kronik hastalıklardan korunma ve tedavi konusundaki faydası kanıtlanmıştır. Hareketsizliğin maliyeti ve sağlık üzerineki negatif etkisi hakkında sayısız kanıt bulunmaktadır. Egzersiz kronik rahatsızlıklardan korunmak için ihtiyaç duyulan bir aşı niteliğindedir. Bu aşıyı yaygınlaştırmalıyız! «3 Büyük» (egzersiz, sigara, BKİ) her vizitede gözden geçirilmesi gereken konulardır. Spor ve sağlık sektörlerinin birleştirilmesi gerekmektedir. Egzersiz dünyadaki sağlık sorunu için önemli bir çözümdür; Egzersiz ilaçtır ve ücretsizdir!