KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
MENOPOZ VE BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
GEBELİK ve EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
BESLENME Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2008.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

GEBELİK VE EMZİKLİKTE BESLENME

BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Yetersiz beslenmenin olumsuzlukları Gebe ve Emzikli Kadınlar İçin Önerilen Günlük Enerji ve Besin Öğeleri Miktarları Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler Gebelikte kilo artışı Bulantı, kusma İlaç kullanımı Gebelik ve emziklikte tüketilmemesi gerekenler Gebeler ve lohusalara öneriler

GEBE VE EMZİKLİLERİN BESLENMESİ

Gebelik ve emziklilik kadınlar için doğal fizyolojik olaylardır Gebelik ve emziklilik kadınlar için doğal fizyolojik olaylardır. Ana rahminde bebeğin büyüyüp gelişmesi, annenin aldığı besinler sayesinde gerçekleşir. Annenin aldığı besin maddeleri plasenta yoluyla fetusa taşınarak büyümesini sağlar. Gebelikte bebeğe taşınan besin maddelerinin, kadının kendi gereksinimi olan besin maddelerine ilave olarak alınması gerekir.

Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde iki amaç izlenir: Kadının kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin maddeleri yedeğini dengede tutmak. Gebelikte bebeğin normal gelişmesini, emziklilikte de salgılanan sütün gerek­tir­diği enerji ve besin maddelerini tam olarak karşılamak.

Yetersiz Beslenmenin Olumsuzlukları Gebe kadın; Yeterli ve dengeli beslenemediği zaman kendi vücut dokularını harcayarak bebeği geliştirmeye çalışır. Bebeğin bedenen ve zeka yönünden gelişiminde gerilikler olur. Bebeğin prematüre ve düşük doğum ağırlıklı olması ihtimali artar. Yeterli ve dengeli beslenemeyen gebelerde düşük yapma olasılığı artar. Gebelik toksemisi görülme olasılığı artar. Kansızlık Kemiklerde yumuşama (osteomalasi) Kansızlıktan dolayı doğumda kanama tehlikesi artar.

Yetersiz Beslenmenin Olumsuzlukları Emzikli kadın; Yeterli enerji ve besin maddelerini sağlayamadığı zaman kendi vücut dokularından kullanarak süt salgılamaya çalışır. Bebek için yeterli ve besleyici süt salgılanmaz Anne zayıflar Hastalıklara karşı direnci azalır Kemiklerde yumuşama ve dişlerde çürüme olur. Yetersiz protein alımına bağlı ödem oluşabilir.

Gebelikte ve emziklilikte, bebeğin gelişmesi ve süt salgılanması için; enerji, protein, demir, kalsiyum ve çeşitli vitaminlere olan gereksinimlerde artışlar olur.

Enerji ve Besin Öğeleri Tablo 1.Gebe ve Emzikli Kadınlar İçin Önerilen Günlük Enerji ve Besin Öğeleri Miktarları Kaynak: Baysal A, Beslenme, 2002. Enerji ve Besin Öğeleri Birim Normal Kadın Gebelik İçin Ek Emziklilik İçin Ek Enerji Kalori 2000 – 2100 Hiç - 350 600 - 800 Protein gm 50 – 70 10 - 15 10-15 Demir mg 15 – 20 5 Kalsiyum 1000 200 500 Vitamin A mcq retinol 100 Tiamin 0.9 – 1.0 0.2 0.4 Riboflavin 1.2 – 1.3 0.3 Niasin 13.0 – 14.0 3.0 4.0 Vitamin C 75 30

Tablo 2. Normal Ağırlıkta ve Normal Faaliyette Gebe ve Emzikli Kadınlar İçin Gerekli Günlük Yiyecek Tür ve Miktarları Yiyecek Grupları Normal Yetişkin Gebelik İçin Ek Emziklilik İçin Ek Et, yumurta kurubaklagiller 2 porsiyon* 1 yumurta veya 1 köfte büyüklüğünde et, ba­lık, tavuk veya 1 porsiyon kurubaklagil) 1 porsiyon herhangi birinden 2. Süt ve sütten yapılan yiyecekler 1 porsiyon (1 su bar­dağı süt veya aynı miktar yoğurt veya 2 kibrit kutusu büyüklü­ğünde peynir) 3. Taze sebze ve meyveler En az 5 porsiyon* 1-2 porsiyon (1-2 adet muhtelif meyve veya 1 tabak salata veya 1 tabak sebze yemeği) 2 porsiyon (2 adet meyve veya 1 adet meyve, 1 tabak salata veya 1 tabak sebze yemeği) 4. Tahıllar ve tahıl mamulleri 4 porsiyon* (3 porsiyon ekmek ve 1 porsiyon pilav, ma­karna veya börek vb.) Hiç 1.5 porsiyon (1 dilim ekmek ve 1 porsiyon pilav, ma­karna veya börek) 5. Yağlar ve şeker 25-40 gram* Bir miktar (Pekmez ve sütlü tatlı olarak)

Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Gebe kadınların et grubundan, sebze ve meyvelerden, süt ve mamullerinden gebe olmadan önceki beslenmelerine göre daha fazla yemeleri gereklidir. Tahıl, yağ ve şeker grubundan fazla alınmasına gerek yoktur. Fazla alındığı takdirde aşırı kilo artışına neden olurlar. Emzikli kadınlar da normal beslenmelerine ilave olarak et grubu, sebze-meyve, süt ve tahıllar grubundan almalıdırlar. Emziklilikte enerji, protein ve vitamin ihtiyaçlarındaki artışlar gebeliğe göre daha fazla olduğu için sebze ve meyvelerden 2, tahıllardan da 1.5 porsiyon fazladan yiyecek alınması gereklidir.

Dikkat! Halk arasında gebe kadınlara “iki canlı” tabir edilerek her şeyden iki katı kadar yedirme eğilimi vardır. Gebelerin her şeyden iki misli fazla değil, bazı yiyeceklerden belirli miktarda fazla yemeleri uygundur. Oysa emziklilikte fazladan yenilmesi gereken yiyecekler ve miktarları daha çok olmasına rağmen, bu durum çoğu zaman göz ardı edilmektedir.

Gebelikte Kilo Artışı Gebelikte ilk 3 ayda 1-2 kilogram (kg), daha sonra ayda ortalama 1.5 – 2.0 kg olmak üzere, gebelik boyunca toplam olarak 9-12 kg ağırlık artışı olur. Ağırlık artışının 9 kg’dan az olması, kadının yeterli enerji alamadığını ya da fazla çalışarak aşırı enerji harcadığını 12 kg’dan fazla ağırlık artışı ise gereğinden fazla enerji alımına işaret eder. Yapılan çalışmalarda eğer anne zayıfsa yani beden kitle indeksi (BKI) 20’nin altında ise ağırlık kazanımının 2. ve 3. trimester süresince haftada 500 g’ın altına düşmemesi gerekmektedir. Buna karşılık ağırca dediğimiz yani beden kitle indeksi 26’nın üzerinde olan kadınların haftalık tartı artış hızı ortalama 300 g olmalıdır. Kişisel ayrıcalıklar da ağırlık kazanımına etki etmektedir, o nedenle gebeliğin ilk aylarında görülen iştahsızlık, bulantı, kusma isteği, aşırı uyku hali besin alımını güçleştirir. Gebeliği izleyen ilk 3-4 aylık dönemde bu yakınmaların azalması ile annede ağırlık kazanımı 20. haftada 3,5 kg gebeliğin sonuna kadar da haftada 300-500 g’lık artışlarda toplam 10-12 kg ağırlık kazanımına ulaşır. Bunun sonucunda da 3-3,3 kg ağırlığında bir bebek dünyaya gelebilir.

Bulantı, Kusma Durumlarında Gebeliğin ilk dönemlerinde kadında bulantı, kusma, öğürme gibi sindirim sistemi bozuklukları görülebilir. Bu durum bir süre sonra geçer. Bu gibi durumlarda gebe kadının azar azar, sık sık ve daha çok kuru yiyecekler alması gerekir. Yemeklerin az yağlı, Görünüş yönünden iştah açıcı olması, Sofrada yoğurt ve limon bulundurulması da yararlı olur. Şiddetli ve sürekli kusma durumunda vakit geçirmeden sağlık ocağı veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ayrıca pankreasın kronik iltihabı, pankreas tümörleri ve ameliyatları ile hipertiroidi, akromegali gibi bazı hormon hastalıkları Tip 2 diyabete yol açabilir.

İlaç Kullanımı Gebe ve süt emziren kadınların doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaları sakıncalıdır. Emzikli kadının doktor tavsiyesi ile zorunlu ilaç kullanması durumunda, ilacın kana ve süte ulaşmaması için, annenin ilacı, emzirmeden hemen önce ya da hemen sonra alması en doğrusudur. Doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde doğum kontrolü amacıyla doğum kontrol hapı kullanan kadınların süt miktarlarında azalma görülmüştür. Yalnız progestin (progesteron) içeren koruyucu hapların (Mini Hap) süt üzerine olumsuz etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle emziren kadınlar için, bu türden haplar ve rahim içi aracın en iyi koruyucu yöntemler olduğu söylenebilir.

Gebelik ve Emziklikte Tüketilmemesi Gerekenler Sigara Alkol Aşırı çay Kahve Kola-Gazoz gibi asitli içecekler Çiğ et (salam, sosis, sucuk gibi) Emziklilikte lahana, pırasa, karnabahar, soğan, sarımsak gibi yiyeceklerdeki bazı maddeler süte geçerek yeni doğan bebekte gaz şikayetine neden olabilir. Bu durumda anne bu tür yiyecekleri bir süre yememelidir.

Sigara Sigara dumanı ile vücuda alınan zararlı maddeler; gebelikte kan dolaşım yoluyla, emziklilikte sütle bebeğe geçerek olumsuz etkilerini gösterir. Gebelik süresinde sigara içen kadınların bebekleri, içmeyen kadınların bebeklerine göre ortalama 200 gram daha zayıf doğmaktadır. Çay ve kahve; gebe ve emzikli kadınlara protein, vitamin ve mineraller gibi yararlı besin maddelerini sağlamadığı gibi, fazla alınmaları durumunda bebekte huzursuzluk ve uykusuzluğa yol açarlar.

Gebelere ve Lohusalara Öneriler Gebelik süresince folik asit açısından zengin gıdalarla beslenilmeli (Karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnıbahar, et, yumurta,süt ve türevleri ile tahıllarda bulunmaktadır) Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir. Güneşlenmeye özen gösterilmeli. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.

Gebelere ve Lohusalara Öneriler Doğum sonrasında eski vücut ağırlığına dönmek için acele edilmemelidir. (Bebeklerini emziriyorlarsa süt verimi için harcadıkları enerji nedeniyle eski formlarına daha kolay dönebilirler.) Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay iki kilo kaybetmek normaldir. Lohusalarda zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmelidir. Doğumdan sonra bebek emzirilirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.

Gebelere ve Lohusalara Öneriler Lohusalık döneminde hergün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir. Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çaylara limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Pekmez kan yapıcıdır, Şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.

Gebelere ve Lohusalara Öneriler Tarım ürünlerine haşare öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır. Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

TEŞEKKÜRLER