ASAL SAYILAR NERELERDE KULLANILIR ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BÖLÜNEBİLME KURALLARI
Advertisements

Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU
Bilgisayar Ağ Sistemleri
MD-5 (Message-Digest Algoritma).
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
THALES-YALTES Siber Güvenlik Çözümleri
1 ÖMER ASKERDEN EMLAK KREDİ İLKÖĞRETİM OKULU UZMAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ AKSARAY ÜNİTE: HARFLİ İFADELER VE DENKLEMLER KONU:HARFLİ İFADELERİ ÇARPANLARA AYIRMA.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
Veri Güvenliğinin Sağlanması
KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
Matematik Dersi üslü sayılar.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
İnternette Güvenlik. Güvenlik O Günlük hayatta tanımadığınız kişilerle konuşmak, onlara kendiniz ve aileniz hakkında bilgi vermek, onlardan yiyecek içecek.
ÇARPANLARA AYIRMA Bu power point projesi çarpanlara ayırma metodları
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
PERSONEL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMEL KAVRAMLAR.
YALIN KILIÇ TÜREL Kasım-BOTE-4-ELAZI Ğ Gizlilik ve Doğruluk Ders: bilişim etiği.
HAYATIMIZDA MATEMATİK
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
ÇARPANLARA AYIRMA.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
ASİMETRİK ŞİFRELEME ALGORİTMALARINDA ANAHTAR DEĞİŞİM SİSTEMLERİ
YAZILIM.
D IJITAL V ATANDAŞLıK VE E- DEVLET U YGULAMALARı.
CEBİRSEL İFADELER.
YAZILIM.
Çarpanlar ve Katlar ÇARPANLAR.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
KAREKÖKLÜ SAYILAR KAREKÖKLÜ SAYILAR √.
ASAL SAYILAR HAZIRLAYAN EYÜP GÜNER.
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
Kareköklü Sayılar.
AĞ TEMELLERİ.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
MATEMATİK Asal Çarpanlara Ayırma OBEB - OKEK.
Bilişim Teknolojileri Kullanımında Güvenlik Temel Kavramlar ve Bilgi Güvenliği.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
Doğal Sayılarda Toplama Ve Çıkarma İşlemi
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ Güvenli e-Posta Kullanımı.
FAT VE NTFS DOSYA YAPISI
İnternet GÖKHAN BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
WEB’DEN KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KART DOLUMU KILAVUZU. WEB’DEN DOLUM AŞAMALARI Webden dolum için öncelikle internet tarayıcımızın adres Kısmına
Giriş Yapıldıktan sonra gelen EBA Ana sayfasından kullanıcı ismine tıklanıldığında açılan menüden öğrenci şifre seçilir Tablet aktivasyon İşlemleri Öğretmenlerin.
ÇARPANLAR VE KATLAR.
E-İMZA.
ÇARPANLAR ve KATLAR.
VİRÜS ÇEŞİTLERİ VE BULAŞMA YÖNTEMLERİ. VİRÜS NEDİR? Bilgisayar virüsleri, aslında "çalıştığında bilgisayarınıza değişik şekillerde zarar verebilen" bilgisayar.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
Kriptoloji Nedir?  Kriptoloji, şifre bilimidir. Çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir.
6.1.3.D1 Dosyalarım Nereye Gitti?
TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz.
Eratosthenes'in Kalburu
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma Asal sayılar, sadece matematikte değil;elektronik haberleşmede,sesli haberleşmede,askeri sistemde,internette kullanılır.
SUNUM PLANI Yasal konular ve uygulamalar SUNUM PLANI
TEST.
Sunum transkripti:

ASAL SAYILAR NERELERDE KULLANILIR ?

Asal Sayılar Asal sayı kelimesini eminim duymuşsunuzdur. Matematik dersinde başlı başına bir bölümü işgal ederler. Kısa tanım olarak genelde “sadece 1 sayısına ve kendisine bölünebilen sayılar” kullanılır. Eskiden beri (Öklid zamanından bu yana ) bu sayılarla uğraşılmış asal sayıların sonsuzluğu araştırılmış ve asal sayılarla ilgili genel bir tanım yapılmaya çalışılmıştır. Asal sayılarla ilgili olarak bir çok formüler bilgi ortaya konmuşsa da bir çoğu sonradan çürütülmüştür. Daha sonraları asal sayıların ne gibi pratik uygulamaları olabileceği düşünülmüştür. Burada bu konuda bazı bilgiler bulacaksınız.

Asal Sayıların Kullanım Alanları Asal sayılardan güvenlik alanında yararlanılır. En temel uygulama Kriptografi alanında görülür. Kriptografi Nedir? Kriptografi gizlilik kimlik denetimi bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler. Bir başka deyişle kriptografi okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da görülebilir.

Asal sayılar özel yerlerin güvenlik kodlarında kullanılır. Asal sayılar üzerine yapılan çalışmalar günümüzde de devam etmektedir ve şimdiye kadar bulunan en büyük asal sayı (2 13466917) – 1’dir (Cameron WoltmanKurowski GIMPS). Asal sayılar sadece matematikte değil farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Elektronik hesaplama yöntemi kullanılmaya başlandığından beri asal sayı bulma programları da donanım testleri için iyi bir yöntem haline gelmiştir. Kendileri ve 1’den başka çarpanları olmadığından asalları ifade etmenin tek bir biçimi vardır ve bu sayede donanım daha güvenilir bir şekilde kontrol edilmiş olur. Asal sayılar sesle haberleşmede de aynı sebeple kullanılmaktadır. Yani asal olmayan bir sayı (örneğin; 15) farklı bir şekilde de yazılabilir: (15 = 3 x 5); ama asal olan bir sayı başka bir şekilde gösterilemez.  Asal sayılar aynı zamanda bankaların askeri sistemlerin ve hatta internet sayfalarının gizli şifrelerinin düzenlenmesinde kullanılır. Bunun nedeni ise; iki büyük asal sayının çarpımını çarpanlarına ayırmanın çok güç olmasıdır.

TEŞEKKÜRLER