Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz."— Sunum transkripti:

1 TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz.

2 Siber Güvenlik Nedir ? Siber Güvenlik konusuna değinmeden önce Siber kelimesinin ne anlama gelindiğine bakılmalı. Siber kelimesi, bilişim sistemleri alt yapısında çalışan soyut ve geniş bir alt yapıdır. Buna kısaca siber alem denilmektedir. Siber Güvenlik, siber alemdeki hayatın güvenliği ve gizliliğinin korunmasıdır. “Yakın gelecekte çıkabilecek büyük bir savaşta ilk mermi internette atılacaktır.”

3 Siber Güvenlik Etki Alanları
Bilişim Sistemleri: Bilgi ve iletişim teknolojisinin kısaltılmış adıdır. Bütün işlem ve hizmetin sağlandığı alandır. Siber Ortam: Tüm dünya ve uzaya yayılmış durumda olan bilişim sistemleri ile ağlarını birbirlerine bağlayan ortamdır.

4 Siber Güvenlik Etki Alanları
Kamu Bilişim Sistemleri: Türkiye Cumhuriyeti kamu kurum ve kuruşlarına ait olan bilişim sistemleri. Gerçek ve Tüzel Kişilerin Oluşturduğu Bilişim Sistemleri: Kanunlara uyarlanarak(Türkiye Cumhuriyeti), gerçek veya tüzel kişilerce işletilen bilişim sistemidir.

5 Siber Güvenlik Etki Alanları
Ulusal Siber Ortam: Ulusal anlamda kamu bilişim sistemleri ile, gerçek ve tüzel kişilerce işletilen bilişim sistemleridir. Kritik Altyapı Sistemleri: İçerisinde bulunan bilgilerin gizlilik ve bütünlüğü bozulduğunda, can kaybı, ekonomik zarar, kamu düzenin bozulması oluşablicek sistemlerdir.

6 Siber Güvenlik Etki Alanları
Siber Güvenlik Hususu: Bilişim sistemlerinde işlenen bilginin, erişebilirlik ve gizlilik ihlalleri oluşmasıdır.

7 İnternette Ne Kadar Güvendeyiz?
Siber güvenlik, bilgi güvenliğinden operasyon güvenliğine ve bilgisayar güvenliğine kadar birçok farklı alanı kapsar. İnternete bağlanan hatta sinyal gönderebilen veya alan her cihaz aslında bir tehdit unsuru da oluşturuyor maalesef. Bizler bu cihazlardan faydalanırken, zararları da göremez olduk.

8 İnternette Ne Kadar Güvendeyiz?
Bireyler açısından bu kavram; güvenli hissetmek, kişisel verileri ve gizliliği korumak demektir. Kurumlar açısından siber güvenlik, operasyon ve bilgi güvenliği sayesinde gizli verilerin korunmasını sağlamak, iş ile ilgili kritik öneme sahip işlevlerin kullanılabilir olması demektir.

9 İnternette Ne Kadar Güvendeyiz?
Hükümetler açısından ise vatandaşların, kurumların, kritik altyapının ve devlete ait bilgisayar sistemlerinin saldırılara ya da verilerin çalınmasına karşı korunması anlamına gelir. Tanımlar farklı olsa da, siber güvenlik bireylerin, kurumların ve hükümetlerin bilgi işlem hedeflerine özel ve güvenilir bir şekilde ulaşmalarına olanak veren ortak etkinlikleri ve kaynakları ifade eder. 

10 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
Siber dünyada, siber güvenlik uzmanlarının koruması gereken bilgisayar ve haberleşme ağına yapılabilecek çok fazla saldırı çeşidi bulunmaktadır. Örnek olarak trojan, virüsler, solucanlar, mantık bombaları, DDOS atakları vb.. Bu tarz siber saldırı yöntemlerini kullanan saldırganlar, sızmış oldukları bilgi ağına sistem yıkıcı, hizmet aksatıcı ve bilgi sızdırıcı eylemlerde bulunabilirler. Bunlardan birkaçı şunlardır;

11 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
Zararlı Yazılım (Malware) Bilgisayar sistemlerini kötü amaçlı kullanmak için tasarlanmışlardır. Sızdıkları bilgisayarda yazılan yazılım türüne göre çeşitli hasarlar verebilir, kişisel verilere ulaşabilme ve bunları değiştirme gibi izinlere sahip olabilirler. Zararlı yazılımlarda kendi içlerinde ayrılırlar bunlar,

12 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
Virüsler: Bilgisayar virüsleri temel anlamda sistemde ki dosyalar ile kendilerini değiştirirler ve değiştirdikleri sistem dosyasının kimliğine gizlenerek çeşitli bilgisayar işlemine olanak sunarlar. Solucanlar: Virüslerin benzeri bir yazılım mimarisine sahiptirler. Bir bilgisayardan başka bir bilgisayara kopyalanmak için tasarlanırlar.

13 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
Truva Atı: Genellikle bilgisayar kullanıcıların içeriği hakkında derinlemesine bilgisi olmayan programlara yerleştirilir. Adından da anlaşıldığı gibi Truva atları(trojen) sisteme kendini gizleyerek yerleşir. Örneğin bir kullanıcının Adobe Flash Player’i “Adobe” kaynaklı indirdiğini sanarken farklı bir kaynaktan indirmesi verilebilir.

14 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
RootKit Bilgisayarda çalışan sistemler arasında kendini gizleyen, oldukça kötü niyetli bir yazılım türüdür. Çalışma mantığı virüsler gibidir ancak virüsler gibi yayılmak ve sisteminizi aksatmaktan çok, bilgisayarınızı uzaktan kontrol etmeye odaklıdır.

15 Siber Saldırı Türleri Nelerdir?
Yemleme (Pishing) Yasadışı yollarla kullanıcıların kullanıcı adı, şifre, kimlik bilgisi gibi önemli bilgileri ele geçirme yöntemidir. Örneğin, kurumsal bankaların mail adreslerini taklit ederek kullanıcılardan kart bilgisi, şifre gibi bilgiler verilmesi istenerek yemleme yöntemi uygulanılmaktadır.


"TURKHAREKAT.COM Siber Güvenlik Eğitimlerine Hoşgeldiniz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları