Doç. Dr. Pelin Pınar ÖZDEN İstanbul Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

PLN.4444 Mesleki Uygulama Esasları
BURSA İLİ YEREL YÖNETİMLER
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
Mimarlar Odası Denizli
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE KANUNU
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
BELEDİYE BİRLİKLERİNDE EĞİTİM ÇALIŞMALARI
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
Gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve genç liderler yetiştirmek, Gençler arasında ortaklıklar geliştirmek, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Batı Asya.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
MUT MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ OY İSTATİSTİKLERİ
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR HARUN KARACAN ESKİŞEHİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI Ağustos 2010.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
Ekim 2015 KİRALAMA DOSYALARININ KOMİSYONA SUNULMASI.
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
KÖYLERİN VE KIRSAL ALANIN YENİDEN TANIMLANMASI SÜRECİNDE
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
HALK OYUNLARI.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
2000’den Günümüze Devlette Reform.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Salon Adedi 797 Spot Süre 20 Haftalık Yayın Adedi 35 Toplam Süre Ortalama Saniye Fiyatı Bütçe.
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Pelin Pınar ÖZDEN İstanbul Üniversitesi On üç ilde büyükşehir belediyesi ve Yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve Kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik Yapılmasına dair 6360 sayılı Kanun Üzerine Değerlendirmeler: Köylerin Mahalleye Dönüşümü Doç. Dr. Pelin Pınar ÖZDEN İstanbul Üniversitesi

Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları oluyor. Sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kuruluyor. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları oluyor.

http://www.agos.com.tr/

Neler geliyor? Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde köyler mahalle olarak, belediyeler tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılıyor. İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köyler bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılıyor. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği de kaldırılıyor.

İl Yönetimleri ve köyler üzerinde radikal etkiler: Kentlerin tüm siyasal, ekonomik ve sosyal dengelerinde değişme İl Yönetimleri ve köyler üzerinde radikal etkiler: Bütünleşememe Eşitsizlik Kimlik ve karakter değişimi Hizmet sunumunda etkinliğin azalması 685 Köy Mahalle Oluyor

Kırsal alanların planlama yetkilerinde değişiklik Kırsal alanların planlama sürecinde muhtarlar, ihtiyar heyetleri, kaymakamlar devre dışı kalıyor. Kırsal alanları iyi tanımayan, ihtiyaçlarını bilmeyen ve kente yönelik kurumlar olan belediyeler planlama sürecinde rol alıyor. İmar Kanunu’nun geçerli olacağı bu alanlarda Kanun’un kırsal alan planlamasına yönelik içeriği oldukça sınırlıdır. Belediyelerin de geleneksel tanımı ve anlamı içerik değiştiriyor.

Kırsal alanlar kentsel rant alanlarına dönüşüyor Köy topraklarının, proje alanlarına, dönüşüm uygulamalarına konu edilmesinin önü açılıyor. Arazisi kentsel arsaya dönüşen köylü, geleneksel üretim biçimlerinden uzaklaşacak, yaşam alışkanlıklarından kopartılıyor. Oluşan yeni kentsel ranttan pay alamayan köylü yoksullaşıyor.

Köy Mimarisi / Tip Proje Adı Altında Kırsal Karakter Yok Ediliyor Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, mahalleye dönüştürülen köylerde, yürürlükteki imar mevzuatı doğrultusunda yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapacak ya da yaptıracak (daha önce İl Özel İdareleri yapıyor).

Trabzon İl Özel İdaresi

Kahramanmaraş İl Özel İdaresi

Kırsal alanda hatalı modernleşme süreci Geleneksel toplumların ürettiği «geleneksel ürünlerin» niteliklerinden söz ederken, bu ürünlerin üretim süreçlerinin gelenekselliği de önem taşır. Geleneksel ürün, ürün kadar üretim sürecinin de gelenekselliği sonucunda elde edilebilir (Eyüce, 2005).

Kırsal alanlarda yapılara imar affı geliyor Mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile; Bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler; işletme ruhsatı almış sayılıyor. Bu işletmelerin bulunduğu binalardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar da ruhsatlandırılmış sayılıyor. Bu yapılar elektrik, su ve bunun gibi kamu hizmetlerinden yararlandırılıyor. Daha önce hakkında yıkım kararı olan yapılar affediliyor.

Eşitsizlikler artıyor: Aynı il içinde farklı yasal düzenlemeler geçerli kılınıyor Bu af, 29 il sınırları içinde geçerli, diğerlerinde değil. Daha önce «pergel yasası» ile belirlenmiş sınırların içinde kalan ve mahalleye dönüşen köylerde bu hüküm geçerli değil. Mevcut BŞB mevcut sınırları içinde geçmişte mahalleye dönüşen köylerde bu hüküm uygulanmaz iken, bu köylere komşu, bu yasaya kadar orman köyü olan köylerdeki bütün yapılar, ruhsatlı sayılıyor (Balıkesir’de hepsi ruhsatlı sayılırken, komşusu Çanakkale aynı haklardan yararlanamıyor) .

Doğal kaynakların ve kültürel mirasın korunması risk altına giriyor. Genişleyen hizmet alanında yerleşim bölgesi olmayan tarım arazilerinin, meraların, orman alanlarının, ekolojk hassasiyeti bulunan alanların ve kültür mirasının korunması tehlikeye giriyor.

2 A ve 2 B sorunu, yeni bir rant modelle geliyor “Mevzuatla orman köyleri ve orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlar orman köyü iken mahalleye dönüşen yerler için devam edecek. Orman alanları köylüye değil, üst gelir gruplarına tahsis ediliyor

Kırsala Hizmet Götürmeye Yönelik Farklı Bakış Açıları Verebilirler Vermemeliler Ya da.. Kaynakları ve altyapıları buna müsaittir. BŞBleri kente ilişkin kurumlardır. Kentsel ile kırsal alanın ihtiyaçları ve hizmet nitelikleri farklıdır. Belediyelerin geleneksel yaklaşımı ile kırsal yaşamın ve burada yaşayanların ihtiyaçları örtüşmez. BŞBler hantallaşacak ve hizmet etkinlikleri olumsuz etkilenecektir. BŞB sınırlarının genişletilmesi yerine, bu sınırlar içinde kullanılan yetkinin artırılmasını ve yerelleşmenin derinleştirilmesi savunanlar da vardır.

Kırsal alanlara kentsel vergiler geliyor. Köylü, 5 yıl süre ile durdurulsa da, beş yılın sonunda Belediye Gelirleri Kanununa göre vergi ödeyecek.

Sonuçta: Kentsel alanlar kırsal alanları yutarak büyümeye ve saçaklanmaya devam edecek Hizmet alanındaki genişleme, aksamalara neden olacak Doğal ve kültürel değerler daha fazla tehdit altında olacak Kırsal alanlar geleneksel karakterini hızla kaybedecek İmar affı yaygınlaşacak Kentsel ve toplumsal eşitsizlikler artacak Tarımsal topraklar hızla imara açılacak, dönüşüme konu olacak Bölgeler arası eşitsizliklerin giderilmesinde önemli bir araç olan kırsal kalkınma bir kez daha geri plana itilecek (kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi, yerel kalkınma kapasitesinin güçlendirilmesi, yoksullukla mücadele, kırsal alana fiziki altyapısının güçlendiirlmesi, yaşam kalitesinin artırılması, vb)

teşekkürler