5. BİRİKİMLERİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Paranın Zaman Değeri.
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
6.BORÇLARIM. Borç ya da Kredi Bir harcama yapmak için para ödünç almaya borç ya da kredi deriz. Ödünç alınan parayı, vadesi gelince aldığınız yere ödersiniz.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Türk Şirketlerinin Almanya’da Halka Arzının Vergisel Etkileri Oktay ALTINTAŞ İzmir, 17 Ekim 2012 Sun Bağımsız Dış Denetim YMM A.Ş. 1
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı.
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
KAYNAK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE HİSSE BAŞINA GELİR ANALİZİ
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Paranın Zaman Değeri ve Faiz Hesapları
Ortalama Sermaye Maliyeti
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Menkul Sermaye İradı.
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
FİNANS YÖNETİMİ.
1 Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 18 yaşın üstündeki her gönüllü sisteme dahil olabilir. Katılımcı.
Mühendislik Ekonomisi
Tahviller ve Değerlemesi
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
Paranın Zaman Değeri.
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
ÇALIŞMA SORULARI.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
Çalışma Soruları.
Çalışma Soruları.
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

5. BİRİKİMLERİM

Neden Biriktirmeliyim? Bir gün evleneceğim … Bir evim olmalı … Arabalı olmak farklı … Bir bilgisayarım olsa, bir de yazıcım, … Değişik tatiller, geziler yapsam … Dünyanın bin türlü hali var. Bir kenarda param olsun…

Yeterince Biriktiriyor Muyum? İhtiyaçlar ve istekler farklı şeylerdir: Susayınca, su yerine neden gazoz içiyorum? Neden sık sık dışarıda yerim? Pahalı olan şey kaliteli midir? Dolmuş her zaman otobüsten daha çabuk ve rahat mıdır? Cep telefonu çağrısı mı, e-posta mı? …

Yeterince Biriktiriyor Muyum? İndirimli fiyattan almak tasarruf etmek anlamına mı gelir? “Üç tane alana üçüncüsü bedava” ne demek? Aldığım zaman bir çekilişe katılma hakkı kazanıyorsam bu kârlı bir alım mıdır?

Yeterince Biriktiriyor Muyum? Borçlanmak pahalıdır Fatura son ödeme gününü geçirdiğim için ödediğim cezalar var mı? Kredi kartı borcumun bir bölümünü ödediğim için ne kadar faiz ödüyorum?

Ek Gelir Sağlayabilir Miyim? Okulda / çevrede yarı-zamanlı çalışma fırsatları var mı? Evde yapabileceğim işler? Ders verebilir miyim? Pazarlama ve satışa yatkın mıyım? …

Birikimlerim ne Zaman Gerekecek? Yakın Hedefler: Yaz tatili Yeni bulaşık makinesi Badana ve boya Uzak Hedefler: Hollanda’daki akrabayı ziyaret Otomobil Ev için peşinat

Birikimlerim Güvende mi? Birikimler, kullanana kadar bir şekilde yatırıma dönüşüp değerini korumalı, gelir getirmeli. Başlıca iki tür yatırım: Gelir getiren yatırım: ör. banka mevduat hesabı, Değer kazanan yatırım: ör. Altın.

Gelir Getiren Yatırımlar Yatırdığınız ana paraya göre hesaplanan ve önceden bilinen bir oranda getiri (faiz veya kâr payı) kazandırır. Vadeli mevduat Devlet tahvili Hazine bonosu

Gelir Getiren Yatırımlar Neden? : ana paranız ve vade sonunda hak edeceğiniz getiri bellidir. Değişmez. Neden? : Yatırımınız bir bankadaysa anaparası 50.000 liraya kadar, devlet tahvili ve hazine bonosundaysa tamamı devlet garantisindedir. Risk : zaman içinde fiyat artışları (enflasyon) yaşanır ve ana paranız erir. Bu erimeyi faiz telâfi etmiyorsa yatırımınız değer kaybeder.

Değer Kazanan Yatırımlar Yatırıldığı günkü ana para değeri zaman içinde bir orana bağlı olmadan aşağı ve yukarı değişen (dalgalanan) yatırımlar Altın Döviz Hisse senedi Yatırım fonu

Değer Kazanan Yatırımlar Neden? : Sağlayacağı kazancın üst sınırı yoktur. Sabit gelir getiren yatırımlara göre daha yüksek kazanç sağlayabilir. Risk : Hiç kazanç sağlamayabilir, hatta zarar edebilirsiniz. Değerini devamlı izlemeniz gerekir.

Birikimlerim Ne Gelir Getiriyor? Brüt Gelir – Net Gelir Yatırımlarınızdan sağlayacağınız gelirlerden devlet vergi alır Vergisi kesilmemiş gelire brüt gelir denir Vergisi kesilmiş gelire net gelir denir.

Brüt Gelir – Net Gelir Vadeli Mevduat Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Banka her türlü mevduat faizinin % 15’ini vergi olarak keser, kalanı yatırımcıya öder. Kaynakta kesilen bu vergiye “stopaj” denir. Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu Devlet kağıtlarından kazanılan faizden stopaj kesilmez.

Brüt Gelir-Net Gelir Hisse Senedi Alım-Satım Kazancı Hisse senedi alım-satımından elde edilen kazançlardan stopaj kesilmez, bu gelirler vergi beyannamelerine de dahil edilmez. Hisse Senedi Kâr Payı (Temettü) Geliri Kâr dağıtan kurum ödemeden önce % 15 oranında stopaj keser. Ele geçen tutarın yarısı vergiden muaftır. Kalan yarısı başka sermaye kazançlarıyla toplanınca belli bir sınırı geçerse beyan edilerek vergi ödenir.

Brüt ve Net Faiz Kazancı Hesabı: Örnek 10.000 TL 1 Yıl vadeli mevduat Faiz oranı = % 6,75 (yıllık, brüt) 10.000 TL x % 6,75 = 675 TL (yıllık, brüt) 675 TL / 12 = 56,25 TL (aylık, brüt) 56,25 TL x % 15 = 8,44 TL (vergi stopajı) 56,25 TL – 8,44 TL = 47,81 TL (aylık net)

Enflasyon Birikimlerimi Nasıl Etkiler? Enflasyon ekonomideki genel fiyat artışıdır Enflasyon sürdükçe değeri TL ile ölçülüp belirlenen her yatırımın satın alma gücü sürekli azalır, aşınır. Değeri TL ile sabitlenen yatırımınızın (mevduat, devlet tahvili, hazine bonosu) değerini koruyan, faizidir. Faiz oranı enflasyon oranından büyükse yatırımınız gerçek bir gelir kazanıyor demektir.

Enflasyon Birikimlerimi Nasıl Etkiler?: Örnek 10.000 TL, 1 Yıl vadeli banka mevduatı Faiz oranı = % 6,75 = 675 TL (yıllık, brüt faiz) 675 TL – 101,25 TL = 573,75 TL (yıllık net faiz) Yıllık enflasyon tahmini = % 6 10.000 TL x % 6 = 600 TL (enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücündeki azalma) 10.000 TL yatırımın yıl sonu tahmini değeri: 10.000,00 + 573,75 – 600,00 = 9.973,75 TL