EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
~ Ekonomi ve sosyal hayat ~
Advertisements

Etik Günü Göktuğ Kubat 4-C 414 Göktuğ Kubat.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
1.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
TIMAR SİSTEMİ.
SOSYAL BİLGİLER.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA
OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
TÜRK–İSLAM DEVLETLERİNDE ORDU TEŞKİLATI
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Osmanlı İmparatorluğu
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
Salih Zeki Anadolu Lisesi
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
OSMANLI MİMARLIĞI.
,.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
OSMANLI EKONOM İ S İ NEDEN DÜNYA DEVLETLER İ YLE REKABET EDEMEM İŞ T İ R? Nihal Lidya KARATAŞ Çağnur KAYA.
OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
YGS TARİH TERİMLER 2015.
TOPRAK ANA. SAKIN Bu konuda net bilgiye sahip değilim Sünger Bob! ! ! Patrick kullandığın eşyaların hangilerinin toprakla bağlantısı vardır? Şu an kullandığımız.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özel Sektörün Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı Diyarbakır TÜRKİYE İŞ BANKASI.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
TOPRAK ANA.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ÜRETİMDE VE YÖNETİMDE TOPRAK
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Vakıf Bir malın veya bir gelirin, kişinin kendi isteği ile şahsi mülkiyetinden çıkararak belli şart ve gaye ile bir hayır hizmetine verilmesine Vakıf.
7.SInIf 2.Dönem Sosyal Bİlgİler Deneme SInavI -Tüm Ünİteler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Darülfünundan Üniversiteye
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
TIMAR SİSTEMİ TIMAR SİSTEMİ. Tımar: Osmanlı Devleti'nde kamu arazisi (mirî) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen ad.
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT   TOPRAK ANA   DEVLETLER NASIL GELİŞİR?   KOL GUCUNDEN MAKINA GUCUNE GEÇİŞ   HİÇ BİTMEYEN DESTEK   NASIL EGİTİM GÖRDÜLER?   MESLEĞİMİ NASIL SEÇMELİYİM?

TOPRAK ANA İnsanoğlunun varlığını sürdürebilmesi toprağa bağlı olduğundan insanlık tarihi boyunca toprak önemini yitirmediği gibi,uğruna savaşlar bile yapılmıştır.

AŞAĞIDA BU DESTEKLERE ÖRNEKLER GÖRMEKTESİNİZ 1-doğrudan gelir desteği 2-hububat desteklemesi 3-prim uygulamaları 4-faiz indirimli tarımsal krediler 5-kırsal kalkınma yatırım desteği 6-tarım reformu uygulama projesi

TARİHTE TOPRAK YÖNETİMİ İlk cağda 2000-1200 yılları arasında yasayan hititlerde toprak devletindi kral bu toprakları ekip üretim yapılmak üzere komutan ve vali gibi görevlilere veriyordu. Selçuklularda tarım topraklarına ikta denilirdi.

ikta sistemının faydaları Merkez ordusu güçlenmıstır ikta topraklarındaki üretim denetim altına alınmıştır. Devletin önemli giderleri karşılanmıştır Osmanlılarda toprağın sahibi devletti ancak  çiftçinin vermekle yükümlü olduğu vergiyi devlet değil devlet adına maaş karşılığı bir görevli alırdı.

TIMAR SİSTEMİNİN FAYDALARI Tımar sistemi Osmanlı Devleti’nde toprak üretiminde devamlı bir verimlilik sağlamış ve hazineye yük olmadan güçlü ordulara sahip olmayı mümkün kılmıştır.

DEVLETLER NASIL GELİŞİR ? Ticarette pazara yakın olmak her zaman önemli olmuştur.Ticaret yolları için zaman zaman birbirleriyle savaşmışlar zaman zaman da aralarında anlaşmalar yapmışlardır

    Coğrafi Keşifler Avrupalılar İçin yararlı ve karlı olurken doğudaki ülkeleri nasıl etkilemiş olabilir Coğrafi keşiflerle Ümit Burnu’nun bulunmasıyla Akdeniz ticareti önemini kaybetmiş ve doğu ülkeleri ekonomi kayba uğramışlardır.

KOL GÜCÜNDEN MAKİNE GÜCÜNE GEÇİŞ 18. yüzyıla kadar üretim, insan ve hayvan gücüyle yapılıyordu. Üretimde teknolojik aletlerin kullanılmaya başlanmasıyla durum değişti. İnsan ve hayvan gücüne dayalı üretimden makineyle   üretime geçiş olan Sanayi İnkılabı böylece başlamış oldu. http://www.youtube.com/watch?v=_tPmkRqHwI0

HİÇ BİTMEYEN DESTEK      Tarih boyunca varlıklı Türkler, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkı sağlamak amacıyla vakıflar kurmuşlardır. Her yıl mayıs ayının ikinci haftası ile başlayan Vakıflar Haftası, 2006 yılının “Vakıf Medeniyeti Yılı” ilan edilmesi nedeniyle daha büyük bir coşku ile kutlandı.

  NASIL EĞİTİM GÖRDÜLER      Ahilik, Anadolu’da 13. yüzyılda kurulmuş esnaf ve sanatkarların birliğine denir. Ahilikte usta-çırak sistemi vardı.12-13 yaşındaki çocuk, velisi tarafından yeteneklerine uygun bir sanat faaliyeti gösteren ustanın yanına çırak olarak verilirdi.

Medrese     Ders okunan yer anlamına gelen medresede, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ilk dönemlerinden itibaren ilim ve kültür alanında çalışmalar yapıldığı bilinmektedir.                                       Osmanlı Devleti’ndeki bazı medreseler ve kuruluş yılları        1330 İznik Medresesi        1335 Bursa Medresesi        1385  Hüdavendigar Medresesi        1399 Yıldırım Medresesi        1413 Edirne Eski Camii        1471 Fatih Medresesi        1557  Süleymaniye Medresesi

MESLEĞİMİ NASIL SEÇMELİYİM?        Meslek seçerken şu sorulara cevap verebilmemiz gerekir:           1. Neler yapabilirim?           2.Neleri yapmaktan hoşlanırım?           3.Nasıl bir karaktere sahibim?           4.Ne istiyorum?           Eğitim kurumlarının programları çağın gereklerine uygun olarak yenilenir, okullar da eğitim öğretim faaliyetlerini bu programlar doğrultusunda gerçekleştirirler.