TÜRKİYE’DE DEPREMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTALARI BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMİ
Advertisements

TÜRKİYE’NİN YERŞEKİLLERİ
Türkiye’de Doğal Afetler
I. G R U P OSMAN PARLATICI OSMAN AKÇINAR ERKAN AYKANAT HÜDAİ AKAY
DOĞAL AFETLER SERAP HAMULU.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
YER ŞEKİLLERİNİ OLUŞTURAN HAREKETLER
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
KONYA COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
KALBiMiZDESiN.
6.2. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK BÖLGELERİ Doç.Dr. Yaşar EREN
İÇ KUVVETLER.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
İnsuyu Mağarası İnsuyu Mağarası. İnsuyu Mağarası İnsuyu mağarası. Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mandıra Köyü sınırları.
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
DOĞAL AFETLER.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Yeryüzünü şekillendiren kuvvetler iki çeşittir.
Dogal Afetler.
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
HAZIRLAYAN Nurdan ÇOBAN 2\ B SINIFI ÖĞRENCİSİ
GURUP ELEMANLARI AHMET TOROĞLU SÜHEYLA AKKAR ÖZGE KARA MEHMET CANATAN.
17-21 MART İÇ KUVVETLER.
8 Mart 2010 BAŞYURT- KARAKOÇAN (ELAZIĞ) DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ.
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
Doğu Anadolu Fay Zonu 550 km uzunluğunda,
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
DEPREM.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
DEPREM ARİFE ŞAHİN SINIF 2.ŞUBE.
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DEPREM MÜHENDİSLİĞİ
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Yerkabu ğ u içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titre ş imlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması.
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTALARI BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMİ
DEPREMLER.
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTALARI BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMİ
Türkiye’nin Volkanik Dağları
 DEPREM İ N OLU Ş UMUNU KES İ NL İ KLE ENGELLEYEMEY İ Z.  Ancak; Do ğ al olaylardan korunmak için önlemler alırız.
DOĞAL AFETLER.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Yıkıcı Doğa Olayları
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE DEPREMLER

DEPREM Yerkabuğunda çeşitli nedenlerle meydana gelen sarsıntıların yeryüzüne dalgalar halinde yayılmasıdır.

Yeryüzünde hissedilmeyecek kadar hafif olan depremlerden yıkıcı afetlere kadar bütün sarsıntılar sismograf denilen aletle ölçülür. Depremi inceleyen bilime ise sismoloji denir.

Ülkemizin %42’si birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alır. Türkiye, Dünya’nın aktif kuşaklarından biri olan Alp - Himalaya kuşağı içinde kalır. Ülkemizin %42’si birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alır. Ülkemizde ortalama her 5 – 10 yılda bir çok yıkıcı bir deprem olmaktadır. Ülkemizde başlıca üç deprem kuşağı vardır.

1)KUZEY ANADOLU DEPREM KUŞAĞI Saros Körfezi’nden başlayarak bu kuşak, Doğu Anadolu Bölgesi’nden Aras vadisine kadar uzanır. Bu fay hattı yaklaşık 1500 km uzunluğunda olup 50 km genişliğindeki bir alanda etkilidir. Bu kuşak üzerinde çok çeşitli depremler meydana gelmektedir. Bu kuşak üzerinde oluşan Erzincan, Van, Erzurum, Düzce ve Gölcük depremleri büyük hasarlara neden olmuştur.

2) BATI ANADOLU DEPREM KUŞAĞI Güney Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki çöküntü alanları ile Göller Yöresi’ni kapsayan geniş bir deprem bölgesidir. Dinar (1995) ve Gediz depremleri, bu deprem bölgesinde oluşup, can ve mal kaybına neden olmuştur.

3) DOĞU ANADOLU DEPREM KUŞAĞI Hatay’dan başlar, İskenderun Körfezi ve Kahramanmaraş üzerinden Güneydoğu Torosları takip ederek, Bingöl-Karlıova ve Van’dan doğuya doğru devam eder. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı Doğu Anadolu’da birleşir. Adana-Ceyhan (1998) depremi bu kuşağın da tehlike içerdiğini kanıtlar.

EN AZ TEHLİKELİ BÖLGELER Türkiye’de deprem tehlikesi en az olan yerler eski kara kütlelerinin bulunduğu araziler ve oluşum hareketlerini tamamlayarak oturmuş alanlardır. Tuz Gölü, Konya çevresi Güneydoğu Anadolu’da Mardin ve Siirt çevresi Ergene Havzası Taşeli Platosu Yıldız Dağları ve Karadeniz’in kıyı kesimi

Türkiye Deprem Haritası

Depremler Oluşumlarına Göre Üçe Ayrılır 1) Çöküntü Depremleri: Yeraltında kayatuzu, jips gibi kayaların erimesi sonucu oluşan mağara ve boşlukların tavanlarının çökmesi ile oluşan depremlerdir. Etki alanı dardır.

2) Volkanik Depremler: Volkanizma faaliyeti sırasında oluşan sarsıntıladır. Magma yeryüzüne çıkışı anında tabakaları genişleterek ve parçalayarak yanardağ çevresinde sarsıntılara sebep olur. Bu tür depremin etki alanı dardır. Depremin şiddeti ve etki alanı volkanizma faaliyetlerinin büyüklüğüne bağlı olarak değişir.

3) Tektonik Depremler: Yer kabuğunda meydana gelen kırılma, sıkışma, gerilme ve yer değiştirme sonucu oluşan sarsıntılardır. Tektonik depremlerin sebebi yerkabuğunda biriken enerjinin ani olarak boşalmasıdır. Yeryüzünde meydana gelen depremlerin büyük çoğunluğunu tektonik depremler oluşturur. Etki alanı en geniş olan bu depremler fazla hasara neden olurlar.

Deprem Hakkında

Depremin Zararlarını En Aza İndirmek İçin ; Yerleşim alanlarını kırık (fay) hattından uzak ve sağlam zeminler üzerinde kurmalı Depremi önceden haber verebilen yöntemler geliştirilmeli Halk deprem konusunda eğitilmeli Binaların yapı malzemesi ve yapı tekniği depreme dayanıklı olmalı

BÜŞRA ŞENTÜRK 11/G 559