Tipografi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
WORD 2010 KULLANIMI (GİRİŞ)
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
ŞAHİN AKDAĞ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Ders Kitaplarında Tasarım
HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL , RESİM EKLEME TABLO EKLEME
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Görsel Tasarım İlkeleri
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI
Örnek Web Sitesi Tasarım Dökümanı
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Üstte şeması verilen yapının:
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULARI
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
TİPOGRAFİ TYPOGRAPHY.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ,TASARIMI VE HAZIRLANMASI
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
Etkili Sunular Oluşturmak
ETKİLİ OKUMA.
BÖLÜM 6.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
Bu sunumda yazım kuralları konusu içerisindeki sayıların yazımı ve satır sonundaki kelimelerin yazımını işleyeceğiz. ADI SOYADI : İmran Yücel BÖLÜMÜ :
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
Ekim ayı sonuna (18 Ekim Perşembe, 12.00’a) kadar teslim edilecek belgeler Staj Defteri – Fakülte sekreterliğinden ve staj yapılan kurumdan onaylı Sicil.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
MICROSOFT OFFICE WORD 2007.
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
Görsel Tasarım İlkeleri
Tipografi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
Çalışma Yaprağı.
GÖRSEL TASARIM.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
PowerPoint ile Etkili Sunum
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
MS WORD Kullanımı OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
İleri Excel 1 Fuat Tosun.
MEDYA & MATERYAL VE GÖRSELLİK
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Eğitimde Materyal tasarımı Ve Hazırlama ilkeleri.
WORD KULLANIMI Sayfaya sütun ve satırların oluşturduğu hücrelerden oluşan bir tablo eklememizi sağlar. TABLO EKLEMEK.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir.
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Etkili Sunular Hazırlama
WORD KULLANIMI Office Word Programı ile çalışma sayfamıza  Yazı yazabilir,  Yazılarımızın görünümlerini değiştirebilir,  Tablolar oluşturabilir,  Resim.
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
EBSCO E-Kitaplarda Arama
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ GEÇİŞ HİZMETLERİ PLANI Geçiş, bir eğitim programından bir diğer programa geçme sürecidir. Geçiş süreci öğrencinin var olan eğitim yaşantısından.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eşleştirme ve Doğru/Yanlış Maddeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Tipografi

Tipografi Tipografi; harf, sözcük ve satırlarla ve boşluklama için gereksinen diğer öğelerle belirlenmiş bir sayfa üzerinde yapılan görsel ve işlevsel düzenlemelerdir.

Öğretim materyallerinin tasarlanmasında dikkat edilmesi gereken tipografik ilkeler şunlardır:

Uygunluk Seçilen yazı karakterinin izleyicilerce kabul edilebilir olması ve ürünle bütünleşebilmesidir.

klasik müzik. klasik müzik. klasik müzik. klasik müzik. klasik müzik klasik müzik klasik müzik klasik müzik klasik müzik klasik müzik klasik müzik klasik müzik

Okunurluk Yazı karakterinin kolay okunabilir olmasıdır Okunurluk Yazı karakterinin kolay okunabilir olmasıdır. İnsan gözü desenleri tanımada kelimeleri tanımandan daha ustadır.

İnsan gözü desenleri tanımada kelimeleri tanımandan daha ustadır

Harf Biçemleri Harf biçemleri düz, eğik, kalın, kalın ve eğik olabilirler. Eğik yazı biçeminde harfler birbirlerine daha yakın durdukları için eğik yazı biçemini okumak daha zordur.

Eğik yazı biçeminde harfler birbirlerine daha yakın durdukları için eğik yazı biçemini okumak daha zordur

Satır Boşluk Düzeni Uzun satırlar yakın dizildiği zaman, okuyucu bir satırdan diğerine geçmeden okunan satırı ikinci kez okumaya yönelir. Satır uzunluğuna bağlı olarak satır boşluğunun artırılması bunu önlemeye yardımcı olur.

Uzun satırlar yakın dizildiği zaman, okuyucu bir satırdan diğerine geçmeden okunan satırı ikinci kez okumaya yönelir. Satır uzunluğuna bağlı olarak satır boşluğunun artırılması bunu önlemeye yardımcı olur.

Sözcük Boşluk Düzeni Gereğinden fazla sözcük boşluğu okunurluğu zayıflatmaktadır.

  Eğer sözcük boşlukları satır boşluklarından daha fazla olursa gözün algısı soldan sağa değil yukarıdan aşağıya yönelmektedir.

Dizgi Düzenlemeleri Eşit sözcük boşluk düzeni bütün sayfadaki yazı örgüsüne düz görünüm sağlar. Bu düzende sütun genişliğinden bağımsız olarak sözcük boşluk düzeni her zaman eşit olacaktır.

Bir tarafı serbest dizginin üç büyük üstünlüğü vardır: Birincisi, eşit sözcük boşluk düzeni bütün sayfadaki yazı örgüsüne dür görünüm sağlar. İkincisi, dar sütunlarda harf çizgisi için en iyisidir çünkü sütun genişliğinden bağımsız olarak sözcük boşluk düzeni her zaman eşit olacaktır.

Ortadan bloklanmış düzenleme Bu dizgi düzenlemesinde en uzun ve en kısa satırlar arasındaki ölçü arttıkça okunurluk zayıflar.

Ortadan bloklanmış dizgi düzenlemesinde en uzun ve en kısa satırlar arasındaki ölçü arttıkça okunurluk zayıflar. Ortadan bloklanmış dizgi düzenlemesinde en uzun ve en kısa satırlar arasındaki ölçü arttıkça okunurluk zayıflar. Ortadan bloklanmış dizgi düzenlemesinde en uzun ve en kısa satırlar arasındaki ölçü arttıkça okunurluk zayıflar.

Ortadan ve sağa bloklanmış düzen Bu dizgiler yalnızca özel etki sağlamak amacıyla kullanılmalıdır.

Ortadan ve sağa bloklanmış dizgi yalnızca özel etki sağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Her iki bloklama türü de okunurluğu zorlaştırmaktadır. Ortadan ve sağa bloklanmış dizgi yalnızca özel etki sağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Her iki bloklama türü de okunurluğu zorlaştırmaktadır. Ortadan ve sağa bloklanmış dizgi yalnızca özel etki sağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Her iki bloklama türü de okunurluğu zorlaştırmaktadır

Yan Başlıklar Tasarımda yan başlıkların kullanılması yeterli boşluğu sağlamakta ve sayfa üzerinde gezinmeyi kolaylaştırmaktadır.

Yan Başlık Kullanımı Tasarımda yan başlıkların kullanılması yeterli boşluğu sağlamakta ve sayfa üzerinde gezinmeyi kolaylaştırmaktadır. Tasarımda yan başlıkların kullanılması yeterli boşluğu sağlamakta ve sayfa üzerinde gezinmeyi kolaylaştırmaktadır.

Uygulama Tipografi ilkelerine uygun, yan başlıklar içeren bir adet çalışma sayfası oluşturunuz.

Kaynakça Sarıkavak, Namık Kemal. Tipografinin Temelleri. Doruk Yayınları, Ankara, 1997. William Mueller. The MathWorks, Inc. William Mueller Kişisel Web Sitesi http://www.wmueller.com/design/graphicindex.html Lichty, Tom. Design Principles for Desktop Publishers. Wadsworth Publishing Company. Belmont, California, 1993.