Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara’da Öğretmenlerimizin Diyabet Konusundaki Bilgi ve Tutumları
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun
Halil POLAT “OKULDA DİYABET PROGRAMI” MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Enfeksiyon Kontrol Programlarının Oluşturulması
OBEZİTE.
Çocuklarda Şişmanlık ve sağlıklı beslenme: Okuldan beklentiler
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlık
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
I. SAĞLIKLI BESLENME HAFTASI 4 – 8 HAZİRAN 2009 Daha fazla hareket et Daha bilinçli beslen.
Yaşam3Geni Eğitim Danışmanlık
Sağlık Bakanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilmesi planlanan Obezite ile Mücadele Programı kapsamında; 1- Sayın Emniyet Müdürümüz.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Çocukluk Çağında Diyabet Bakım ve Tedavisinin Geliştirilmesi
E- İ MZA KULLANIM REHBER İ 1- E-imza pin numarasını öğrenme 2- Doküman Yönetim Sisteminde E-imza’nın kullanımı.
OKUR – YAZARLIK, EĞİTİM VE İÇ GÖÇ GÖSTERGELERİ TÜİK İzmir Bölge Müdürü
Çocuklarda Diyabet :İl Yetkilileri ve Öğretmenlerden Beklentilerimiz
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Pınar Erzin Managing Director 11. ANKOS Yıllık Toplantısı, Muğla Üniversitesi, 28 Nisan – 1 Mayıs 2011.
Sayın Sağlık Bakanının katılımı ile yapılan Kocaeli İl Sağlık Koordinasyon Toplantısı- 26 Ocak 2014 Kocaeli Üniversitesi Ekibinin Görüş ve önerileri Prof.Dr.Sezer.
Kemik İliği Nakil Merkezi Açılış 21 Ekim 2014 Prof.Dr.Şükrü Hatun Dekan
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
Mart 2010 Web Sitemizde Bu ay DERNEĞİMİZDEN HABERLER Derneğimizin tanıtımı Medimagazinde. Ülkemizde Tıp Dünyasının en çok takip edilen sağlık magazin dergisi.
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
“TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM PROGRAMI İL EYLEM PLANI”
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ AĞI TOPLANTISI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Başvuran Tip 2 Diyabet Hastalarının Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Grup CANDYmizce Ahmet Faruk ORHAN.
OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Study Turkish Sayılar... Study Turkish
SON DÖNEM ENFLASYON GELİŞMELERİ
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
OKULDA DİYABET PROGRAMI
14 Kasım Dünya Diyabet Günü Toplantısına Hoş geldiniz Prof. Dr
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
Diyabet ve Egzersiz Dr. Okan Bülent Yıldız
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
MERAK ETTİKLERİNİZ.  Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi bir kurumdur.  Bütün öğretmenlerimiz üniversite mezunudur.  Okulumuza ay (3-6)
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Dünya Çocuk Bilim Derneği
Proje Adı Proje Yürütücüsü Proje Ortağı
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
D3‘Hapur hupur’ projesi
Sunum transkripti:

Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı& Çocuk Endokrinoloji Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Okulda Diyabet Grubu Koordinatörü

Çocuklarda Diyabet.. Diyabet erişkinlerin bir sorunu olarak biliniyor ama çocuklarda da her yaşta görülebilir Çocukların % 98’inde insülin eksikliğine bağlı Tip 1 diyabet görülüyor Ülkemizde her yıl tahminen1700 civarında çocuğa diyabet tanısı konuyor

5-19 Yaş grubu nüfus ve Tahmini Tip 1 Diyabetli sayısı Türkiye 5-19 yaş nüfus:20844748 Diyabetli Çocuk Sayısı:13965 Türkiye’de 6-18 yaş grubunda Tip 1 Diyabet sıklığı: 0.67/1000 (Bereket A ve ark. 2011)

Çocuklar, Diyabet ve obezite Çocuklarda diyabet ve obezitenin iki açıdan önemi var Tip 1 diyabetli çocuklar: Sayıları 17.000 civarında ve kapsamlı bir programla sorunları hızla çözmek mümkün Obezite sıklığında artış: En son verilere göre 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı 8 yılda % 5’den % 10.5’a (yüksek ekonomik grupta % 16.3’e) yükseldi. Bu çocukların en az 1/3’ü erişkin dönemde obezite ve/veya diyabet riski taşıyor ( Bereket 2010, Hatun 2009). Erişkin dönemdeki obezitenin önlenmesi çocukluk ve ergenlik dönemindeki girişimlere bağlı. TV reklamlarının % 32’si besinlerle ve bunların da % 81’i yüksek kalorili ve yağlı besinlerle ilgili. Ülkemizde en az 2 milyon obez çocuk var

Türkiye Diyabet ve Obezite Konusunda Önemli Adımlar Atıyor.. RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN  HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN Kanun No. 6112 Kabul Tarihi: 15/2/2011 Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve maddeler içeren yiyecek ve içeceklerin ticarî iletişimine, çocuk programlarıyla birlikte veya bu programların içinde yer verilemez

Okulda Diyabet Programı Program, Çocuk Endokrin ve Diyabet Derneği Diyabet Çalışma Grubu’nın önerisi ile Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ve ortak protokol ile geliştirilmiştir Bu programın esas olarak üç amacı vardır: Tip 1 diyabet konusunda okullar ve öğretmenler aracılığıyla farkındalık yaratmak. Bu sayede okul çağındaki çocuklarda Tip 1 diyabet erken tanısını sağlamak ve diyabetik ketoasidoz sıklığını azaltmak. Okul çağındaki diyabetli çocukların bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmek. Okul çağındaki çocuklarında sağlıklı beslenme tutumu oluşturulması ve şişmanlık konusunda farkındalık yaratılması

Okulda Diyabet Programı Bu programla ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 650.000 civarındaki öğretmene ve 16 milyon öğrenciye ulaşılarak en azından çocuklarda diyabet olabileceği konusunda bir mesaj ulaştırılmıştır. Program çerçvesinde ülkemizdeki 60.000 okula “ Benim çocuğum şeker hastası mı?” başlıklı farkındalık posteri asılmıştır. Çocuklarda diyabeti anlatan bir broşür, okuldaki diyabetli çocukların bakımı konusunda bir rehber, öğretmen eğitimi için bir sunum bütün okullara ve zamanla öğretmenlere ulaşmıştır.

Okulda Diyabet Programı Okullarda 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle aktiviteler yapılmış ve onraki yıllarda bu aktivitelerin sürmesi planlanmıştır. Çocuk endokrin üniteleri diyabetli çocuklara aracılığıyla öğretmenlerine okulda diyabet bakımını anlatan bir mektup ulaştıracaklardır Öğretmenlere yönelik bir kısa film hazırlanmıştır. Okulda Diyabet Programı materyallerine www.meb.gov.tr, www.saglik.gov.tr, www.cocukendokrindiyabet.org.tr, www.arkadasimdiyabet.com adreslerinden ulaşılabilmektedir. www.okuldadiyabet.org yayına başlamıştır. http://www.youtube.com/watch?v=a2H1F8eL1Q&feature=related

Okulda Diyabet Programı-2011 1 Nisan 2011, Yeni Dönem Çalışmaları Toplantısı, İstanbul

Okulda Diyabet Programı-2011 1. Bu dönemin temel aktivitesi 14 Kasım 2011 haftasında ülkemizdeki 60.000 civarındakiokulda “Çocuklarda Diyabet” ve “Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme” eğitimi 2. Endokrin merkezi - öğretmen buluşması: Üniversite ve devlet hastanelerindeki 50 çocukendokrin merkezi, izledikleri diyabetli öğrencilerin rehber öğretmenleri yoksa yetkiliöğretmenler ile eğitim toplantısı yapacaktır. Bu yolla en az 50 buluşma gerçekleştirilecektir. 4. Yukarıda belirtilen ve Ekim/Kasım aylarında devam edecek aktiviteler ile okul sağlığı,çocuklarda diyabet, çocuklarda şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeydegüçlü bir farkındalık oluşturulması ve illerdeki Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı yetkilileriaracılığı ile uzun süreli çalışmaların yapılması hedeflenmiştir. 5. Burs Programı: İhtiyacı olan çocuklara burs verilecektir. Bir vakıf ile ortak yürütülecekbu programın modeli ve metodolojisi üzerinde çalışılmaktadır.

Okulda Diyabet Programı’na sıra dışı katkılarından dolayı Mili Eğitim ve Sağlık Bakanlığı Yetkililerine ve Sanofi-Aventis’e teşekkür ederiz.