ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
Hazırlayan: Ömer gökçeoğlu.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
tarafından yayınlanmaktadır.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
TÜRKÇE NEDEN YOZLAŞTI ???.
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Sayın kaymakamım. Sayın İlçe Milli Eğitim müdürüm ve Şube Müdürlerim
Köylü ulusun efendisidir.
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
HAZIRLAYAN:BURAK KAAN AKHAVUZ 5/C 477 BAHAR COLLEGE
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
AŞKLaRıM.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU
SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
7 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUKLARI.  Harflerin her birini, tüm sesleri doğru olarak çıkarabilir.  Kendine sorulan sorulara cevaplar verebilir.  Kendisiyle göz.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
‘’de’’nin Yazımı.
A NLAM B AKıMıNDAN A NLATıM B OZUKLUKLARı MUSTAFA AKGÜL.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI MUSTAFA BULUT.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
DÜZ ANLATIM YÖNTEMİ VE KONFERANS
HOCALAR UÇUK OLUNCA – 1 - HANGİ SANDALYE?
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz S ö zc ü k Kullanımı.
DEMO SLAYT Yolda karşılaştığımızda ezan okunuyordu. -Gel seni camiye götüreyim, dedim. Bugün Cuma biliyorsun. -Sen de benim camiye gitmediğimi biliyorsun,
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR A) Aşağıdaki cümlelerde anlatım bozuktur. Anlatım bozukluğunun nedenini cümlenin sonundaki parantez içi boşluğa yazınız. 1) Herkes, bu yurdu çok sevdiğini söylüyor; ancak geri kalmış yörelere gitmek istemiyordu. (……………………………………………….....) 2) Galerideki resimlere alıcı gözüyle bakıyor, uzun uzun inceliyordu.

3) Köyün muhtarı oldukça zengin, ama cömert değildi. (…………………………………………………) 4) Bilirsin ki seni çok sever, herkesten çok da inanırım. (……………………………………………….....) 5) İstanbul’a seyrek İzmir’e ise hiç gitmiyordu.

6) Kendisini kıskananları düşünüyor; bu nedenle de acıyordu. (……………………………………………….....) 7) Hiçbiri alınan kararları merak etmemiş, çekip gitmişti. (…………………………………………………) 8) Ödevlerini hiç aksatmıyor, oldukça özen gösteriyordu.

9) Parasını vermeyen bir ben, bir de Ahmet kalmıştı. (…………………………………………………) 10) Sınıfta gürültü yok bugün; tam tersine büyük bir sessizlik içinde. (……………………………………………….....) 11) Konuşmacının sesi sinir bozucu, anlatımı da pek düzgün değildi.

12) Onlar et ve sütle, biz ise bulgur çorbasıyla besleniyoruz. (…………………………………………………) 13) Suçlamaların yersiz ve doğru olmadığını söyledim. 14) Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı bilmiyorum.

15) Oyunun çevirisinde hem yanlışlar var hem de sahneye uygun değil. (……………………………………………….....) www.edebiyatogretmeni.net

B) Aşağıdaki cümlelerde gereksiz sözcükler vardır B) Aşağıdaki cümlelerde gereksiz sözcükler vardır. Bunların altını çiziniz. 1) Baharla birlikte ağaçları aşılar, onları gözü gibi korurdu. 2) Artık öğrencilerden hiç şikayet etmiyor; onlardan övgüyle söz ediyordu. 3) Orhan Veli’yi beğendiğini söylüyor; onu öncü bir şair sayıyordu.

4) Köyde bir süre kaldım, orada kalmaktan da sıkılmadım. 5) Herkes sorularını bir kağıda yazsın, bunları öğretmene teslim etsin. www.edebiyatogretmeni.net

C) Aşağıda, anlatım bozukluklarıyla ilgili sınav sorularından seçilmiş cümlelere yer verilmiştir. Bu cümlelerdeki bozuklukların nasıl düzeltilebileceğini boşluklara yazınız. 1) Ortaklar arasındaki mevcut ikiliği giderdik. …………………………………………………... 2) Görüşleri doğru ya da yanılmış olabilir.

3) Yasalara göre paranın üzerine yazı yazmak, yırtmak yasaktır. …………………………………………………... 4) Türkçede Arapça ve Farsça dillerinden gelmiş sözcükler vardır.

5) Laf taşıyarak aralarının bozulmasına o da bir katkıda bulunmuştu. …………………………………………………... 6) Tek amacımız ülkemize dönmemiz ve ülkemize yararlı olmaktır. www.edebiyatogretmeni.net