Doğal Seleksiyon ile Evrim Teorisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Advertisements

ADA BİYOCOĞRAFYASI.
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
Canlı nedir?Cansız nedir?
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
MAYOZ BÖLÜNME
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
EVRİMSEL DEĞİŞİM MEKANİZMALARI
ADAPTASYON.
Adaptasyon.
Işık kirliliği ve deniz kaplumbağaları
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Biyoteknoloji ve Genetik
Kalıtım ve Çevre.
Türleşme Mekanizmaları
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Adaptasyon, bir organizmanın, belirli bir çevrede ya ş ama ve üreme ş ansını artıran kalıtsal özellikler ya da özellikler toplulu ğ udur. Adaptasyonlar,
ALICI İletişim sürecinde, kaynağın gönderdiği mesaja hedef olan kişi, grup ya da kitleye alıcı adını veriyoruz. Alıcı bir kişi, bir grup, örgüt ya da toplum.
KALITIM.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
ÇEVRE SORUNLARI hava, su, toprak
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle İlgili Güçlükler ve Seçimler Evrimsel Bakış Açısı Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
Organizasyon Teorileri
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
GENETİK İsmail Hakkı ÇINAR Yrd. Doç. Dr Mehmet MUTLU.
KALITIM.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Eğitimin ve Toplum.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Kaynak Savunma Polijini Haremler veya Dişi Savunma Polijini.
Bireysel farklılıklar ve Eğitime yansımaları
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
Çevremizdeki Canlılar
YILANLAR NASIL ÇOĞALIR?. Yılanlar türlerine bağlı olarak farklı şekillerde ürerler. Yılanlar üremek için mutlaka erkek ve dişi yılana ihtiyaç duyarlar.
EKOLOJİK FAKTÖRLERİN GELİŞİMDEKİ ROLLERİ.  Çevresel faktörlerin canlı varlıkların gelişimi ve yayılışı üzerine nasıl etki ettiğine yönelik değişik görüşler.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Islah Yöntemleri ve Islahı ve ülkemizde geliştirilen bazı çeşitler Seleksiyon Doğal bitki populasyonları ve yerel (köy) çeşitleder genetik çeşitlilik.
POPULASYON GENETİĞİ.
Biyoteknoloji ve Genetik II
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
GELİŞİM.
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
Sunum transkripti:

Doğal Seleksiyon ile Evrim Teorisi Evrimsel Analiz syf: 73-96 401-445

Yaprağı geniş olanlar seçilerek Çiçek gelişiminin baskılanması ile (avrupa kuzeyinde) Farklı bir seçim ile (İtalya’da) Yabani hardal (Brassica oleracea) bitkisi İÖ 6. yüzyılda yaprakları daha genişçe olanları insanlar tarafından yapay seçilim yolu ile ayıklanarak “kale” olarak bilinen arkaik kıvırcık lahana elde edilmiştir. İS 1. yüzyıla gelindiğinde körpe yaprakların kümeler oluşturduğu yer lahanaları çiftçiler tarafından ayıklanıp bu kez bildiğimiz lahana mutfağımıza girmiştir. 15. yüzyıla kadar insanoğlu lahanayı bu biçimiyle tüketmiş ve bu dönemde muhtemelen Avrupa’nın kuzeyinde karnabahar, güneyinde İtalya’da ise brokoli ayıklanmıştır. Bu nedenle bilim insanları brokoliyi Brassica oleracea varyete italica olarak isimlendirmişlerdir. Yani İtalya’da geliştirilen çiçek gelişimi baskılanmış bir çeşit yabani hardal. 18. yüzyılda da Belçika’da aynı bitkinin bu kez kökleri irileştirilmiş ve Brüksel lahanası türetilmiştir. Günümüzde bazı biyoloji bölümlerinde, ziraat fakültelerinde öğrencilerden ödev olarak değişik lahana tipleri yetiştirmesi istenebilmektedir. Yani çocuklara şimdi eve git, bize biraz daha sıcakta yetişebilen, daha iri yapraklı güzel bir lahana yap bakalım denir. Talebe de çaresiz gider, yapabilirse sınıfını geçer.

Var olmak için Savaşım

En İyi Uyum Yapan Hayatta Kalır

Güçlü Zayifi ezer (!)

Genetiksel Ölüm Üreme çağına varmadan yada herhangi bir nedenle üreyememiş bireylerin ölümü Bir birey ne kadar uzun yaşarsa yaşasın eğer döl vermemiş ise evrimsel açıdan hiçbir öneme sahip değildir.

Doğal Seçilim = Çeşitlilik +Üreme Başarısı +Kalıtım

Doğal seleksiyon Üreme çağına kadar yaşama olasılığı Üreme Başarısı (verdiği döl sayısı) Daha büyük üreme başarısı, daha çok sayıda geni gelecek kuşaklara iletmenin dolaylı bir yoludur.

Popülasyonları oluşturan bireyler arasında çeşitlilik vardır. Seçilim fenotipler arasında olur ancak eğer bu fenotiplerin genotipleri arasında bir farklılık yoksa seçilimin evrimsel bir etkisi yoktur.

Bazı bireyler hayatta kalmak ve üremek bakımından diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Çevre, popülasyonların sınırsız gelişimini destekleyemez. Bu yüzden popülasyondaki bireylerin tümü üreme potansiyellerinin tamamını kullanamaz.

Kalıtım Böceğin daha fazla yavru oluşturmasına olanak sağlayan kahverengi renk, daha avantajlı bir özelliktir ve popülasyon içinde giderek yaygınlık kazanacaktır. Eğer bu süreç böyle devam ederse, popülasyondaki tüm bireyler sonunda kahverengi olacaktı Sonuç: Hayatta kalmasında avantaj sağlayan özellik eğer üreme başarısını da etkiliyor ise populasyon içerisinde bu özelik giderek yaygınlaşacaktır. Eğer üreme başarısını etkilemiyor ise bu özellik evrimleşemez.

Doğal seleksiyon, ekosistemin veya türün neye ihtiyacı olduğunu bilmez.

Ön Uyum Genler değişim geçirir, bireyler değişir, türler evrilir.

Yönlendirilen Seçilim (Orthogenezis) Büyük çevresel değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Çevresel Kirlilik ile Değişen Seçilim

Eohippus Orthogenesis- senozoik eosen dönemi atların atası ile günümüzdeki atın karşılaştırılması. Kedi büyüklüğünde ön patisinde dört, arka patisinde üç ayak parmağına sahiptir.

Eohippus

Mesohippus 30 milyon yıl önce. Oligosen. Çoban köpeği büyüklüğünde. Ön arka üç ayak parmağı.ancak ortadaki parmak yanlardan daha büyüktür..

Mesohippus Yönlendirilmiş seçilimin devam etmesi için pozitif seleksiyon baskısının devam etmesi gerekmektedir. Miyosen dönemindekiler ise koyun büyüklüğünde. Yan dallar arasında bugünkü atın bulunduğu dal sadece iyi uyum sağladığı için hayatta kalmıştır.

Doğal seleksiyon Mükemmelliğe Yol Açmaz

Gambusia affinis

Avantajın ötesine geçmek İki Boynuzu arasındaki mesafe : 3,6 metre 11.000 yıl önce İrlanda’da soyu tükenmiştir. Böylesine cüsseli boynuzların yararı olabilir miydi? Dev Geyiğin soyunun tükenmesinin nedeni olabilir mi?

Smilodon

Dengelenmiş Seçilim Var olan gen havuzu korunmaktadır. Dengeli bir çevre Dengeli bir populasyon

60 milyon yıldır çok az değişikliğe uğramıştır. Oldukça yavaş hareket etmesine karşın başarılı ölü taklidi sayesinde var olma savaşını kazanır. Yüksek üreme yeteneği vardır. Her çeşit besinle beslenir

3500-5500 gr arasında doğum dengelenmiştir.

Dallanan Seçilim UYUMSAL AÇILIM Bir canlı grubu, fiziksel ve kimyasal koşulları farklı olan yeni ortamlara yayılıp oralarda yaşama şansını bulursa uyumsal açılım meydana gelir.

Dinazorların yok olması memelilerin boş kalan ekolojik nişleri doldurmasına olanak vermiştir.

Divergent

Konvergent

Avantajın ötesine geçmek İki Boynuzu arasındaki mesafe : 3,6 metre 11.000 yıl önce İrlanda’da soyu tükenmiştir. Böylesine cüsseli boynuzların yararı olabilir miydi? Dev Geyiğin soyunun tükenmesinin nedeni olabilir mi?

Kalıtım Böceğin daha fazla yavru oluşturmasına olanak sağlayan kahverengi renk, daha avantajlı bir özelliktir ve popülasyon içinde giderek yaygınlık kazanacaktır. Eğer bu süreç böyle devam ederse, popülasyondaki tüm bireyler sonunda kahverengi olacaktı Sonuç: Hayatta kalmasında avantaj sağlayan özellik eğer üreme başarısını da etkiliyor ise populasyon içerisinde bu özelik giderek yaygınlaşacaktır. Eğer üreme başarısını etkilemiyor ise bu özellik evrimleşemez.

Boynuzlar vücut boyutu ile orantılı bir şekilde büyümemektedir. Boynuzlar başta yararlı olmasına karşın büyümeleri yani seçilimi devam etmişti Boynuzlar vücut boyutu ile orantılı bir şekilde büyümemektedir. Seçilim vücut boyutunun büyümesini destekler nitelikteydi. Önceleri ölüm nedenini bir salgın olduğu düşünüldü. Büyük vücudun sağladığı yarar dezavanatajı kapıyordu. Büyüyen vücudunun avantajlarını boynuzların dezavantajı kapadığında artık seçilimin yönlenmesi durmalıydı.

Peki ya boynuzlar sadece güçlü silahlar değilse?

Boynuzlar, eskiçağ şövalyelerinin görkemli takıları gibi erişkin erkek geyik ve antilopların soylu görünüşlerine katkıda bulunuyorsa, kısmen bu amaca yönelik olarak değişiklik geçirmiş olabilir.

Yüksek Statü ve dişilere erişim sağlayan bu özellik üreme başarısını arttırmıştır. Ancak bu dönemde meydana gelen iklimsel değişim sonucunda artan ormansal alana uyum sağlayamamış olması nedeniyle nesli tükenmiştir.

Evrimsel değişimin bir etkeni olan Doğal seleksiyon ne ölçüde tek başınadır? Organizmaların bütün özellikleri uyarlanma olarak görülmek zorunda mıdır?

Giriş bölümünün sonunda: “ İnancım odur ki, doğal seçilim değişimin tek aracı olmasa da, başlıca aracıdır.” Ulaştığım sonuçlar sonuçlar son dönemde ortaya yanlış konduğu için ve türlerin değişmesini tek başına doğal seçilime atfettiğim bildirildiği için şunu hatırlatmalıyım.

Her bir vücut parçası, her bir işlev bir uyarlanma yani daha iyi bir organizmaya yol açan seçilimin ürünüdür. Doğa yanlış iş yapmaz Her zararlı olarak gördüğümüz özellik bizim yanlış bilgimizin bir yansıması olabilir. (Bilimsel Tartışmaya kapatmış olur)

Organizmalar bütünleşik sistemlerdir ve bir bölümdeki uyarlanmaya yönelik değişim, başka özelliklerde uyarlanma dışı değişimlere yol açabilir Seçilimin etkisi altında belirli bir rol için inşa edilmiş bir organ daha pek çok seçilime bağlı olmayan işlevi yerine getirebilir.

Eşeysel Seçilim

Eşeysel Seçilim Erkeklerin dişiye ulaşmak için giriştikleri yarışma ile dişilerin kendilerince yaptıkları seçim

Doğal seçilim sadece çiftleşme amaçlı değil , bir yaşama savaşıdır Dişinin seçimi kavramının üstüne gereğinden fazla değinilmektedir İşleyişi ile ilgilisiz pek çok özelliğin gelişmesine neden olur

“Sizden ayrı düşüncede olmak bana üzüntü veriyor, sürekli kendimden kuşkuya düşüyorum. Korkarım ki birbirimizi hiçbir zaman anlayamayacağız.” “ Eşeysel seçilim konusunda huzursuzluk geçirdiğimi duymak hoşunuza gidecektir. Bu sabah sevinç içerisinde size doğru kolan vurdum; akşam kendi, eski konumuma – korkarım ki bir daha hiç ayrılmayacağım konumuma geri dönmüş bulunmaktayım. ”