Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
4. Uluslararası Hastane ve Sağlık Yönetimi Kongresi
Advertisements

TÜRK HALKI, VEREMİ VE VEREMLE SAVAŞI DOĞRU BİLİYOR MU?
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Uzm. Mine H.Bahçeci I.Derece Öğretmen Hemşire KKTC Sağlık Bakanlığı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
Ebeveynlerin Sağlıkla İlgili Görüşleri ve Hemşirelerden Beklentileri
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
HOŞGELDİNİZ YA/EM Doktora Öğrencileri Kolokyumu 2002.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, 2 Koç Üniversitesi
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
OBEZİTE.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
Türkiye’de Kayıt Dışılık
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Titreşimli Çalışmalarda İSG
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
4 X x X X X
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
Metin’in yaşı kardeşinin yaşının 3 katı kadardır
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Proje Konuları.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
Diferansiyel Denklemler
HAS 5030 İş ve Sağlık İlişkisi
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
İki Değişkenli Tablo ve Grafikler
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Sunum transkripti:

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız TÜTÜN FABRİKASINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN TÜTÜN KULLANIM DURUMLARI, TÜTÜNE BAĞLI SAĞLIK RİSK FAKTÖRLERİNE İLİŞKİN RİSK ALGILAMALARI VE UYGULAMALARI Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız

Sigara dumanı “işyeri karsinojeni” olarak tanımlanmıştır. GİRİŞ Uluslararası Çalışma Örgütü uzmanları aktif ve pasif sigara içmeyi iş riskleri arasında saymaktadır. Sigara dumanı “işyeri karsinojeni” olarak tanımlanmıştır. Yalnızca sigara tiryakileri için değil aynı ölçüde olmasa da pasif içiciler için de risk söz konusudur

GİRİŞ İş sağlığı; tüm mesleklerde işçilerin bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik durumlarını en üst düzeye ulaştırmak ve bu düzeyde sürdürmek; çalışma koşulları yüzünden sağlıklarının bozulmasını önlemek; çalışmaları sırasında sağlıklarına aykırı etmenlerden korumak; onları fizyolojik ve psikolojik durumlarına en uygun bir çalışma ortamına yerleştirmek ve bu durumu sürdürmek; özet olarak işin insana ve insanın işe uyumunu sağlamaktır

GİRİŞ Çalışmak, insan için bir yandan geçim başta olmak üzere değişik gereksinimlerinin karşılanması açısından zorunluluk taşımaktadır. Bu sürede kişi anatomik, fizyolojik, ruhsal yapısında ve çalışma ortamına ilişkin çevresel etmenlerden kaynaklanan sağlık riskleri ile karşılaşır. Bu risklerin bir bölümü önlenebilir niteliktedir. Bir bölümü ise uygun önlemlerle denetim altında tutulabilir

GİRİŞ Ülkemiz nüfusunun %43,6’sının sigara içtiği saptanmıştır.Erkeklerde bu oran %62,8 , bayanlarda bu oran %24,8’dir.Ülkemizde 15 yaş üzerindeki 16 milyon kişinin sigara içtiği ifade edilmektedir. Lise öğrencilerinin %28,3’ü, orta okul öğrencilerinin %3,5’i, annelerin %30,2’si, öğretmenlerin %50,8’i, doktorların %43,9’u, sporcuların %34,9’u, sanatçıların %46,2’si, gazetecilerin %63,9’u, milletvekillerinin %27,1’i sigara içmektedir .

AMAÇ Aktif ya da pasif sigara içiminin sağlık üzerindeki etkilerinin öneminden hareketle, bu çalışmamız tütün fabrikasında çalışan işçilerin tütün kullanım durumlarını saptamak, tütüne bağlı sağlık risk faktörlerine ilişkin risk algılamalarını ve uygulamalarını tanımlamak, bunları etkileyen kişisel ve işyerine bağlı faktörleri belirlemek amacıyla planlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma İstanbul Tekel Sigara Fabrikası’nda çalışan 270 işçiyle yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizi bilgisayar ortamında yapılmış, yüzde dağılımları, ki-kare ve ANOVA testi kullanılmıştır.

BULGULAR İşçilerin %65,6’sı erkek, %34,4’ü kadın 18-25 yaş grubunda >>> %18,1’i 26-40 yaş grubunda >>> %30’u 41 yaş ve üzeri >>> %51,8’İ

BULGULAR Yüksekokul %3,7 Lise %52,2 Ortaokul %13 İlkokul %28,1 Okur-yazar/okur-yazar olmayan %3

BULGULAR Tütün hazırlama Sigara imalat Puro-pipo Kalite kontrol Filtre-çubuk Mamul tütün Makine bakım Levazım Yuva Muhasebe Personel İaşe TÜTÜNE MARUZ KALAN TÜTÜNE AZ MARUZ KALAN TÜTÜNE HİÇ MARUZ KALMAYAN

İŞÇİLERİN ÇALIŞTIKLARI BÖLÜMLERE GÖRE DAĞILIMI

İŞÇİLERİN SİGARA /TÜTÜN MAMÜLÜNÜ KULLANMA ÖZELLİKLERİNE GÖRE DAĞILIMI

ÇALIŞTIKLARI BÖLÜME GÖRE, İŞÇİLERİN TÜTÜNE BAĞLI SAĞLIK RİSK FAKTÖRLERİNİ ALGILAMALARI

ÇALIŞTIKLARI BÖLÜME GÖRE, İŞÇİLERİN TÜTÜNE BAĞLI SAĞLIK RİSK FAKTÖRLERİNİ UYGULAMALARI

CİNSİYETE GÖRE, İŞÇİLERİN TÜTÜNE BAĞLI SAĞLIK RİSK FAKTÖRLERİNİ ALGILAMALARI

CİNSİYETE GÖRE, İŞÇİLERİN TÜTÜNE BAĞLI SAĞLIK RİSK FAKTÖRLERİNE İLİŞKİN UYGULAMALARI

SONUÇ Bu çalışma, sigara fabrikasında çalışan işçilerin tütüne bağlı sağlık risk faktörlerine ilişkin algılamalarının azımsanmayacak ölçüde yüksek olmasına rağmen bu risk faktörlerine karşı gerekli önlemleri uygulama konusunda yetersiz olduklarını düşündürmektedir. Bu çalışma ayrıca işçiler arasında sigara içme oranının oldukça yüksek olduğunu düşündürmektedir.