KARAGÖZ ve HACİVAT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
Advertisements

TÜRKÇE-2.
GÖLGE OYUNUNDA TİPLEMELER
KARAGÖZ VE HACİVAT.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
TELLİ ÇALGILAR.
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
SÖZCÜKte ANLAM.
KARAGÖZ HACİVAT OYUNU.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN METİNLERİ TANIMA VE GRUPLANDIRMA
Karagöz Oyunu Karagöz, bir gölge oyunudur.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Türkiye’nin doğal güzelliklerini ve tarihi eserlerini görmek için lütfen tıklayınız. ÖĞRETMEN DAVUT İLKÖĞRETİM OKULU.
ARAPÇA TEFSİRLER Taberi Tefsiri
TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.
Yeşil Bursa’yı Tanıyalım
Hacivat: -Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
KARAGÖZ OYUNU.
7.SINIF SOSYAL BİLGİLER TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 3. ÜNİTESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Hacivat: _Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
TÜRKÇENİN YOZLAŞMASI.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
IŞIK GÖLGE Mehmet KURTBOĞAN 2014.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
TİYATRO.
TÜRKÇE SORULARI.
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN. 1. Cumhuriyet Öncesi Dönem Türk sanatının, 1700’den itibaren Batı’ya yönelmesiyle birlikte, saraya yabancı sanatçıların yerleştiği.
GELENEKSEL T ÜRK TİYATROSU
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU TÜLERİ
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
NEDİR TİYATRO?.
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
Etik Günü 25 Mayıs tarihi bütün dünyada etik günü olarak kutlanmaktadır. Bizim kültürümüze kavram ve çerçeve olarak farklı olan bu terim son yıllarda ülkemizde.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
ETKİNLİĞİN ADI  KENDİNDE DEĞİŞİKLİK YAP. YAŞ GRUBU  Uygulanan değişiklik ve ayrıntıya göre değişir.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
KARAGÖZ ve HACİVAT GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU. ÖTEKİNE GEÇELİM.
TÜRK EDEBİYATI AD:ÖMER SOYAD:ÖZER NO/SINIF:5291/10-A KONU:KARAGÖZ.
6.ÜNİTE :MADDE VE ISI.
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Karagöz İle Hacivat 1.
Yazılışları farklı , anlamları aynı olan kelimelere
 Karagöz'ün oynatıldığı beyaz perdeye "ayna" adı verilir.. Figürler deliklidir ve bu deliklere uygun uzunluktaki tahta çubuklar geçirilir. İç tarafta.
TÜRKÇENİN YOZLAŞMASI.
KARAGÖZ VE HACİVAT.
Türkiye’nin doğal güzelliklerini ve tarihi eserlerini görmek için lütfen tıklayınız. ÖĞRETMEN DAVUT İLKÖĞRETİM OKULU.
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARAGÖZ VE HACİVAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİNÇALTI SONGÜL ÖNELKE ‘BİR BEN VARDIR BENDEN İÇERİ…’
GÖRSELLE ANLATIM Türkçenin yanlış kullanımı, Türk dilinin konuşma ve yazma bozuklukları ile ilgili yazı, kompozisyon örneğini sizlere sunuyoruz: Geçmişi.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Sohbet (Söyleşi).
SÖZCÜKTE ANLAM
Sunum transkripti:

KARAGÖZ ve HACİVAT

Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur.

Gölge oyunu;deriden yapılan tasvirlere arkadan vuran ışığın tasvirlerin gölgesini beyaz bir perde üzerine yansıtması temeline dayanır. Gölge oyunu doğu kültürlerine özgü bir sanattır ve ortaya çıkışı hakkında değişik rivayetler vardır.

Bu tekniğin Türk halk kültüründe Karagöz olarak ne zaman ortaya çıktığı hakkında değişik görüşler vardır. Bunlardan en yaygın olanı Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Ulucami’nin inşaatı sırasında Bursa’da geçmiştir.

Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacıvat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler işi gücü bırakıp onların etrafında toplanır,bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş.

Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş. Daha sonra çok pişman olan padişahı teselli etmek isteyen Şeyh Küşterî başından beyaz sarığını çıkarıp germiş ve arkasına bir ışık yakarak ayağından çıkardığı çarıkları ile de Karagöz ve Hacıvat’ın tasvirlerini canlandırıp nükteli konuşmalarını tekrar etmiş.

Esnek yapısıyla doğaçlamaya ve güncel olayların işlenmesine son derece açık olan Karagöz perdesi, zamanının en önemli toplumsal yergi vasıtasıydı. Halkın beğenmediği hükümet kararlarını eleştirdiği ve kamuoyunu temsil ettiği dönemler vardır.

Karagöz oynatıcısına hayali, hayalbaz denir Karagöz oynatıcısına hayali, hayalbaz denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkar’dır.

HACİVAT Tam bir düzen adamıdır.Nabza göre şerbet verir.Kişisel çıkarlarını her zaman ön planda tutar.Az buçuk okumuşluğundan dolayı yabancı sözcüklerle konuşmayı (Günümüzde de ne kadar çok Hacivat var değil mi?..Entel görünmek için cümle aralarına yabancı kelimeler sıkıştıranlar, başkalarının sırtından geçinenler, çıkarcılar...)

KARAGÖZ Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür KARAGÖZ Oyunun hiç şüphesiz başrol oyuncusu Karagöz’dür. Okumamış bir halk adamıdır. Hacıvat’ın kullandığı yabancı kelimeleri anlamaz ya da anlamaz görünüp, onlara yanlış anlamlar yükleyerek ortaya çeşitli nükteler çıkarırken bir taraftan da Türkçe dil kuralları ile yabancı kelimeler kullanan Hacıvat ile alay eder. Her işe burnunu sokar,her işe karışır.

TEŞEKKÜR EDERİM. CEVRİYE İNCİ