Muharrem Taç www.muharremtac.com mtac@martisoft.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Veritabanı Nedir?
Advertisements

.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
Yazılım Geliştirme ve Java
NETBEANS’TE AXİS 2 ile WEB SERVİS GELİŞTİRME
Java-Veri Tipleri- Operatorler
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
COME 339 JAVA-SQL BAĞLANTISI
Silverlight Daron Yöndem INETA Türkiye Başkanı
.NET FRAMEWORK.
Mysql, PhpMyAdmin, PHP, Dinamik Web Sayfası, PHPNuke Kullanımı
 Ofis dışından erişim  Kurulum gerekmez  Internet Explorer, Mozilla FireFox, Google Chrome, Safari üzerinden çalışma  Sade ve basit arayüz Web Avantajları.
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
Nedir? Türkiye PHP Grubu – Dokuz Eylül Üniversitesi
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
04/02/10 Django Web Uygulamaları Geliştirmede Çağdaş bir Yaklaşım.
Portals (Liferay portal)
Web Service Uygulaması
Temel Linux Sunucusu Kurulumu
ANDROID işletim sistemi
Alper Sarı Konular Üniversitelerde İç İletişim ve Uygulamalara Erişim Portal Kavramı ve Avantajları Portalda Profil Kavramı Portal Yönetimi mySU.
FRAMEWORK.
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
PHP’ ye Giriş Ali DELİCE Bircan ÇİÇEKDEŞ Mustafa İlker ALAGÖZ.
Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Mete ÇELİK
OJS Yaşam Bilimleri Veri Tabanı 3.Editörler Çalıştayı, 20 Kasım 2009 Prof.Dr. Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri ve Genetik.
Dumlupınar Üniversitesi
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)
NETIGMA. Bu sunumda NETİGMA’yı neden yazdığımızı, nasıl faydalandığımızı ve NETİGMA’nın Yazılım Geliştirme ve Bakım Süreçlerine olan katkılarını sizlerle.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Net Class Framework ’ ün en üst yapısına İsim Uzayı denir. İsim uzayları ; pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer.
CONTENT MANAGEMENT SYSTEM (İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ)
EDUCOMMONS Yazılımı. The Center for Open Sustainable Learning.
Açık Ders Malzemelerinde (ADM) Teknik Alt Yapı R. Orçun Madran
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Windows için mysql kurulumu sitesinden mysql veritabanının ilgili sürümü indirilir. Biz.
İnternet Programlama PHP.
Send Response LogCompress NTLMBasic Determine Handler CGI Static File Authentication Anon Ya hepsi ya hiç! Sunucuya işlev eklemenin tek yolu: ISAPI… ASP.NET.
© Haluk Bingöl v2.23 Java Programlama Dili - 01 Tek Class ile Programlama Dr. Haluk Bingöl BÜ - CmpE BU-SWE.
Kan Bağış Web Uygulaması
ŞİRKET TANITIM DOSYASI
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
Apache Tika Kutay Yıldırıcı
Algoritma ve Programlama BMÜ 112
Erman Yukselturk1 PHP NEDİR? Scripting / Progralama dilidir (C’ye benzer) C ++ ortamında geliştirilmiştir Bedava / Açık Kod Hızlı, açık, dengeli (stable),
ALİ FINDIK Galatasaray Ünİversİtesİ 2015
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
Shared Computer Toolkit EROL DOĞAN
Microsoft Windows Server 2003 © Yenilikler ERCAN SAPMAZ.
PLESK PANEL
Mobil Uygulama Geliştirme
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
Akıllı İstemcileri Geliştirmek ve Dağıtmak
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Muammer Benzeş MVP (IIS)
GYTE Programlama dilleri Can GÜLŞE PHP Parser Hypertext Preprocessor.
Çağrı Kuçat SQL Yapısı.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Java ve Linux Bora Güngören Portakal Teknoloji Akademik Bilişim
Muharrem Taç
NetOpenX-REST Burak Çelik Uyarlama Araçları Uzmanı.
NETSİS Uyarlama Araçları Sezgin Özdemir Uyarlama Araçları Uzmanı.
Muhammet Doğan KABLAN
Server Yönetim Programları
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
J-guar Uyarlama Aracı Arif BATTAL Uyarlama Araçları Danışmanı.
Program Kurulum Seti Hazırlamak
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
Sunum transkripti:

Muharrem Taç www.muharremtac.com mtac@martisoft.com

Liferay Nedir

Liferay Nedir 2000 yılında Brian Chan önderliğinde geliştirilmeye başlanmış bir proje. Önce kar amacı gütmeyen bir oluşumken 2006-2007 yıllarında şirketleşti. Tek ürünleri Portal değil. Social Office adında yeni bir ürünleri var. Bu ürün de Liferay Enterprise Portal tabanlı.

Liferay Nedir Açık kaynak kodlu MIT lisansı Portlet container. JSR 168 ve JSR 268. Şu an portal 5.2 sürümünde. Fakat bu sürüm çok yeni Ana Frameworkler Spring ve Hibernate. MVC olarak Struts kullanılıyor. Şablonlarda Struts Tiles ve Velocity kulanılmış.

Liferay Nedir Tema, Layout, drag- drop destekli. Türkçe desteği. Exdend edilebilir hazır proje. OpenSSO, CAS Server, OpenID gibi yeni SSO yöntemlerine ve ürünlerine destek veriyor.

Liferay Nedir Tema Desteği

Liferay Nedir Layout Desteği

Liferay Nedir Authentication, SSO

Liferay Nedir Desteklenen veritabanları: MySQL, PostgreSQL, Oracle, IBM DB2, Microsoft SQL Server, Sybase, Hipersonic, Apache Derby,

Liferay Nedir

Liferay Installation

Liferay Installation Liferay yükleme kolaylığı için bundle olarak dağıtıldığı gibi tek başına web uygulaması olarak da indirilip yüklenebilir. Bu durumda ilave kütüphaneler için dependencies olan dağıtım indirilmeli. SourceForge adresi : http://sourceforge.net/projects/lportal/

Liferay Installation Bundle dağıtımlarların desteklediği; Servlet containerlar : Tomcat, Jetty , Application serverlar : Jboss, Glassfish, Geronimo, JonAS, Resin Tomcat bundle yüklemesi için örneğin liferay-portal-tomcat-5.5-5.1.2.zip açılır Açılan bu dizinde Tomcat’e herşeyiyle kurulmuş konfigüre edilmiş Liferay Portal kuruludur. Kurulu veritabanı HSQL’dir ve test kullanıcısı bulunmaktadır. Ayarlarda değişiklik mesela veritabanı değiştirmek için \conf\Catalina\localhost\ROOT.xml değiştirilebilir. webapps/ROOT dizini ana uygulama dizinidir. Portal burada kuruludur.

Liferay Installation Portletler de webapps altına deploy edilir. Portlet deployment kullanıcı home dizini altında liferay/deploy dizinine war gönderilmesi ile gerçekleşir. Örneğin Windows için: C:\Documents and Settings\mtac\liferay\deploy\portlet.war Liferay PortletAutoDeployListener war dosyasını buradan alarak webapps dizinine kopyalar ve portletleri register etmeye başlar. Bir uygulama içerisinde pek çok portlet olabilir.

Liferay Web MVC

Liferay Web MVC Liferay 2000 yılından beri geliştirilmekte olduğu için oturmuş bir yapı var ve bu yapıyı tümden değiştirmek zor olduğundan Struts ile devam ediliyor. JSF ile geliştirilmeye devam edilecek söylentileri var. Struts actionları ve forwardları klasik şekilde struts-config.xml içinde tanımlı. tiles-defs.xml, forwardların nereye gideceği bilgisini taşıyor. Önemli ayar dosyaları system.properties, portal.properties Dil dosyaları Language.properties

Liferay Extend

Liferay Extend Liferay’in sitesinde exdend projesi bulunuyor. Proje build edildiğinde Liferay extend core librarylerini jar halinde paketlerken önemli dosyaları –ext. olarak çoğaltıyor. portal.properties -> portal-ext.properties system.properties -> system-ext.properties tiles-defs.xml -> tiles-defs-ext.xml Language-ext_tr.properties

Portletler

Portletler Java stadardı. Portletler portale deploy edilen uygulamalar. Birer modül gibi düşünebiliriz. Bağımsız pencereler gibi çalışıyor. Portal ile bütünleşik olabiliyor. Portal’in sağladığı API’lara erişebiliyor. Kendine ait request ve response’u var. RenderRequest RenderResponse gibi. Modern JavaEE Frameworkleri ile portlet yazılabiliyor. Spring, Struts, JSF.

Portletler Dr.Naci DAİ’nin kazandırdığı Lomboz ile Eclipse ile entegre olarak Portlet geliştirme imkanı. http://lomboz.objectweb.org Preconfigured with Eclipse Ganymede and Europa for enteprise Java/JEE development Includes Eclipse Webtools Platform, Web Services, JSF and JPA Tools Includes BPEL Editor and builtin support for Apache ODE SOA support with REST, JAX-WS and JAXB Java Portal and Portlet Development Tools and support for Liferay and eXo Portals Bundles Spring IDE, Hibernate and Struts Tools Easy installation with cloudsmith virtual distros Support options

Portletler Portlet deployment kullanıcı home dizini altında liferay/deploy dizinine war gönderilmesi ile gerçekleşir. Örneğin Windows için: C:\Documents and Settings\mtac\liferay\deploy\portlet.war Liferay PortletAutoDeployListener war dosyasını buradan alarak webapps dizinine kopyalar ve portletleri register etmeye başlar. Bir uygulama içerisinde pek çok portlet olabilir.

Portletler 3 Önemli Dosya: portlet.xml : portlet bilgilerinin tutulduğu standard dosya. liferay-portlet.xml : Liferay’a özel yeteneklerin kullanılabildiği liferay specific dosya. Örnek : bir portleti ajaxable yapmak için <ajaxable>true</ajaxable> liferay-display.xml : Liferay uygulama ekleme menüsünde görünecek isim ve kategori ağaç sırası.

Portletler 3 Önemli Method: javax.portlet.GenericPortlet içerisinde desteklenen methodlar: doView(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) portlet görüntülendiğinde tetiklenir. doEdit(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) Portlet edit modunda çalışır. processAction(ActionRequest request, ActionResponse response) Portlet’te bir event tetiklendiğinde çalışan methoddur.

Portletler Örnek Görünüm (doView) public void doView(RenderRequest portletRequest, RenderResponse portletResponse) throws PortletException, IOException { WindowState state = portletRequest.getWindowState(); portletResponse.setContentType("text/html"); PortletPreferences pref = portletRequest.getPreferences(); byte[] utfContentBytes = pref.getValue("content", null).getBytes(); String content = new String(utfContentBytes, "UTF-8"); portletRequest.setAttribute("content", content); Map userInfo = (Map) portletRequest.getAttribute(PortletRequest.USER_INFO); PortletContext context = getPortletContext(); PortletRequestDispatcher rd = context.getRequestDispatcher("/index.jsp"); rd.include(portletRequest, portletResponse); }

Portletler Uygulama Ekleme

Liferay Dökümantasyonu

Liferay Dökümantasyonu Son derece açık anlaşılır bir dökümantasyonu mevcut. Yeni başlayanlardan uzmanlara kadar ayrılmış seviye dökümanları.

Liferay Dökümantasyonu Videolar ile görsel eğitimler (Lifecasts)

Teşekkürler