ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Tarafından yayınlanmaktadır
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
ZAMİRLER.
(BELİRTEÇ) ZARF.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
ZAMİRLER.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Fiiller …Egitimhane.com….
TÜRKÇE SÖZCÜK.
Önemli Günlerim Ayşe Beril Heral.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
BENİM MESLEĞİM NE OLACAK???
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
Fiiller.
ZAMİR (ADIL).
PERFORMANS ÖDEVİ KONU : AİLE TARİHİMİZ Röportaj randevusu:
‘’de’’nin Yazımı.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Sihirli sözcük Sunumu Hazırlayan:Emek GÜNAY ÇELİK Hikaye: OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DEĞERLER EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİ(Kök yayıncılık)
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
HATALARIMIZ ve SONUÇLARI
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
TEKNO-UYUM AİLEMLE MUTLUYUM
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
PENGU İLE KARTOPU BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ EVVEL ZAMAN İÇİNDE KALBUR SAMAN İÇİNDE ÇOK UZAK VE SOĞUK BİR ÜLKEDE PENGU İLE KARTOPU YAŞARMIŞ.BİRBİRLERİNİ ÇOK.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
GENİŞ ZAMAN SORU. Geniş Zamanda soru iki şekilde yapılır:
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
HAYIR DİYEBİLİRİM.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
Tehlike nedir?.
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Sunum transkripti:

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER Yaren çiçekleri düzenliyor. Bu çiçekleri düzenliyor. Seda resim yapıyor. Şu resim yapıyor. Yusuf top oynuyor. O top oynuyor.

EVET HAYIR Çocuklar kayak yapıyor. Bunlar kayak yapıyor Çocuklar oyun oynuyor. Şunlar oyun oynuyor. Çocuklar ip atlıyor. Onlar ip atlıyor. Söyleyin ; Resimlerin altındaki ikinci sırada yazılmış koyu yazılı sözcüklere dikkat ettiniz mi? Bu tümcelerde geçen “bu ,şu o ,bunlar ,şunlar , onlar” sözcükleri adın yerine mi kullanılmış ? EVET HAYIR

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER Aşağıdaki parçayı dikkatle okuyunuz.Koyu renkle yazılmış sözcüklerin hangi amaçla kullanıldığına dikkat ediniz. Anne, küçük çocuğu Hakan’a seslendi: - Ben geç geleceğim. Sen Tülay ablanla birlikte ödevlerini hazırla. Ona söyle ortalığı toplasın. Bu tümcelerde geçen : Ben sözcüğü ,konuşan kişinin (annesinin) yerine mi kullanılmıştır? Sen sözcüğü dinleyen kişinin (Hakan’ın) yerine mi kullanılmıştır ? O sözcüğü , sözü edilen kişinin (Tülay’ın) yerine mi kullanılmıştır ? EVET HAYIR EVET HAYIR EVET HAYIR

Ben , sen , o sözcükleri ad olmadıkları halde bir adın yerine mi kullanılmıştır ? Bu sorulara yanıtınız evet ise şöyle bir tanım yapabiliriz : Kendileri ad olmadıkları halde bir adın yerine kullanılan bu ,şu ,o , ben ,onlar ,şunlar , sen, biz, siz , onlar gibi sözcüklere , adıl (zamir) denir. “ Ali’ye telefon edeceğim, onu çok özledim.” tümcesinde adın yerine kullanılan sözcük hangisidir ? EVET HAYIR SORU

YANIT “ Onu “ sözcüğüdür. Neden ? Çünkü bu sözcük bir adın yerine geçmektedir. Ali’yi çok özledim, yerine onu çok özledim denilmiştir. Bir adın yerine kullanılan sözcüklere adıl denildiğine göre Bu tümcede geçen “onu” sözcüğü adıl (zamir)dır. SORU Babam yurt dışından yeni döndü . Onu çok özlemiştim. Çok mutluyum … Yazıda geçen onu sözcüğü adın yerine mi kullanılmıştır ? Yani adıl mıdır? Evet adıldır. Neden ? Çünkü ; bu sözcük bir adın ; yani baba sözcüğünün yerine geçmektedir. Adın yerine kullanılan sözcüklere adıl (zamir) denildiğine göre onu sözcüğü de adıl (zamir) dır. YANIT

UYGULAMA Aşağıdaki tümcelerde varlıkların adı yerine kullanılan sözcükleri yanlarındaki kutulara yazınız. Sen istersen hemen gelirim. Sen Onlar beni tanımadı. Ben , sizi önceden tanıyorum. Biz,köyden geldik. Siz nerelisiniz? Ben bunları tanımadım. Yarın şunları da çağırın. Sen oku , bana ver. Kendini benim yerime koy.

UYGULAMA 2 Aşağıdaki noktalı yerlere varlıkların adı yerine kullanılan sözcükleri yazarak , tümceleri tamamlayınız. Benim yerimde ………………………. olsan ne yapardın ? sen Öğretmenim ………………………… çağırdı. beni Bu akşam ………………………. geleceğiz. size Arkadaşlara söyle ………………………da gelsinler. onlar Elbisen güzelmiş , ……………….. nereden aldın ? onu Bu çocuğu tanıyorum ama ,……………… tanımadım . sizi Sonuçtan …………….. karlı çıktı. Babam ………………. çok beğendi. seni Çocuklar ………………….tanımıyor. bizi ………………………….hangi evde oturuyorsunuz ? siz …………………..nereye bakıyorlar ? şunlar ……………bizim akrabamız oluyor.

GENÇ OSMAN İLKÖĞRETİM OKULU TAHSİN PEKEL 3/D SINIFI