TOHUMLARDA KALİTE KONTROL KRİTERLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
MOLEKÜLER SİSTEMATİK NEDİR ? NEREDE VE NASIL KULLANILIR?
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG)
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VİRÜSLER.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
(Polymerase Chain Reaction)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
BİYOSENSÖRLER.
KEREVİZ.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GÜBRELER.
KALITIM.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
BİTKİLER VE SU.
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
ALKALİ AGREGA REAKSİYONUNUN BETON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Bitkilerde Kemotaksonomi
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİMLENME Tohum, spor veya üreyen bir kısmın dormansi periyodunu geçirmesinin ardından elverişli koşulların ortaya çıkması ile çimlenme olayı başlar. Çimlenme.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
BİTKİLERDE BÜYÜME.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

TOHUMLARDA KALİTE KONTROL KRİTERLERİ Hazırlayan: Serkan Baysal

Kalite Kavramı Toplumda kalite denince ilk akla gelen belli standartlara uyan,güzel,gelişmiş gibi sıfatların ötesidir, “kalite”. Kalite, kısaca, beklentileri aşmak demektir.

Tohumda Kalite Nedir? Tohumun taşıdığı bazı özelliklerdeki mükemmelliğin derecesi Tohum depolandığında veya toprağa ekildiğinde gösterdiği performansı etkileyen özellikler toplamı

TOHUMDA KALITE Kimlik Performans Hijyen Tohum sağlığı Fungus Yabancı ot Böcek ve kırmızı örümcek Genetik safiyet Fiziki safiyeti Homojenlik Tohum ağırlığı Çimlenme Tohum gücü (VİGOR) Nem içeriği Tarla çıkışı Depolanabilirlik

Kimlik Özellikleri Kimlik özelliklerinde öne çıkan tohumun fiziki safiyeti ve genetik safiyet konularıdır. Bir ülkede yapılan tohumculuk faaliyetlerinin tümünün ifadesi olarak kabul edebileceğimiz tohumluk programı kavramı içerisinde bu unsurların nerede ve nasıl yer aldığına bir göz atalım!

Formal Tohumluk Programı Çeşit Eldesi Döl Sınıflarına Göre Çoğaltma Tohum İşleme ve Depolama Çiftçi Islah İthalat Çeşit Koruma Islahı Islahçı Hakları Pazarlama ve Dağıtım Depolama SERTİFİKALI TOHUM K A İ T E O N R L U

Tohumluk Programı Tohumluk programı tanım olarak bir ülkede tohumluğu çoğaltılacak çeşitlerin test edilip kayıt altına alınması ve daha sonra bu çeşitlere ait tohumlukların döl sınıflarına uygun olarak çoğaltılıp işlenmesi ve depolanması aşamalarında uyulacak kurallar dizisi şeklinde tanımlanabilir.

Tohumluk Programlarında Kalite Kontrolleri Çeşit tescili ve kaydı amacı ile FYD (Farklılık Yeknesaklık Durulmuşluk) TDÖ (Tarımsal Değerlerin Ölçülmesi) 2.Çoğaltma evresinde (SERTİFİKASYON)

Tescil ve kayıt aşamasında uygulanan FYD ve TDÖ testleri ile o tohumluğun bilinen ve önceden var olan diğer çeşitlerden farklı bir çeşit olduğunun kontrolü yapılmaktadır. Sertifikasyon olarak adlandırılan ikinci aşamada ise,tohumluğun çoğaltılması ve işlenmesi sırasında asgari kalitenin korunup korunmadığının izlenmesi amacı ile yapılan kontroller gelmektedir.

Sertifikasyondaki kontroller Tarla Kontrolleri *Ön bitki *İzolasyon *Tip dışı bitki *Hastalık/zararlı kontrolleri Laboratuvar Kontrolleri *Fiziksel saflık *Canlılık Pre/Post Kontroller

Buraya kadar anlatılan kontrollerin tohumluk programında yapılması zorunludur.Fakat bunun ötesinde tekrar kalite özelliklerinin kontrol edilmesi ihtiyacı ortaya çıktığı durumlarda farklı test yöntemlerine başvurulması gerekir.

Çeşit Saflığının Kontrolü Islah çalışmaları sonunda geliştirilen bir çeşidin ticari değer kazanması iki aşamada gerçekleşir.Bunlardan ilki ıslahçının geliştirdiği yeni çeşidin tescil edilmesi aşamasıdır. Çeşidin ıslah edilip tescil edilmesinden çoğaltılıp pazarlanması aşamalarında genetik karışımları önlemek ve çeşitleri tanımlamak amacıyla çeşit tanısı ve saflık testleri gerçekleştirilir.

Çeşit tanımlamasına yönelik UPOV Kriterleri Kalıtsal morfolojik Özelliklerin Değerlendirilmesi ISTA Çeşit Tanılama Kriterleri Tohum özellikleri Kimyasal Farklılıklar Moleküler Teknikler

Çeşit Saflığı Testleri Agrawal çeşit saflığı kontrol yöntemlerini 3 grupta toplamıştır. 1-Laboratuar testleri 2-Büyüme kabinleri veya sera testleri 3-Tarla parsel testleri

Çeşit tanılaması ve genetik saflığı belirlemeye yönelik kullanılacak yöntemlerin; hızlı ve kolay, düşük maliyetli, değerlendirmesi açık, tekrarlanabilirliği yüksek olması istenir.

Laboratuar Testleri Bu testler, kontrolü yapılacak tohumluk kütlesinden alınan örneklerde tohumun ya da laboratuar koşullarında yetiştirilen bitkinin morfolojik özelliklerindeki değişimin belirlenmesi esasına dayanır. A)Tohumların Morfolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Laboratuarda tohum örneklerinin morfolojik incelenmesine dayalı bir testtir.

B)Tohum Kabuğunun Anatomik incelenmesi Tohum kabuğunun yüzey ve iç yapılarının elektron mikroskopta incelenmesi esastır.Örneğin lahana grubu türlerde tohum kabuğunun anatomik yapısı çeşit ayrımında kullanılan bir özelliktir.Fakat bu yöntem çok pahalıdır ve uzman personele ihtiyaç vardır.

C)NUV Işınları Uygulaması UV floresan lambaları veya analitik kuarz lambalarıyla uzun dalga ultraviolet ışınları yaratmak suretiyle bazı çeşit farklılıklarının belirlenmesinde mümkün olabilmektedir.Bu yöntemde bazı çeşitlerin tohumları,fide parçaları veya fideden çıkan salgılar açık mavi NUV (Near Ultra Violet) ışık yansıtılarak floresan özellik gösterirler.Diğer çeşitlerde bu özellik olmayıp,NUV ışığını absorbe ederler ve böylece koyu renkli görünürler.

NUV ışınları testinin hazırlanışı ve uygulanışı

D)Fenol Testi Fenolle muamele edilen tohumun testa,perikarp ve endokarpında renk değişiminin olması esasına dayalı bir testtir.Fenolün etkisiyle tohum kabuğunda meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucu koyu renk oluşturarak çeşit saflığı belirlenebilmektedir.Fenol çözeltisinin buharı ile renk reaksiyonları meydana gelir.Bu test buğday,arpa,çavdar ve çim tohumlarında kullanılır.

Fenol testinin hazırlanışı ve uygulanışı

E)Sodyum Hidroksit Testi Buğdayda beyaz ve kırmızı daneli çeşitleri ayırmada kullanılan bir testtir.Test edilecek tohumlar NaOH çözeltisinde bekletilip,tohumlarda oluşan renk değişimlerine göre karar verilir. F)Peroksidaz Testi Daha çok soya fasulyesinde kullanılan bir testtir.Tohum kabuklarında peroksidaz aktivitesine bakılarak çeşit ayrımı yapılır. Peroksidaz aktivitesinin yüksek olması,dominant allellerin varlığını gösterir ve renk kırmızımsı kahve olur.

G)Potasyum Hidroksit Testi Sorgumda çeşit ayrımında yararlanılan bir testtir.Tohum kabuğu ve kabuk altı dokularında koyu renk özelliği varlığına göre ayırım yapılır. H)Moleküler Teknikler 1-Tohum Protein-Enzim Elektroforezi Tohumlar farklı eriyebilirlik özelliklerine ve fonksiyonlarına sahip farklı proteinler içerirler.Tohum proteinlerinin sahip oldukları yük,büyüklük veya hem yük hem büyüklüklerine göre elektroforezde ayırımına dayanır.

Elektroferez testinin hazırlanışı ve uygulanışı

2-DNA Markörlerinin Kullanımı DNA markörleri,farklı genotiplere ait DNA molekülünün nükleik asit diziliş farklılığını ortaya koyan moleküllerdir.DNA markörlerine dayalı sistemlerde DNA molekülünün büyüklük esasına göre ayırımını sağlayan jel sistemleri agaroz veya poliakrilamid olabilir.

Büyüme Kabinleri veya Sera Testleri Bu testlerin temeli,bitkilerin uniform ve kontrollü yetiştirilerek,bu koşullarda gelişen bitkilerin çeşitli özelliklerinin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. A)Hızlandırılmış Büyüme Testi Bu testin esası,bitkilerin büyümesini hızlandıracak sıcaklık ve fotoperiyod uygulamalarının gerçekleştirilmesidir. Örneğin,büyümenin hızlandırıldığı koşullarda yetiştirildiğinde; salata-marul bitkilerinde yaprak tipleri çeşitleri ayırmada yardımcı olmaktadır.

B)Mevsim Koşullarını Değiştirme Bu yöntemde sera veya büyüme kabinlerinde çeşitlerin yetişme koşullarındaki farklılığa dayalı özelliklerin belirlenmesi için,özel mevsim koşulları sağlanır. C)Besin Maddesi Uygulamaları Bu yöntem test ortamında bitkileri bazı besin maddelerinden mahrum bırakarak,bitkilerde oluşacak morfolojik değişimleri belirlemeye yöneliktir. D)Fidelerde Renklenme Bu testle fide veya bitkilerin koleoptil,gövde veya hipokotilde renklenme özelliklerindeki farklılığa dayalı olarak çeşitlerin ayırımı mümkün olmaktadır. Soğan çeşitlerinde kullanılabilir.

E)Herbisit Zararlanması Büyüme kabini veya serada gelişen fidelere herbisit gibi değişik kimyasalların uygulanması sonucu,bitkilerde oluşan zararlanmaların veya büyümedeki değişimlerin belirlenmesi; çeşit farklılıklarını belirlemede diğer bir yaklaşımdır.Metribuzin adlı bir herbisit kullanılır.Soyada kullanılabilir. F)Başaklanma ve Çiçeklenme Bitkilerde başak-çiçek oluşumu ve çiçek rengi yönünden değerlendirmenin yapılmasına dayanan bu testte bitkilerin öngörülen gün uzunluğu koşullarında tutulması önemlidir.

Tarla Parsel Testleri Bir çesidin tarlada tanınma şansı bitkilerde gözlenen karakterlerin genotipe dayalı olması ile artar.Çünkü çeşit farklılıkları,büyüme koşullarının optimum olduğu hallerde kesin ve belirgindir.Bu testlerde,çeşitleri tanımaya yarayan karakterlerin ortaya çıkmasını sağlayacak koşulların sağlanması esastır.

TOHUMDA KALITE Kimlik Performans Hijyen Tohum sağlığı Fungus Yabancı ot Böcek ve kırmızı örümcek Genetik safiyet Fiziki safiyeti Homojenlik Tohum ağırlığı Çimlenme Tohum gücü (VİGOR) Nem içeriği Tarla çıkışı Depolanabilirlik

Hijyenik Özellikleri Tohumlarda Sağlık Testleri Bitkisel Üretimde kullanılan tohumun biyolojik olarak çok kompleks bir yapısı vardır.Parazit veya saprofit olarak birçok mikroorganizma ve virüsleri taşıyabilir.Tohumla hastalık ve zararlının taşınması,bu tohumların kullanılacağı yeni üretim alanları da bu patojenlerin bulaştırılması anlamı taşır ki buda tarlaların kirlenmesine yol açar.Fakat bu konu Bitki Koruma Bölümünün alanına girdiği için bu konuyu detaylı olarak tartışmayacağız.

TOHUMDA KALITE Kimlik Performans Hijyen Tohum sağlığı Fungus Yabancı ot Böcek ve kırmızı örümcek Genetik safiyet Fiziki safiyeti Homojenlik Tohum ağırlığı Çimlenme Tohum gücü (VİGOR) Nem içeriği Tarla çıkışı Depolanabilirlik

Performans Özellikleri Tohum Gücü(Vigor) Tohumların tarla ve depolama performanslarının bir göstergesidir. Tohum gücünün canlılıktan farkı nedir? Canlılık: Tohumların optimum koşullardaki bitki oluşturabilme performansları Tohum gücü: Tohumların stres koşulları altındaki bitki oluşturabilme performansı

Tohumların tarla koşullarında gösterecekleri bitki oluşturma performansları şeklinde de tanımlanabilen tohum gücü kavramı aynı zamanda tohumun depolama performansı hakkında da fikir verir. Tohumun tarla koşullarındaki bitki oluşturabilme performans özelliğinin,iyi bir satış avantajı getirmesi yanında tohumun depo performansı hakkında da fikir vermesi özelliği ile de,iyi bir tohum stok yönetimi şansı veriyor olması,tohum gücünün ölçülebilmesinin önemini ortaya koymaktadır.

Tohum Gücünü Belirlemede Kullanılabilecek Testler

Vigor testlerinin tohumun tarla performansını belirlemede,her koşulda tekrarlanabilen sonuçlar vermesi gerekir.Bu amaçla geliştirilen testler; 1-Direk testler 2-Dolaylı (İndirek) testler şeklinde de gruplandırılır.

Tohum Gücü (Vigor) Testleri Fizyolojik testler (direk) Çimlenme bakımından; fide büyüme testi Stres testleri; soğuk testi, serin çimlendirme Biyokimyasal testler (indirek) Tetrazolium (TTC) testi, EC testi (Membran bütünlüğü) Yaşlandırma uygulamaları (indirek) Hızlandırılmış yaşlanma Kontrollü bozulma testi

A)Fide Büyütme Testi Bu grup içinde arpa,buğday,mısır ve soya fasulyesi için uygulanabilecek yöntemler geliştirilmiştir. Aynı şekilde marul kök büyüme testi,havuç,turp ve pancar gibi kökleri yenilen türlerde de uygulanabilir.

Buğdayda fide büyüme testi uygulaması

B)Soğuk Testi Testlerin düşük sıcaklık koşullarında gerçekleştirilerek sonuç eldesi yöntemi uygulanmaktadır.Bu amaçla mısır tohumları,kendine has patojenleri de içeren toprağa ekilir ve belirli soğuk koşullarda bekletildikten sonra optimal çimlenme koşullarında çimlenmeye bırakılarak sonuçlar elde edilir.

Soğuk testinin hazırlanışı ve uygulanışı

C)Elektriksel İletkenlik Testi Tohumdan içinde bekletildiği suya geçen madde miktarının kondüktivimetre ile belirlenmesi,tohumdaki yaşlanma derecesi ve vigor özelliklerini tahminlemede yaygın kullanılan bir yöntemdir.Daha çok buğday da uygulanır. Tohumdan suya geçen iyon ve ağırlıklı K iyonlarının yarattığı elektrik akımını ölçmeye dayalı bir testtir.

Elektriksel iletkenlik testi uygulaması

D)Yaşlandırma Testleri Bu testlerin temeli,tohumların yaşlanmayı teşvik edecek nem ve sıcaklık koşullarında bir süre tutularak belirli düzeylerde yaşlanmasını sağlamak ve böylece tohumların tarlada karşılaşabilecekleri tüm stres faktörlerinin, tohumun çimlenip bitki oluşturmasına engelleyici etkilerini yapay olarak yaratma esasına dayanır.

Yaşlanma testinin hazırlanışı ve uygulanışı

E)Kontrollü Bozulma Testi Yaşlandırma testleri ile aynı prensibe dayanır fakat bu testte nem değerinin kalibrasyonu yapılmaktadır.

Kontrollü bozulma testinin hazırlanışı ve uygulanışı

E)Tetrazolium (TTC) Testi Bu testin esası canlı cansız dokuların tetrazoliumklorid ile oluşturduğu renk farklılığına dayanmaktadır.Renksiz olan tetrazolium solüsyonu,canlı bitki dokularındaki oksidaz enzimleri tarafından indirgenerek,kırmızı renkli formazan adlı maddenin oluşumuna neden olur.

Tamamen canlı doku TTC Testi sonuçları Tamamen cansız doku

Sonuç Ülkemizdeki üreticilerin büyük bir kısmının fikrine göre kaliteli tohum çimlenen ve yabancı otlarla karışık olmayan tohumdur. Bu genel ana fikre göre tohumların çimlenme ve saflık testleri öne çıkmaktadır ve sertifikasyon programı içinde yapılması zorunludur .Fakat tohumun performans özelliklerinden tohum gücünün ,iyi bir satış avantajı getirmesi tohumun depo performansı hakkında fikir vermesi ,iyi bir tohum stok yönetimi şansı veriyor olması nedeniyle son zamanlarda bu testler zorunlu olmamasına rağmen tohum firmaları tarafından ilgiye neden olmuştur. Sonuç olarak tohum kalitesi karmaşık parçalardan oluşan zor bir ana fikirdir.