ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYNAK GÖSTERME Turan KANTOS
Advertisements

Araştırma Teknikleri ve Seminer
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Makale İnceleme Soruları
Kaynak Gösterme.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
Akademik Etik İhlalleri
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yazım Aşaması.
ÜSLÜ SAYILAR.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
012 Hafta KAYNAK GÖSTERME EPÖ.
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
BİBLİYOGRAFYA HAZIRLAMA Bilkent University Library
DEÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI GEÇMİŞİ ve ÖNERİLER
Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır Robert A
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
FBBM509 - Yapay Zeka Proje Raporu – Aşama 1
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Strateji Geliştirme Başkanlığı
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Psikolojide Akademik Yazım PSY-103
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
ANLATIMA HAZIRLIK.
Editörlü ve Çok Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Hazırlayan; Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
KAPAK.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
ARAŞTIRMANIN BİÇİMSEL YAPISI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ
ÜSLÜ SAYILAR.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Yazılı ve Sözlü Sunuş Teknikleri
ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI
DİPNOT GÖSTERME USULLERİ
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Örnek Uygulama Öğr. Gör. Yasin ÇİÇEK.
BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
TASARIM PROJESİ BAŞLIĞI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
Kaynak Gösterme Teknikleri
Temel Bilgi Teknolojileri
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Görev 12.
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI III: METİN AKTARMALARI
14. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ Bu sunum Rauf Arıkan’ın Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama adlı kitabı temel alınarak hazırlanmıştır.

Ajanda Giriş Alıntı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Kaynak Göstermenin Zorunlu Olduğu/Olmadığı Durumlar Metin İçerisinde Kaynak Gösterme Kaynakça Listesini Sıralama veya Gruplama Kaynakça Gösterme Yöntemleri

GİRİŞ Amaç Bilimsel çalışma nedir? Başkalarının yapmış olduğu bilimsel çalışmaları kendi hazırladığım yazılarımda nasıl kullanabilirim? Niçin kaynak göstermeliyiz? Başkalarının emeğine saygı Atıfta bulunacak diğer araştırmacıları yanlış yönlendirme Yasal zorunluluklar

ALINTI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Doğrudan Alıntılar Kelimesi kelimesine aynen yapılan alıntılardır ve çift tırnak ( “......” ) işareti içerisine metin yazılır. Örnek: Yıldırım (1966, 21)’a göre, hipotez “araştırmacıya bir nevi ışık tutma niteliği taşıyorsa değerli sayılmalıdır.” Dolaylı Alıntılar Alıntı yapılan metin eğer birebir kaynakla aynı değilse, yazar kendi cümleleriyle ifade ediyorsa, alıntı yapılan kısım tırnak içine alınmaz ya da sıkıştırılmış paragraf gibi özel biçimler kullanılmaz; ancak kaynak göstermek zorunludur.

KAYNAK GÖSTERMENİN ZORUNLU OLDUĞU DURUMLAR Başkasının eserinden bir aktarma yapılmış ise, Başkasının bulduğu yöntem, sonuç veya amaçtan faydalanılmış ise, Başkasının eserinden rakam, katsayı, şekil, grafik, resim vb. alınarak kullanılmış ise, Az veya çok başkasının eserinden esinlenilmiş ise, Yukarıdakilerin dışında başkasının eserinden doğrudan ve dolaylı olarak faydalanılmış ise yararlanılan kaynakların bildirilmesi zorunludur.

KAYNAK GÖSTERMEYİ GEREKTİRMEYEN DURUMLAR Genel kurallar, prensipler veya uygulamalar konusunda kaynak göstermeye gerek yoktur. Örneğin, “yardımseverlik bir erdemdir” ifadesinde kaynak göstermeye gerek yoktur. Herkesin bildiği, açık ve seçik olarak fark edilen bilgiler için kaynak göstermeye gerek yoktur. Örneğin, “Almanya Avrupa Birliğinin en güçlü ekonomisine sahip ülkelerinden biridir” ifadesinde kaynak göstermeye gerek yoktur.

KAYNAK NEREDE GÖSTERİLİR? DİPNOTU şeklinde aynı sayfanın sonunda Cümle içerisinde veya cümle sonunda Kitap veya makalenin sonunda Bölüm sonlarında Kaynakça Listesi Kitap veya makalenin sonunda Kaynakça Listesi Bu alternatiflerden bir veya bir kaçı yazının yayınlanacağı derginin veya kitabın yayın politikalarına; veya ödevlerde ise öğretmenin tercihleri doğrultusunda yapılır.

METİN İÇERİSİNDE KAYNAK GÖSTERME ŞEKİLLERİ Dipnotu Yöntemi Soyadı, Tarih ve Sayfa Yöntemi Soyadı ve Tarih Yöntemi Numaralama Yöntemi

Dipnotu Halinde Kaynak Gösterme Yöntemi: Dipnotu halinde kaynak gösterirken, ilgili kısma veya cümle sonuna parantez içerisinde bir rakam yazılır ve aşağıda sayfanın en altına çizgi ile ayrılmış bölgeye metinde verilen numaranın aynısı eklenerek yazarın soyadı, adı, kitap/makale başlığı, yayıncı, yayın yeri, yayın tarihi ve sayfa numarası gibi tüm bilgiler verilir1. Örnek: [1] Arıkan, Rauf, (2005), Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama, Asil Yayın Dağıtım, 5. Baskı, Ankara.

Soyadı, Tarih ve Sayfa Yöntemi Örnek: Hipotez “araştırmacıya bir nevi ışık tutma niteliği taşıyorsa değerli sayılmalıdır” (Yıldırım,1966,21). Soyadı ve Tarih Yöntemi Örnek: Hipotez “araştırmacıya bir nevi ışık tutma niteliği taşıyorsa değerli sayılmalıdır” (Yıldırım,1966). Numaralama Yöntemi Örnek: Anket sorularının düzenlenmesinde soru sayısı kadar soru sırası da önemlidir (34)

KAYNAKÇA LİSTESİNİ SIRALAMA VEYA GRUPLAMA Yazarın Soyadına Göre Sıralama Kaynak Türlerine Göre Sıralama (Kitaplar, Dergiler, Tezler vb. şeklinde)

KAYNAKÇA LİSTESİ Nerede yer alır? Yazının metin kısmından hemen sonra Ekler kısmından hemen önce yer alır. Kaynağın türüne göre bir gösterim şekli vardır. Ancak bazı yayıncı kuruluşlar Kaynakça Listesinde ayrı bir gösterim şekli isteyebilir. Bu kısımla ilgili detaylı bilgileri raporda bulabilirsiniz.

SONUÇ HAZIRLADIĞINIZ ÖDEVLERDE BİLGİYİ NEREDEN ALDIĞINIZI MUTLAKA YAZINIZ. BU ŞEKİLDE DAVRANMANIZ, ÖDEVİNİZİN DEĞERİNİ AZALTMAYACAK, TAM TERSİNE ÖDEVİNİZİ DAHA DA DEĞERLİ KILACAKTIR. KAYNAK GÖSTERMENİZ GEREKİP GEREKMEDİĞİNDEN EMİN DEĞİLSENİZ MUTLAKA ÖĞRETMENİNİZE SORUN.

Teşekkür ederim. Sorularınız?