EL HAZİNİ Türkmenistan'ın Merv şehrinde doğmuştur. Aslen Bizans asıllı bir köle olan Abdurrahman El- Hazini, 1118 (H.512) yılında sahibinin Türkistan’ın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

Bilim Adamı Albert Einstein.
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
Yaşadığı çağa damgasını vurup
3D DEFTER VE SES.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
Henry James Hayatı Ve Eserleri
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
-TÜRK BİLİM İNSANLARI-
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.
KİMYANIN TARİHİ.
9.Gün MATEMATİK 1.KİTAP PARANTEZ AÇMA ANTRENMANLARLA
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
“Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur.” Albert Einstein
20.Gün MATEMATİK 1.KİTAP RASYONEL DENKLEMLER -II ANTRENMANLARLA
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
İbn-i Sina Matematik Proje Ödevi Hazırlayanın ; Adı:Handenur
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
Mevlana Celaleddin-i Rumi
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
Türklerin Bilime Katkıları
YILDIRIM BEYAZIT İMKB TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1.DÖNEM DERS BAŞARI ANALİZLERİ.
ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için.
Mevlevîlik.
Ebu Hanife. Ebû Hanîfe (M. 699/Hicrî /Hicrî 148)[1Ebû Hanîfetu'l-Nu’man), Tam adı:, Nu`mān ibn Thābit ibn Zūṭā ibn Merzubān);
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
IMMANUEL KANT Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 Doğu Prusya’nın Königsberg kasabasında doğmuştur. Ünlü alman filozofudur. 12 Şubat 1804 Königsberg ‘de vefat.
Abbasi Tarihi Berat Köse.
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6,
Uluğ Bey
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
KİMYA Simyadan Kimya’ya.
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
Sınav Takvimi 9.Sınıf TARİH FİZİK DERS SAATİ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
İbn Ömer’in Azatlısı Nafi Hakkındaki İddialar ve Eleştirisi
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
Simya; Teorik temelleri olmayan, deneme yanılmaya dayanan  çalışmaları  içeren,  bu  nedenle  sistematik bilgi birikimi sağlamayan bir uğraştır. İnsanoğlu.
YENİ SINAV SİSTEMİ.
TÜRKLERİN BİLİME KATKILARI
TURKISH 1 (UHF1271) GÜNLER&DERSLER DAYS&SUBJECTS
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
Türklerin Bilime Katkıları
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
ESERLERİ Âsâr-ül-Bakiyye Tahkîku mâ lil-Hind El-Kânûn-ül-Mes’ûdî Taksîm-ül-ekâlîm Beyruni olarak da anılır. Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği büyük.
EL-HAREZMİ. Hayatı  Ebu Abdullah Muhammed bin El-Harezmi 780 yılında Özbekistan'ın Harezm vilayetinde dünyaya gelmiştir. Horasan bölgesinde bulunan Harezm'de.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
DEĞİRMENDERE HACI HALİT ERKUT ANADOLU LİSESİ
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
FİLLER.
TEST.
Sunum transkripti:

EL HAZİNİ Türkmenistan'ın Merv şehrinde doğmuştur. Aslen Bizans asıllı bir köle olan Abdurrahman El- Hazini, 1118 (H.512) yılında sahibinin Türkistan’ın Merv şehrinde bulunan Merv Sarayı’nda hazinedar olmasından dolayı el-Hazini ismiyle tanınmıştır. Efendisinin kendisine sunmuş olduğu imkânlarla, kendi devrinin en iyi eğitimi görmüştür. Özellikle felsefe ve matematik alanında kendisini mükemmel bir şekilde yetiştirmiştir.

Daha sonra Selçuklu Devleti’nin Sultanı Melikşah’ın oğlu Sultan Sencer döneminde bir ilim ve edebiyat merkezi haline gelen Merv’de, sarayın desteğiyle çalışma ve araştırmalarını titizlikle yürütmüştür. El Hazini‘yi ilim dünyasına tanıtan ve astronomi ile ilgili en önemli ve en güvenilir bir eser olarak kabul edilen Zic’ini Sultan Sencer için hazırlamıştır. Yine Sultan Sencer onun hazinesinde kullanılmak üzere, kendisine her çağın, ilmi alet yapıcıları arasında mümtaz bir mevki kazandırmış olan “mizanü’l-hikme” adını verdiği bir hidrostatik terazi yapmıştır. Bu terazi sayesinde metallerin ve taşların saf olup olmadıkları, iki elementten meydana gelen alaşımlarda metallerin karışma oranları tespit edilebiliyordu. Söz konusu terazi hassasiyet yönünden daha önce yapılanlardan çok daha iyi ve üstündü. Hayatı hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız Abdurrahman El-Hazini’nin yapmış olduğu çok önemli ve değerli çalışmalar yeterli değildir. Kendinden önceki araştırmacılara çok bağımlıdır ve özellikle Biruni ve Asfizari’den alıntılar yapmıştır; ancak bu konularda olan derin bilgisi de inkar edilemez.

Hazini’nin beş eseri M.Khanikov tarafından incelerek İngilizceye çevrilip Amerika’nın New Haven eyaletinde 1859 yılında kitap haline getirilmiştir. Hazini’nin fizik konularındaki buluşları, günümüzün modern üniversitelerinde incelenmiş ve birçok yeni cizahların bulunmasına ışık tutmuştur. Bilim tarihinin ünlü isimleri Hazini’nin bütün asırların fizik üstadı olduğunu, İbn-i Sina, Biruni ve İbn-i Heysem gibi bilim insanlarını kendi alanında geride bıraktığını kabul ettiklerini yazmışlardır. Abdurrahman El- Hazini 1155 (H.550) senesinde Türkistan’da vefat etmiştir.

ESERLERİ 1-Cami-üt-Tevarih, 2-Kitabün fil-Fecri veş-Şafak, 3-Kitab-üt-Tefhim

TEST ZAMANI EL HAZİNİ NEREDE DOĞMUŞTUR? A-TÜRKMENİSTAN B-IRAK C-MISIR D-HİNDİSTAN

AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNDE EL HAZİNİ MÜKEMMEL YETİŞTİRİLMİŞTİR? A-COĞRAFYA-KİMYA B-FELSEFE-MATEMATİK C-FİZİK-TARİH D-KİMYA-TARİH

HAZIRLAYAN-BERAT MERT KONU-EL HAZİNİ SINIF-7/F TEST CEVAPLAR: 1 A 2 B