DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VOLKANLAR FELAKET Mİ, NİMET Mİ?
Advertisements

DOĞAL AFETLER blue.moon.
İnsanları etkisi olmadan kendiliğinden olan doğa olaylarıdır.
YAŞARKEN BAŞIMIZA GELEBİLECEK KÖTÜ OLAYLAR NELERDİR?
DOĞAL AFETLER.
DOĞAL AFETLER SERAP HAMULU.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
GRUP DEFZ DOĞAL AFETLER Deniz Selvi Elvan Ocak Fikriye Sarıöz
KALBiMiZDESiN.
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
DOĞAL AFETLER.
DOĞAL AFETLER Doğal afet, en geniş anlamı ile insanlara zarar veren olaylara denir. Başka bir ifade ile can ve mal kaybına yol açan doğal olaylardır. Afetin.
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
DOĞAL AFETLER Dr.Koray TÖRK Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Doğal afetler Deprem Erozyon Çığ Yangın Toprak Kayması Sel Baskını.
DOĞAL AFETLER.
Dogal Afetler.
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
Hazırlayan: 4-B SINIFI.
RÜZGAR
MMMMMMMMERHABAAAAAAAAAA TEMBEL KAZIM GELDİ. ÇOCUKLAR KAÇ ZAMANDIR GÖRÜŞEMEDİK HİÇ. NASILSINIZ BAKALIM ?
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
HAZIRLAYAN Nurdan ÇOBAN 2\ B SINIFI ÖĞRENCİSİ
Hazırlayan: Nurdan ÇOBAN 2/B SINIFI ÖĞRETMENİ
İnsanların etkisi olmadan kendiliğinden olan doğa olaylarına denir.
DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA YOLLARI DOĞAL AFETLER.
KÜRESEL ISINMA.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Değişen Dünya Teknolojisinin Tarihi Gelişimi
AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLER İÇİN
Doğal Afetler 1.Sınıf
DOĞAL AFETLER VE DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA YOLLARI
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
DOĞAL AFETLER EROZYON.
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
Doğal Afet Çeşitleri; Deprem Heyelan Yanardağ Patlamaları Sel Çığ
BUGÜNKÜ KONUMUZ DOĞAL AFETLER
SİVİL SAVUNMA KULÜBÜ PAZAR FEN LİSESİ.
DOĞAL AFETLER.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
DOĞAL AFETLER.
AFET YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. NEHİR VAROL
DOĞAL AFETLER.
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
Doğal Afetler Ve Korunma Yolları
Doğal Afetler 1.Sınıf
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM

 Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal afetler birbirinden farklı olaylardır. Evrendeki değişik sarsıntılar, toprak oluşum değerlerinde değişiklik, deprem, heyelan ve çığ düşmesi gibi olayların hepsi birer afettir. Allah tarafından ansızın gerçekleşen doğa olaylarının hepsidir. Doğal afetlere önlem alınmaz ise doğanın görünümü de gittikçe bozulur. İnsanların sağlıklarına ciddi derece zarar gelir. Makalemiz, doğal afetler nedir sorusunu merak edenlere özel bilgiler verecek niteliktedir. Ayrıca makalemizde, doğal afetler selden korunma yolları nelerdir sorusu hakkında da yeterli bilgi alacağız.  Doğal Afetler Nelerdir  Çığ  Yangın  Toprak Kayması ( Heyelan)  Deprem  Sel  Yangın  Tsunami

DOĞAL AFETLER HEYELAN  Toprak Kayması: Heyelan ve toprak kayması aynı durumu ifade eder. Toprak kayması genelde engebeli olan arazilerden ve sert yamaçlardaki dengesiz duran toprak yapısından meydana gelen olaydır. Heyelan olayı için ciddi derecede tedbir almak gerekir. Toprak kayması insanların sağlıklarını tehdit eder.

DOĞOL AFETLER TOPRAK KAYMASI dengesiz duran toprak yapısının sarsılması meydana gelen doğal afet yani doğal olaydır. Heyelan yani toprak kayması olayı için ciddi derecede önlem almak gerekir. Toprak kaymasını önlemek için gerekirse toprakları tel örgüler ile çevirerek kısa sürede tedbir almak gerekir.

DOĞAL AFETLER DEPREM  Deprem ülkemizde ve yurt dışında da çok fazla gerçekleşen bir doğal afettir. Yeryüzünde fay hatlarının şiddeli bir derecede sarsılması ile meydana gelen doğal afettir. Deprem binaları ve toprak yapısını tamamen bozabilir.

DOĞAL AFETLER VE YANGIN  Yangın ise gerek ihmalkarsizlikten gerekse bir karbonmonoksit veya benzin isimli yanıcı maddeler alev almasından kaynaklı çıkar. Yangın yanıcı ve yakıcı olan maddelerin ansızın tutuşması ile oluşabilir.

DOĞAL AFETLER VE SEL Sel kısa süreli veya uzun süreli olan bir doğal afettir. Sel ülkemizde de yurt dışında da çok fazla gerçekleşen bir doğal afettir. Yeryüzünde olan deniz suları seviyesinin artması ve yağmurun da gerektiğinden fazla yağması ile birlikte kurak yerlerde biriken su akıntısı kaynaklıdır.

YANARDAĞ VE VOLKAN  Magmanın (dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.

TSUNAMİ  (okunuşu: “Tsunami”. Japonca’da liman dalgası anlamına gelen okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder

HORTUM , kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu “hortum” bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felâketidir.

İKLİM DEĞİŞİKLİLİKLERİ  bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. Atmosferdeki CO2 (Karbon dioksit), CH4 (Metan), C4H10 (Bütan) gibi sera gazları ile atmosferdeki ısının çıkamamasıdır

KURAKLIK  :Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir:

FIRTINA  rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgar, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir.

SU TAŞKINI  bir bölgede toprağın belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında kalmasıdır.

KASIRGA  Doğal afetlerin en büyüğü olan kasırga şu şekilde tanımlanabilir: Büyük çaplı ve çok şiddetli Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr. ve Meksika Körfezinde de sık sık rastlanır.

EROZYON  Erozyon, dış kuvvetlerin etkisiyle toprak örtüsünün aşındırılarak başka alanlara taşınmasıdır. Akarsu ve rüzgar erozyonunun birlikte etkili olduğu yerlerin ortak özelliği bitki örtüsü bakımından fakir olmalarıdır