ÇAPRAZ ENFEKSİYON Ağız florası en az 350 kültüre edilebilir farklı bakteri türü barındırır. Toplumların yaklaşık 1/3 ünde candida albicans gözlenmektedir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
İDEAL PROTEZE GİDEN DOĞRU YOL CROWN DOWN TOTAL İMPLANTOLOJİ.
Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
KİŞİSEL HİJYEN.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla.
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Öğretimin Uyarlanması
BARALAR.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
ATIK YÖNETİMİ.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
ETİKET.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
2. Sağlık hizmetleri.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
MADDEYİ TANIYALIM.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Cerrahi El Yıkama.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Sağlık ve Çalışma İlişkisi
C- EPİDOMİYOLOJİ.
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
GİRİŞ ve TEMEL KAVRAMLAR
Sunum transkripti:

ÇAPRAZ ENFEKSİYON Ağız florası en az 350 kültüre edilebilir farklı bakteri türü barındırır. Toplumların yaklaşık 1/3 ünde candida albicans gözlenmektedir ve ayrıca epstein-barr ve herpes virüs 6 gibi virüüsler de insan tükrüğünde yer almaktadır.

Enfeksiyon; Mikroorganizmaların vücuda girerek bulunduğu bölgede canlılığını sürdürebilmesi ve çoğalabilmesidir. Endojen enfeksiyon; Koşullar uygun olduğunda normal ağız florasında yer alan fırsatçı patojen mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonlardır Eksojen enfeksiyon; dış çevreden vücuda giren mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır.

Enfeksiyon hastalığını belirleyen 3 temel faktör; Vücuda giren mikroorganizma sayısı (Doz) Mikroorganizmanın hastalığa neden olabilme yeteneği (Virulans) Vücudun mikroorganizmaya karşı kendini koruyabilme yeteneği (Vücut direnci) Enfeksiyon hastalığı doz ve virulansla doğru orantılı, vücut direnciyle ters orantılıdır.

Çapraz enfeksiyon; Diş hekimliği çalışma ortamında hasta, hekim ve yardımcı personel arasında hatta teknisyenlere kolayca transfer edilebilen enfeksiyondur. Hastadan diş hekimi veya yardımcı personele geçiş direk veya indirek temas ve damlacık inhalasyonu ile olabilir

Direkt temas, hastanın salya ve kanının hekimin cildine mevcut kesik veya yaradan direkt olarak geçiş yolu bulmasıdır Hasta ağzından kaynaklanan aerosol ve sıçramalar da damlacık enfeksiyonuna yol açan direkt temas şeklidir İndirekt temas, kontamine aletlerle yaralanma veya kontamine yüzeyle temas sonucu oluşur

Diş hekiminden hastaya geçiş nadirdir (Eldeki yara ile hasta ağzındaki dokuların veya aletlerin teması, damlacık enfeksiyonu) Hastadan hastaya geçiş en dramatik çapraz enfeksiyondur Steril edilmemiş aletlerin kullanımı Mikromotor veya piyasemenlerin temizlenmeden kullanımı Kontamine yüzeylerle temas Kontamine alet ve atıkların hatalı toplanması, transferi ve eliminasyonu; klinikte alınan ölçü ve kayıtların temizlenmeden laboratuvara transferi diş hekimliği çalışma ortamından topluma enfeksiyon geçişine sebep olabilir

Bugün diş hekimliğinde kullanılan enfeksiyon kontrol işlemlerinin büyük çoğunluğu ABD’de yer alan “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin öneri veya yönergelerine dayanmaktadır. Evrensel olan bu yönerge ve öneriler aynı enfeksiyon kontrol yöntemlerinin risk taşısın veya taşımasın tüm hasta gruplarına aynı şekilde uygulanmasını emretmiştir.

Enfeksiyon Kontrolünde Uyulması Gereken Standart Önlemler Şüphe taşısın veya taşımasın tüm hastalara ait medikal hikaye ve özgeçmişler dikkatle gözden geçirilip değerlendirilmeli Diş hekimi ve yardımcı personel bulaşıcı hastalık taşımamalı ve bulaşma riski olan hastalıklara karşı aşılanmalı Etkin bir el hijyeni sağlanmalı( eldiven giymeden önce, çıkardıktan sonra, kontamine nesnelerle temastan sonra mutlaka yıkanmalı). Ellerin ve parmakların yaralanmasını önleyecek tedbirler alınmalı Çalışma alnında yeterli sayıda lavabo bulunmalı, musluklar kolla ya da dizle kumanda edilebilmeli, temizlik ajanları ve havlular kolay ulaşılabilir şekilde yerleştirilmeli Cilt, muköz membran, vücut sıvıları vs ile temas edileceği zaman mutlaka eldiven giyilmeli ve her hastada değiştirilmeli Yüz, oral ve nazal mukozanın korunması için maske veya sperlik, gözleri korumak için koruyucu gözlük ve tedaviden sonra çıkarılan giy siler kullanılmalı Tedavi odasında hava filtrasyonu ve ventilasyonu sağlanmalı Kesici delici aletler dikkatli kullanılmalı iletimi dikkatli sağlanmalı Dezenfeksiyon ve sterilizasyona çok dikkat edilmeli Ölçüler ve protezler laboratuvara göderilmeden önce yıkanmalı, dezenfekte dilmeli

Dezenfeksiyon: Çeşitli kimyasal ajanlar yardımıyla, cansız maddeler üzerindeki patojen mikroorganizmaların çoğalmasının önlenmesi veya tamamen öldürülmesi işlemidir. Dezenfeksiyon cansız ortamlar, eşya ve aletler üzerinde uygulanan bir işlemdir. Sterilizasyon: Ortamdaki TÜM mikroorganizmaların her türlü canlı ve aktif şekillerinin yok edilmesidir

ENFEKSİYON RİSKİNE GÖRE TIBBİ MALZEMELER Spaulding, 1968 SINIF CİHAZ, ALET VE MALZEME GEREKLİ İŞLEM KRİTİK Cerrahi aletler, kardiyak ve üriner kateterler, implantlar, vb. Sterilizasyon YARI Fleksible endoskoplar, nazal kanüller, airway, aspirasyon sondaları, vb. Civalı cam termometreler, hidroterapi tankı Yüksek düzey dezenfeksiyon Orta düzey dezenfeksiyon OLMAYAN Steteskop, tansiyon aleti manşonu, küvöz, sürgü, yüz maskeleri, vb. Düşük düzey dezenfeksiyon Kritik: steril doku veya vasküler sisteme giren Yarı kritik: müköz membranlara temas eden Non kritik: sağlam deri ile temas

STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ Kimyasal maddeler Sıvılar Gazlar Filtrasyon Isı Kuru ısı Nemli ısı Buhar Basınçlı Basınçsız Sıcak su Kaynatma Tindalizasyon Koagülasyon Işınlama UV ışını X ışını Gama ışını Charles Chamberland  1879’da buhar otoklav Sterilizasyon  spesifik disiplin 139 yıl önce manuel kontrollü otoklavlar  bugün bilgisayar kontrollü Isıya dayanıklı materyal için en ucuz, en kısa süreli, en az toksik basınçlı buhar Araştırmalar , bu nedenle düşük ısılı sterilizasyon yöntemleri üzerinde

ISI İLE STERİLİZASYON Güvenlik, etkinlik, zararsızlık, kolay kullanım ve ekonomik açıdan üstün özellikleriyle ısı en sık kullanılan mikrop öldürme yöntemidir. Belirli sıcaklıklar üzerinde proteinler pıhtılaşmaya başladığından mikroplar ölmeye başlarlar. Sıvı veya buhar halindeki nemli ısı kuru ısıya göre çok daha yüksek enerji taşır ve ısısını kolay iletir.

ISI İLE STERİLİZASYON Kuru ısı ile sterilizasyon -Bu amaçla pastör fırını adı verilen kuru sıcak hava sterilizasyon cihazı kullanılır. -Kuru sıcak ısı ile cam ve metalden yapılmış malzemeler ve buna benzer yüksek ısıda bozulmayacak maddeler steril edilir. 140 °C de 4 saat 160 °C de 2 saat 180 °C de 30 dk. Yüksek ısı uzun sürede cerrahi aletlere zarar verdiğinden ve ortamdaki ısı homojen dağılmadığından kuru ısı kullanımı önerilmemektedir

Kızıl Dereceye Kadar Isıtma Ve Yakma Genellikle iğne ve öze denilen mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan ekim aletlerinin sterilizasyonunda kullanılan bir yöntemdir.

NEMLİ ISI İLE STERİLİZASYON 1-Sıcak su ile sterilizasyon -Kaynatma: 100 oC de 5-10 dk kaynatma ile dezenfeksiyon, 30 dakika kaynatma ile sterilizasyon sağlanabilir . Musluk suyu kireçli olabileceğinden, damıtık su tercih edilmelidir -Tindalizasyon: Yüksek ısıda bozulabilecek antijen, serum ve şeker solüsyonları gibi sıvı maddelerin, belirli ısı derecelerinde birkaç gün üst üste tutulması ile olur.

NEMLİ ISI İLE STERİLİZASYON 2 – Buharlı ısı ile sterilizasyon Basınçlı buharla sterilizasyon Otoklav denilen cihaz kullanılarak yapılır. 121 oC'de, 1 atmosfer basınç altında, içerisine konan malzemenin büyüklüğüne bağlı olarak 15-45 dakika sterilizasyon uygulanır. Kolay uygulanması, ucuz ve güvenilir bir yöntem olması nedeni ile gerek mikrobiyoloji laboratuvarlarında, gerekse hastanenin merkezi sterilizasyon ünitesinde çok sık kullanılan bir yöntemdir

En hızlı,en güvenilir ve en kolay sterilizasyon yöntemidir. Hidroliz yoluyla proteinler denatüre edilir. Su buharının taşıdığı yüksek enerji kısa sürede proteinleri denatüre eder. Bu yöntemde toksik madde kullanılmaması ve su buharının toksik etkisinin olmaması önemli avantajlardır. CDC ye göre buhar basıncı ve ısısına dayanabilen her türlü tıbbi malzemeler bu yöntemle steril edilmelidir.

Otoklava malzeme yerleştirilirken nelere dikkat edilmeli ? Buhar geçirgenliğine sahip malzeme ile paketleme yapılmalı. Eşyalar çok sıkışık olarak yerleştirilmemeli, aralarında buhar geçişine ve dolanımına uygun boşluk bulunmalı. Malzeme otoklava girmeden önce temizlenip kurutulmalı, sonra paketlenmeli. Buhar girişini ve vakumlamayı engelleyecek büyüklükte paketleme yapılmamalı. Kullanılan buharın kalitesi çok iyi olmalı ve içerisinde sıvı halde su bulunmamalı. Sıvıların sterilizasyonunda, çözeltiler bulundukları kabın % 80 ine kadar doldurulmalı. Sterilizasyon sırasında otoklav içinde kesinlikle hava kalmamalı. Bu, ısının yükselmesini ve havanın bulunduğu kısımdaki malzemeye (genellikle cihazın alt kısmı) buharın girmesini engeller (hava yastığı).

Sterilizasyona Hazırlık Cerrahi araç ve gereçlerin yıkanması: Yıkama işlemi otomatik makinelar ve dezenfeksiyon makineleri ile yapılır. Organik kirlerden arındırılmaları:Aletler üzerindeki organik kirler aynı zamanda sterilizasyon ajanının aletlere temasını engelleyerek sterilizasyon işlemini etkisiz hale getirir.Kural olarak temizlenmeyen hiçbir madde steril edilemez. Araç ve gereçlerin dekontaminasyonu: Quarterner amonyum bileşenleri kullanılarak m.o yoğunluğu azaltılır. Sterilizasyon işlerinde çalışan personeller bulaşmayı önlemek amacıyla eldiven, maske, gözlük, özel elbiseler ve önlük giyme gibi üniversal önlemler almalıdır.

Paketleme Steril edilen araç/gereç kullanım anına kadar sterilliğini koruyacak şekilde paketlenmiş olmalıdır. Paket sterilizasyon ajanına karşı geçirgen ancak m.o.lara karşı geçirgen olmamalıdır. Sterilizasyonun Kontrolü Sterilizatörler ve sterilizasyon işleminde kullanılan her türlü cihazın bakım ve kalibrasyonu düzenli olarak yapılmalıdır. Bu amaçla fiziksel, kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılmaktadır. Steril Malzemenin Korunması Steril malzemeler eğitim almış görevli personel dışında kimsenin girmediği, toz ve haşereden korunmuş doğrudan güneş ışığı almayan bir bölümde korunmalıdır.Personel depoya girerken önlük, bone ve eldiven giymelidir.

Dezenfeksiyon Ortamın istenmeyen m.o.lardan arındırılmasıdır. Sterilizasyondan daha az etkili bir işlemdir. Bakteri sporlarına etkisizdir. Sağlık kurumlarında bu işlem genellikle kimyasal madde kullanarak ve ısı ile gerçekleştirilir. Dezenfektan: Mikrop öldürücü kimyasal maddelerin cansız ortamda kullanılanlarına denir.

İdeal Bir Dezenfektanın Özellikleri Geniş spektrum Hızlı etki Çevresel faktörlerden etkilenmeme Toksik olmama Yüzeye uyum göstermesi Uygulanan yüzeye kalıcı etki Kokusuz olması Suda çözünebilmesi

Dezenfeksiyona Etki Eden Faktörler Maddenin işlem öncesi temizliği Kan, püy gibi organik maddelerin varlığı ve miktarı Mikroorganizmanın yapısı Dezenfeksiyona tabi nesnenin biçimi Dezenfektanın konsantrasyonu Dezenfektana maruz kalma süresi Dezenfeksiyon işlemini uygulayan elemanın bu konudaki eğitim düzeyi

Daima temiz ve ayrı bir kap içinde temiz su ile karıştırılmalıdır Genel kurallar Dezenfektan doğru sulandırımlarda en iyi çalışırlar. Kılavuz ve üretici firma önerilerini dikkate alınmalıdır Dilüe edildikten sonra hızla inaktive olurlar. Çoğu aynı gün içinde kullanılmalıdır. Daima temiz ve ayrı bir kap içinde temiz su ile karıştırılmalıdır Personel koruyucu ekipman daima ve uygun olarak kullanılmalıdır

Klinik ve Hasta Güvenliğinin Sağlanması Hasta güvenliğini sağlamak için; Küçük çocukların ulaşabileceği pencerelerde tedbir alınmalı Zarar görebilecek cihaz veya kimyasallar hastaların ulaşamayacağı yerlerde bulunmalı Zemin ve merdivenler hastaların kayıp düşmesine sebep vermeyecek şekilde önlem alınmalı Hasta bilincini zayıflatacak ilaç kullanıyorsa hareket ederken kendisine eşlik edilmeli Hasta kimlik bilgileri tedaviden hemen önce doğrulanmalı İşlemler için hastalardan sözlü ve yazılı onam alınmalı Klinikte ilaç ve kimyasallar kullanılırken çok dikkatli olunmalı, anestezik solüsyonla vb tedaviden hemen önce enjektöre çekilmeli, kimyasalların üzerine mutlaka isim yazılmalı Hastalara randevu bilgileri ve işlem sonrası uyarılar sorgulanarak teyit edilmeli ve yazılı olarak verilmeli Görüntüleme yapılan alanlar yeterli kalınlıkta beton duvarlar ve kurşun paravanlarla tecrit edilmeli