Genel Bilgiler il Trafik No: 01 Yüzölçümü: km² Nüfusu: (31 Aralık 2016) Cografi Konumu: Adana Toros daglarinin güneyinde yer alan Çukurova'da Seyhan nehri üzerinde kurulmustur. Akdeniz’e yaklasik 160 km'lik kiyisi bulunan Adana Avrupa'yi, Asya'ya baglayan önemli ulasim yollari üzerindedir. Komsu illeri: Dogusunda Osmaniye 90 km, Hatay 190km, Kuzeydogusunda K.Maras 187 km, Kuzeyinde Kayseri 332 km, Kuzeybatisinda Nigde 205 km, Batisinda Içel 70 km.
Topografyası Orta dogu ile kara ve demiryolu baglantisi Adana üzerinden yapilir. Bu baglanti Toroslar'da Gülek Bogazi'ndan saglanir. Il yüzölçümünün % 49 daglik, % 23 yaylalar ve %27 ova ve düzlük alandir. Güneyden kuzeye gidildikçe Toroslara varinca yükseklik 2500 m. asar. Toroslarin etekleri Akdeniz’e dogru ova biçimini alir. Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar. Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas’ da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir.
İklimi : Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir. Yazlari sicak ve kurak, kislari ilik ve yagislidir. Ortalama yagis miktari 625 mm.'dir. Yagislar % 51 kisin, % 26 ilkbaharda, %18 sonbaharda, % 5 yazin düser. En soguk ay Ocak (ortalama 9 C), en sicak ay Agustostur (Ortalamasi 28C ). Bitki Örtüsü Akdeniz iklimi özellikleri tasiyan bitki örtüsü, yüksekligi metreye kadar olan kesimde, mersin (murt) (myrturs cummunis) sandal (arbutus andrachne) kermes mesesi (quercus coccifera), çinar (platanus orientatis), yabani zeytin (oleaeuropea sylvestris), akça kesme(philyrea latifolia), menengiç (pistacia terebinthus), sakiz agaci (pistacia lentiscus), funda (erica verticillata), erguvan (cercis siliquastrum), kara çali (paliurus spina), zakkum (nerium oleander), okaliptus (ecalypus spp) gibi maki türü agirliklidir. 800 metreden itibaren yayvan yaprakli mese (quercus calliprinus), kizilcik (cornusman), defne (laurus canseriensis), daha yükseklerde çam türleri (pinus nigra, pinus sylvestres), ardiç (junipearus), kayin (fagun)
Tarihçesi M.Ö Luvi Kralligi (Hititlerin bir kolu), M.Ö Arzava Kralligi (Hititlerden ayri dogu kökenli bir grup), M.Ö Hitit Kralligi, M.Ö Kue Kralligi (Frigler), M.Ö Asur Kralligi, M.Ö Kilikya Kralligi, M.Ö Pers Satrapligi, M.Ö Helenistik dönemi, M.Ö Selökidler, M.Ö Karsunlar dönemi, M.Ö Bizanslilar ve M.S. 638 Islam devri sirasiyla Ermeni Kralligi, Misir Türk Memluklulari, Ramazanogullari Osmanlilar, Fransizlar tarafindan isgal edilen Adana 5 Ocak 1922'de kurtarilmistir. Böylece tarih boyunca on ayri ve büyük medeniyete, 18 ayri siyasi yapilasmaya sahit olmustur.
5 Agustos 1920’de Mustafa Kemal, Fevzi Bey (Çakmak) ve milletvekilleri Pozanti’ya gelerek burayi il merkezi haline getirmisler ve Pozanti kongresini yapmislardir Kasim ayinda Fransizlar yenilgiye ugramislar ve Fransiz Hükümeti, T.B.M.M. Hükümeti’ni resmen tanimistir. 20 Ekim 1921’de Fransizlar’la “Ankara Antlasmasi” imzalanmistir. Bu antlasmaya uygun olarak 5 Ocak 1922’de Fransizlar, Çukurova’dan tamamen ayrilmislardir. Bu tarihten itibaren il merkezi tekrar Adana’ya tasinmistir.
İLÇELERİ Aladağ Ceyhan Çukurova Feke İmamoğlu Karaisalı Karataş Kozan Pozantı Saimbeyli Sarıçam Seyhan Tufanbeyli Yumurtalık Yüreğir
ADANA’ DA GEZİLİC EK YERLER
İpek yolu üstünde kurulan Misis Antik Kenti şehrin önemli tarihi yerlerindendir. Ceyhan Nehri kenarında bulunan bu antik kent, şehrin 2. geçitidir. Rivayetlere göre Misis Antik Kentini Truva kahramanlarından olan Mopsos kurmuştur. Hititlerle başlayan tarih Roma ve Bizns’dan sonra günümüze kadar gelmiş ve her medeniyet için önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Abbasiler zamanında yeniden imar edilen antik kent gidildiği vakit görülmesi gereken bir yerdir. Adana Misis (Yakapınar) Ören Yeri Adana Taşköprü Taşköprü, Adana’nın simgelerinden olup tam 319 metre uzunluğundadır. Geriye sadece 14 adet kalan 21 yuvarlak kemerden meydana gelen bu köprünün genişliği ise 13 metredir. Adana Müzesinde bulunan belgelerde Taşköprü’yü Auxentios’un 4. yüzyılda yaptığı belirtilmektedir. Taşköprü’nün ortasında bulunan kemerde 2 adet aslan kabartması mevcut.
Adana Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri, Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan ören yerlerinden birisidir. Aynı adı taşıyan Dilekkaya köyü yakınlarındadır. Adana Çukurova’nın ortasında yer alan bir tepenin önünde bulunan Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yerinin tarihi Roma dönemine kadar bilinmektedir. Roma döneminden öncesine ait bilgi bulunmamaktadır. Roma döneminde ise buraya Anazarbus ismi verilmiştir. Adana Ulu Cami Ve Külliyesi Adana denince akla ilk gelenlerden olan Ulu Cami ve Külliyesi, bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Yapımına 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlanan bu camiyi oğlu Piri Mehmet Bey 1541 yılında bitirmiştir. Bu camiyi özel kılan özelliklerden birisi de 3 medeniyetin mimarisini taşımasıdır. Memluk, Selçuklu ve Osmanlı Devletinin mimari özelliklerini taşıyan caminin kapısında Selçuklu, minaresinde ise Memluk mimarisi izleri vardır. Bu caminin hemen yanında Ramazanoğlu ailesine ait türbe bulunmaktadır. Ayrıca caminin doğusunda da bir medrese vardır.
Adana Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri Adana’nın en önemli mirasıdır. Özellikle Çukurovayı besleyen iki can damarıdır. Ceyhan Nehrinin uzunuluğu 509 kilometre iken Seyhan Nehrinin uzunluğu ise 560 kilometredir. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş’tan doğar ve Akdenize dökülür. Seyhan Nehri ise Kayseri’den başlar ve Akdenize dökülür. Ceyhan Nehri ve Seyhan Nehri sadece Adana’nın değil Akdeniz Bölgesinin ve Türkiye’nin de en önemli nehirlerindendir.
Adana Kebap Adana denince akla ilk gelen şey belki de Adana kebaptır. Adana kebap dünya çapında bir lezzet olup Adana’ya özgüdür. Adana kebabının en büyük özelliği Adana’nın yaylalarında yetiştirilen koçların etinden yapılmasıdır. Bu koçların olması yetmez. Aynı zamanda Adana kebabını yapan ustanında rolü çok büyük. Ayrıca kullanılan malzemelerde çok önemli. Kısacası Adana’ya gidipte Adana kebap yemeden dönmek olmaz. Adana kebap dışında Adana’ya özgü birçok yöresel lezzet vardır. Bunlardan bazıları yüzük çorbası, mercimekli ıspanak başı, ekşili topalak, kabak çintme, içli köfte, sakatat dolması, karakuş tatlısı ve taş kadayıfıdır.
Adana'nın Turizm- Kültür Potansiyeli Adana'da her uygarlık kendi kültür çeşitliliğini bir sonrakine aktararak bir kültür mozaiği oluşturmuştur. Hititler, Romalılar, Araplar, Selçuklular, Ramazanoğulları, Osmanlılar, Türkmen ve Yörük aşiretlerinin yöre kültürünün çeşitlenmesine katkıları olmuştur. Özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda Adana ovasında yerleşimin yoğunlaşmasıyla tarımda ve sanayileşmede büyük atılımların olması, yörenin kültüründe büyük değişiklikler yaratmıştır. CEYHAN: Kurtkulağı Kervansarayı : 1711'de yapılmıştır. Yılankale : Kilisesi ve sarnıcı bulunan kale Şahmeran Kale olarak da anılmaktadır. Ulu Cami : 1868'de yapılmıştır. Sirkeli Höyüğü : Tepebağ'dan sonra bölgenin en büyük höyüğüdür. Muradiye Cami : yılları arasında yaptırılmıştır. Durhasan Türbesi : yılları arasında yaptırılmıştır. Dumlu Kalesi : Asur, Pers, Roma kalıntılarına rastlanmaktadır. ALADAĞ: Akören Kalesi Mazılık Ören Yeri ve Kalesi Postyağbasan Kalesi 3 adet Kilise
SEYHAN: Tepebağ Höyüğü : Bölgenin en büyük höyüğüdür. Taşköprü : yıllarında yaptırılmıştır.Şehir merkezindedir.319 metre uzunluğundadır. Bebekli Kilise : Saint Paul Katolik kilisesidir yıllarında yapılmıştır. Saat Kulesi : 1881'de yaptırılmıştır. Bedesten : Ramazanoğulları tarafından 16. yy. da yaptırılmıştır. Ulu Cami : Ramazanoğulları tarafından 1541 yılında yaptırılmıştır. Yağ Cami : 1501 yılında kilise iken camiye çevrilmiştir. Yeni Cami : 1724 yılında yaptırılmıştır. Kemeraltı Cami : 1599 yılında yaptırılmıştır. Akça Mescit (Ağca Mescit) : 1489 yılında yaptırılmıştır. Çarşı Hamamı : 1529 yılında yaptırılmıştır. Irmak Hamamı : Eski bir Roma hamamı üzerine yaptırılmıştır. Gön Hanı Kapısı : Adana Arastası ile yan yanadır. Bugün sadece birkapı bulunmaktadır. Bahri Paşa Çeşmesi : 1890'da yaptırılan ve imar çalışmaları nedeniylekaldırılan çeşmenin aynısı 1993 yılında yeniden yaptırılmıştır. Ramazanoğlu Konağı ve Harem Dairesi : 1489 yılında yaptırılmıştır. Hasanağa Cami ( Hasan Kethüda) : 1558 yılında yaptırılmıştır.
ADANA’DA NE YENİR? Adana Mutfağı
Adana Kebap: Şüphesiz ki memleketin en meşhur yemeklerinden olan Adana Kebabını yerinde yemek için şahane bir şans. Adana kebabının özelliği Torosların kekiğini yemiş küçük baş hayvanların iyi etlerinin satırla el kıyması olarak hazırlanması, dinlendirilmesi, içindeki hafif baharat ve kısık alevde sık çevirip yağını mıhlayarak sabırla pişirmektir. Adana usulü bol salatalı, zerzavatlı, sınırsız ikramla sunulması da kebabı şölene çevirir… Kebap salataları ve ikramları metnin aşağısında yer alıyor. Bizde pilav verilmez, o güneydoğu ve İstanbul usulüdür.
Adana Lahmacun: Çok meşhur olmasa da yerel mutfağın önemli lezzetlerindendir. Güneydoğu lahmacunlarına göre (Urfa ve Antep) daha küçük, Tarsus fındık lahmacuna göreyse daha büyüktür cm çaplı sunulan lahmacunun içeriği, kıymasının kalitesi ve et bolluğu kadar hamurunun yarı kalın ve yumuşak açılması da önemlidir. Fırsatı olan gezginlerimizin iç hazırlayarak evci usulü her köşe başındaki fırınlardan birinde pişirim yaptırmaları önerilir. Hem leziz, hem de ekonomik olan bu yönteme elbette erişmek kolay değil, olmuyorsa oturun herhangi bir yerde, sadece taze dal maydanoz ve limon eşliğinde tadını çıkarın. Bir porsiyon 5’lidir. 1,5 porsiyon adamı deli eder.
İçli köfte: Restoranlarda çok rahat bulunmayan Adana içli köftesinin özelliği haşlama olmasıdır. Malumunuz Hatay içli köftesi kızartılır, Adana’nın içli köftesinin özelliği, dışında ince bulgurun et ve genelde cevizle hazırlanması, içine soğanla kavrulmuş kıyma, baharat ve yağdan başka bir yer girmemesidir. (İçe ceviz de konulur ancak o artık kültür karışmasından diyebiliriz) Dışının şaşırtıcı inceliği, tamamına yakın iç doluluk oranıyla ilk ısırıkla damlayan kuyruk yağı damak çatlatır. En iyisi tabii ki evlerde yapılan olsa da restoranlarda ve sık sık açılan panayır tarzı ev yemekleri tezgahlarında bulunabilir. (Gazipaşa Parkı kadın emeği değerlendirme organizasyonu önerilir.) Elle yenmesi sonra yağlı parmakların yalanması makbuldür.
Adana Böreği: Çocukluğumuzun vazgeçilmez lezzeti olan bu tat neredeyse hiçbir ziyaretçi tarafından bilinmez. İşin komiği yabancı kime yedirilirse bayılır. Elde açılan olağan üstü ince ıslak hamurların, havada çevrilerek iyice inceltilmesi, kat kat sarılarak kol böreği kıvamına getirilmesi ve kaliteli iç malzeme ile hazırlanarak fırınlanması sonucu oluşur. Konakladığınız herhangi bir yere en fazla 500 metre mesafedeki börekçilerin birinden bu lezzeti yiyin. Denemek için karışık tabak isteyebileceğiniz Adana börekleri, kıymalı, peynirli ve nadiren patatesli satılır. Ustasının camekan önünde hazırlayışını izleme şansına erişirseniz eminiz ki video kayıt tuşuna basacaksınız, keza bu bir sanat.
Adana Balıkları ve Adana Deniz Mahsulleri: Hep kırmızı et ürünleriyle öne çıkan şehrin yaygın olmayan ancak gelişmiş bir balık kültürü de vardır. Hem Seyhan Nehri’nden elde edilen tatlı su balıkları ile hem de ilçe ve civar şehirlerden gelen Akdeniz balıklarıyla isteyenlere öncelikli olmaması gereken bir balık keyfi sunabilir bu şehir. Seyhan Nehri boyu alanlar, Menderes Bulvarı, yeni Adana bölümü ve şehrin merkezi birkaç yerinde iyi balıkçılar vardır. Çiğ Köfte ve Nar Ekşisi: Hemşehrilerimiz hiç kusura bakmasın klasik sunumda Gaziantep, yumurtalı sunumda Şanlıurfa bize fark atar. Ülkemizde ucuz franchaise sistemi ile yaygınlaşan etsiz çiğ köfte çılgınlığı da malumken Adana’nın bu lezzeti sönük kalıyor. Ancak bu kusursuz olduğunu, nar ekşisi ve kimyon ile birlikte efsane bir tat olarak servis edildiği gerçeğini ve Adana misafirlerinin yemesi gerektiğini değiştirmez. Öncelik vermeyin, fırsatınız olursa tadın.
Pişirim Pide: Peynirli ve ıspanaklı olarak üretilen bu tat genelde evlerde iç hazırlanıp pişirilmesiyle oluşturulsa da restoranlarda ve pastahanelerde de bulunabiliyor. Avuç içinden biraz büyük boyuttaki küçük kayık büyüklüğündeki pidelerin köşesi Viking kayıklarının ejderha başları gibi kalın ve genelde çöpe gitmelik, içi ise enfes bir başlangıç. Adana Unlu Mamulleri: Simitçilerin İstanbul’da saraylaşmasından çok daha önceleri Adana’da hamur işi kültürü oldukça yaygın olarak tüm kentte görülmekteydi. Bildiğiniz patisserie kafasında olan bu işletmelerin markalaşmamış veya yaygınlaşmamış olması bizim adımıza üzücü olsa da, şahane lezzetlerinin sadece bize ve misafirlerimize kalmış olmasından da mutluyuz doğrusu. Acılı ekmek dediğimiz biber salçalı, soğanlı, baharatlı katık malzemenin, hamura sürülüp fırınlanması ile oluşan biberli ekmek nev-i şahsına münhasır bir tattır. (Hatay’daki katıklı ekmek benzeridir.) Dudakta leke bırakır, alışık olmayana yanında ayran, acı sevene şalgam önerilir. Ayrıca bu dükkanlardaki envai çeşit “unlu mamül”den dilediğiniz tadına ara öğün ya da kahvaltı olarak mutlaka bakın.
Merkezi Konumda Bulunan İdeal Hilton Oteli Eşsiz Adana Taş Köprü ve Seyhan Nehri manzaralarına sahip bu otel, Adana Merkez'e sadece 3 km, Adana Şakirpaşa Havalimanı'na ise 5 km mesafede misafirlerine harika bir deneyim sunuyor. Mermer banyosu, LED TV, çay kahve yapma olanağı, ütü ve ütü masası sunan geniş ve konforlu misafir odaları Executive odalarda konaklayan misafirlerimiz için ücretsiz kahvaltı, hafif atıştırmalıklar, içecekler, tatlılar ve uluslararası gazeteler gibi ücretsiz ayrıcalıklar sunan Executive Lounge İş seyahatleriniz sırasında kullanabileceğiniz tam donanımlı iş merkezi ve Hilton Meetings'in yüksek standartlarına sahip olan toplantı odaları En özel davetleriniz ve etkinlikleriniz için kullanabileceğiniz yüksek katılımcı kapasitesine sahip balo ve etkinlik salonu Açık ve kapalı yüzme havuzları, tenis kortları, koşu parkuru, spor salonu, Türk Hamamı, sauna ve masaj odalarına sahip olan Sağlık Kulübü Lezzet dolu ve özel menüleri ile Spice Market Restaurant, FonDRAGONPearl Chinese & Sushi Restaurant ve Zeytini Bar Çocuklarınızla oyun alanında veya çocuk havuzunda keyifli vakit geçirme imkanı Adana HiltonSA
Divan Adana, Anadolu’nun geleneklerine işlemiş konukseverliğini, Akdeniz’in sıcaklığıyla buluşturan Adana’nın en yeni beş yıldızlı oteli olarak, size şehrin merkezinde evinizin konforunu sunuyor. Adana’nın 3000 yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaparak zenginleşmiş kültürü, Divan Adana’nın çağdaş yaklaşımı, benzersiz mimarisi ve iç dekorasyonuyla çok özel bir konaklama tecrübesine dönüşüyor. Divan Adana’da, hem iş amacıyla hem de tatil amacıyla seyahat eden misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış, 148 Superior Oda, 18 Deluxe Oda, 7 One Bedroom Suite, 5 Business Suite ve 2 Presidential Suite olmak üzere toplam 180 oda bulunuyor. Divan Adana’nın Seyhan bölgesindeki merkezi konumu, otelin hem Adana’nın en nezih semtlerine, hem de önemli iş merkezlerine yürüme mesafesinde olmasını sağlıyor. Ayrıca Adana’nın sembolü haline gelmiş birçok görülmesi gereken yer de otele çok yakın mesafede bulunuyor. 4 km uzaklıktaki Adana Havalimanı’na araçla 10 dakikada ulaşılabiliyor.
33 m² 1 çift kişilik veya 2 tek kişilik yatak Yastık menüsü Misafir kontrollü soğutma/ısıtma sistemi Çalışma masası Ücretsiz İnternet erişimi Elektronik kasa LED televizyon IP TV yayın sistemi Banyoda saç kurutma makinesi, tartı ve telefon Self-servis çay ve kahve ikramı Mini bar Odalar