Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GİDER VERGİLERİ KANUNU BANKA SİGORTA MUAMELE VERGİSİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ

ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Menkul Sermaye İradı.
İhracat Faktoring Yurt dışına yapılan mal ve hizmet satışlarından doğmuş ve doğacak olan alacakların temliki yolu ile sağlanan finansman, alıcı adına.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI ANKARA-2008.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
NAKİT AKIŞ TABLOLARI TMS-7 (IAS-7)
MUHASEBE BORÇLAR ERKAN TOKATLI
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
Menkul Sermaye İradı.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
İLAN VE REKLAM VERGİSİ MUHASEBE 1 DERSİ BELEDİYE İŞLEMLERİ MODÜLÜ İLAN VE REKLAM VERGİSİ İLE İLGİLİ DERS NOTLARI.
Nakit Akım Tablosu.
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
FİNANS YÖNETİMİ.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
VARLIKLARIN İZLENMESİ Dönem Ayırıcı Hesaplar Diğer Dönen Varlıklar
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları Bölüm 12 Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları Prof. Dr. Özgür Çatıkkaş Arş. Gör. Dr. Ayhan Yatbaz Bekir Torun

GİRİŞ Türkiye’de katılım bankaları ile geleneksel bankalar aynı muhasebe mevzuatına tabidirler. Katılım bankalarının muhasebe ve raporlama uygulamaları BDDK tarafından yayınlanmış olan; “Bankaların Muhasebe Uygulamalarına ve Belgelerin Saklanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe”, “Finansal Tabloların Sunuluşuna İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı Hakkında Tebliğ” "Katılım Bankalarınca Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ" ile düzenlenmiştir

Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu Görev İktisadi nitelikteki işlemlerinin kaydedilmesi, sınıflandırılması ve raporlanması Paydaşların ve banka yönetiminin bankanın finansal durumu hakkında bilgilendirilmesi muhasebenin finansal tabloları ile mümkündür Raporlama yaparken İslam fıkhıyla uygunluk durumu da göz önüne alınmalıdır

Katılım Bankalarının Hazırlamakla Yükümlü Oldukları Finansal Tablolar Dönem sonu finansal durum tablosu (bilanço) Döneme ait kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu Döneme ait özkaynak değişim tablosu Döneme ait nakit akış tablosu Önemli muhasebe politikalarını ve açıklayıcı bilgileri içeren dipnotlar

Katılım Bankalarınca Uygulanacak Tekdüzen Hesap Planı Çerçevesi

Katılım Bankalarının Mükellefi Oldukları Vergi ve Benzeri Mali Yükümlülükler Kurumlar Vergisi Kurumlar vergisi, bir hesap dönemi içinde elde edilen safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır. Gelirler= Kulandırılan fonlardan alınan Kar Payı + Bankacılık Hizmetleri + Kıymetli Maden Alım Satım + Yabancı Para/Türev İşlemler Giderler= Katılma Hesaplarına Ödenen Kar Payı + Faaliyetler Yıllık %20 Yıl içerisinde 3’er aylık dönemler halinde kâr ve zarar tespiti yapılıp geçici vergi beyannamesi ödemesi yapılır. Ödenen kısım yıllık ödenecek kurumlar vergisinden mahsup edilir.

Vergi Kesintisi ve Bildirimi Müşteriler, çalışanlar, satın alınan mal ve hizmet tedarikçileri ile olan iş ve işlemlerinden bu kişilere yapılan ödemelerden vergi tevkifatı (kesintisi) yapılır. Kesilen vergiler matrahları ile birlikte, vergi dairesine aylık ve 3 aylık dönemler itibariyle verilen Muhtasar Beyanname ile bildirilir. Kâr payı ödemelerinden kesilen vergiler muhtasar beyanname ile bildirilen vergi kesintilerindedir.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) Kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar BSMV’ye tabidir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisine (BSMV) tabidir.Kambiyo alım ve satım muamelelerinde kambiyo satışlarının tutarı vergi matrahını oluşturur. %15

Katma Değer Vergisi (KDV) Finansal kiralama konusu malın satın alınması dolayısıyla satıcılara ödenen veya finansal kiralama konusu malın ithal edilmesi halinde gümrükte ödenen KDV indirim konusu yapılır. Finansal kiralama konusu malların tabi olduğu KDV oranları ve bu oranların kira tutarlarına uygulanması ile KDV hesaplanır. Hesaplanan KDV toplam tutarlarının, aynı dönem içerisinde finansal kiralama işlemleri için İndirilecek KDV toplam tutarını aşan kısmı yasal süresi içerisinde ödenir.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) İhracatın finansmanı için yurt dışından sağlanacak kredilerde ve İhracatı Teşvik Belgesi ile Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta oranlar sıfırlanmak suretiyle uygulanabilmektedir. Türk Lirası kredilerde tahakkuk ettirilen kâr payı üzerinden hesaplanır. Dövize endeksli taksitli kredilerde anapara kur farkının hesaplanmasında, taksit ödeme tarihindeki cari kur ile kredinin kullandırıldığı tarihteki kur arasındaki fark esas alınır.

Finansal Faaliyet Harcı Bankalar faaliyet izinleri için Kanuna bağlı 8 Sayılı Tarifede yazılı tutarlarda (her banka, her şube ve her yıl için) finansal faaliyet harcı öderler. Yıllık harçlar, her yıl ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ olunmaz ve ocak ayı içerisinde ödenir.

Diğer Harçlar ve Vergiler İlan ve reklam vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıt vergileri, emlak vergisi, ipotek ve alım satım harçları gibi vergiler ve benzeri yükümlülükler

Katılım Fonu Sigorta Primi Gerçek kişiler adına açılmış olan ve ticari işlemlere konu olmayan Türk Lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden; Katılma hesapları birim hesap değerlerinin ve özel cari hesapların her bir gerçek kişi için 100 bin Türk Lirasına kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır. Sigorta kapsamındaki tutarlar için prim ödenir. Katılım fonu sigorta prim tutarları, mart, haziran, eylül ve aralık ayları sonu itibarıyla düzenlenen mali tablolar esas alınarak.

Zorunlu Karşılıklar Bankalar aşağıda belirtilen bilanço kalemleri üzerinde hesaplanacak Türk Lirası ve yabancı para yükümlülüklerini TCMB’ye yatırırlar. a) Mevduat/katılım fonu (Resmi kuruluşlardan kabul edilenler hariç) b) Repo işlemlerinden sağlanan fonlar (Borsa İstanbul piyasalarında yapılanlar hariç) c) Kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç). d) İhraç edilen menkul kıymetler (net). e) Sermaye hesaplamasına dâhil edilmeyen borçlanma araçları. f) Yurt dışı merkeze yükümlülükler (net). g) Kredi kartı ödemelerinden borçlar.