A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Donanım Birimleri.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
MİKROFON SAİDE TOSYALI
TALEP (İstem).
Analog Haberleşme.
DİYOT & MODÜL DİYOT & DOĞRULTUCULAR
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.
1 Yarıiletken Diyotlar.
BMET 262 Filtre Devreleri.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
8.Hafta İşlemsel Yükselteçler 3
BARALAR.
BÖLÜM 11 Sayıcılar (Counters) Prof. Dr. Hüseyin Ekiz.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
4.KONU Kirchoff Gerilim Kanunları.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
TUTUM VE ALGILAR.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Kırınım, Girişim ve Müzik
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
Talep, Arz ve Piyasa Dengesi
NET 205 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Ders 5 Devre Bağlantıları
Fotoğraf Terimleri- Diyafram
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
MİKRODENETLEYİCİ KONTROLLÜ KOŞU BANDI
Endüstriyel Elektronik
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
Ölçü transformatorları
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
Üç-fazlı transformatorlar
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
İşlemciler.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Mekatronik Tezli YL Programı
Müracaat ve Şikayetler
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü Temel elektronik  9. hafta 

İÇİNDEKİLER ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Çok katlı (Mutli Stage ) Yükselteçler  Burada yükselteçlerin arka arkaya bağlanmasını konusunu inceleyeceğiz Tahmin edeceğiniz gibi tek transistörlü yükselteçler yeterli yükseltme sağlamazlar . Örneğin bir mikrofona konuştuğumuz zaman , mikrofon çıkışındaki 1-2 mV civarındaki sinyalin hoparlörden duyulabilmesi yada bir radyonun anteninde oluşan 0.1 mV civarındaki sinyalin hoparlörden duyulabilmesi için epeyce yükselteci arka arkaya bağlamak gereklidir. 

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Çok katlı yükselteçlerde ilk yükselteç yada ilk birkaç yükselteç çok önemlidir. Bu yükselteçleri oluşturan transistörlerin iç gürültüleri çok az olmalı . Bunun anlamı , çok katlı yükselteçlerde toplam kazanç her yükseltecin kazancının , bir sonraki yükseltecin kazancı ile çarpımına eşittir. Bu nedenle ilk transistörde üretilen gürültü çıkışta çok büyük bir gürültü haline dönüşebilir.  Bir yükseltecin çıkışını diğer bir yükseltecin girişine bağlamak için bazı kurallara uymak zorundayız. Nedir bunlar? 1- Her yükseltecin DC çalışma şartı vardır .Yükselteçler arka arkaya bağlandıklarında birbirlerinin DC çalışma şartlarını bozmamalıdır.  2- Bir yükselteç çıkışında oluşan sinyal diğer yükseltecin girişine bağlanırken en az kayıp ve bozulmaya uğramalıdır.  3- Yükselteçler arka arkaya bağlanırken giriş ve çıkış empedanslarının (AC dirençlerinin ) birbirlerine uygun olması gereklidir.

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Direk Bağlama (Direct Coupling) Özellikle ön yükselteçlerde kullanılan ve en ucuz olan bağlama yöndemi DİREK BAĞLAMA yöndemidir. Bu bağlama (bağlamaya kublaj da denir) şekli adından da anlaşılacağı üzere bir yükseltecin çıkışını diğerinin girişine doğrudan bağlamakla sağlanır.

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Şekilden de anlaşılacağı gibi her transistörün çıkış gerilimi aynı zamanda diğer transistörün bayas gerilimini sağlamaktadır. Bu tür devrelere DC yükselteç de denmektedir. DC yükselteçler özellikle çok düşük frekanslara hatta 0HZ (DC) den başlayarak devrenin izin verdiği en yüksek frekanslara kadar çalışırlar . Bu nedenle çok geniş uygulama alanlarına sahiptir. Örneğin DC regülatörler , ses yükselteçleri mantık devreleri gibi. Ayrıca entegre devrelerin iç yapılarında kondansatör ve bobin gibi hem AC hem de DC sinyaller girişten çıkışa kadar yükseltilirler. Devrenin girişinde oluşabilecek bir DC bayas kayması (ısı, , DC gerilimde olabilecek kaymalar) devrenin çıkıında çok büyük değişikliklere sebep olur . Devrenin kararlılığını sağlamak için bu tür devrelerde besleme geriliminin çok düzgün olması gerekmektedir. 

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Ayrıca ek önlemler olarak bazı geri besleme devreleri ilave edilir . (Geri besleme ; bir devrenin gerek AC gerekse DC kararlılığını sağlamak üzere çıkıştan alınan sinyalin uygun şekilde girişe verilmesi ile sağlanır.) Direk bağlamalı devrelerde transistörleri tamamlayıcı (Copmlementary) şekilde bağlayarak da DC kararlılık kısmen sağlanabilir. Aşağıdaki iki şekilde transistörün Tamamlayıcı şekilde nasıl bağlanacağı görülmektedir. 

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Direk bağlantılı yükselteçlerde toplam kazanç her yükseltecin kazancının çarpımına eşittir. Kazanç A ile gösterilir. Örneği iki katlı bir yükseltecin toplam gerilim kazancı ; Av = Av1 x  Av2    olarak ifade edilir.   Direk bağlantılı iki transistörlü yükselteçler Darlinton bağlantısı adı verilen bir tür özellikle bağlanarak güç yükselteçlerinin çıkış katı olarak kullanılır. Bu iki transistör hazır olarak tek bir kılıf içinde olabileceği gibi bizde iki ayrı transistörü uygun şekilde bağlayarak Darlinton bir transistör elde edebiliriz . Aşağıdadki şekle dikkat edecek olursanız E  B  C  markalaması tek bir transistör için yapılmıştır. 

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER RC Bağlama (RC Coupling )   Bir devrenin çıkışındaki sadece AC sinyali sonraki devrenin girişine aktarmak istiyorsak ve bu iki devreyi birbirine bağlarken emoedans uyumu sorunu yoksa bağlama elemanı olarak kondansatör kullanılır . Bu kondansatöre Kublaj Kondansatörü denir . 

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Devrenin RC kısmının C si aradaki kublaj kondansatörü , R si ise birinci transistörün RC si ve ikinci transistörün beyzine bağlı dirençlerdir. Kullanılan kondansatör , sinyal frekansına çok az empedans göstermelidir. Bilindiği gibi bir kondansatör DC gerilimi geçirmez , düşük frekanslara ise yüksek empedans gösterir. Bu nedenle RC kublajlı devrelerde düşük frekanslarda kazanç azalır. Yüksek frekanslara çıkıldıkça kublaj kondansatörün iyice azalacağı için devrenin kazancı da (teorik olarak ) artacaktır. Aslında böyle olamaz .Frekans arttıkça kullanılan transistörün yüksek frekans karakteristiği , transistörün küçücük iç kapasiteleri hatta devrenin baskı devrresinin şekli ve kullanılan malzemenin özelliğinden dolayı devrenin kazancı düşecektir. Direk kublajlı devrelerde aslında yüksek frekanslarda bu özellikleri gösterirler.

ÇOK KATLI YÜKSELTEÇLER Aşağıdaki şekilde bir RC kublajlı devrenin frekans yanıtı görülmektedir. 

KAYNAKÇA http://hilmi. trakya. edu