SÖZCÜKTE ANLAM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
SÖZCÜKte ANLAM.
EDATLAR.
tarafından yayınlanmaktadır.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
SÖZCÜKte ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
SÖZCÜKTE ANLAM.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
türkçe performans ödevi
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ
YAPI BİLGİSİ.
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
.Korkuyla ( ) “Bana niçin kızdın ( )”diye sordu ( ) Yukarıdaki cümlede parantez içindeki yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SÖZCÜKTE ANLAM.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
Sözcükte Anlam Sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
Sözcükte Anlam Özellikleri
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
5.Gün MATEMATİK 1.KİTAP İŞLEM ÖNCELİĞİ ANTRENMANLARLA
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
SÖZCÜKTE ANLAM Duygu Şarvan 9/A.
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
AKADEMİK BENLİK KAVRAMI ÖLÇEĞİ
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
Gerçek ve mecaz anlam.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
6. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Sözcükte anlam: Basit sözcük:sonuna yapım eki almamış sözcüklere denir. Örnek:odun.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
Oyun iki bölümden oluşmaktadır
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
HAZIRLAYAN ONUR BUĞTEKİN 5/A 232
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Zihin Haritalama Tekniği. 1.Kavramı merkeze yerleştirin.
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
(Düzlem) Geometriye giriş:
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam adı verilir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. » Karabaş, bir şeyin kokusunu aldı. (koku: Nesnelerden yayılan zerrelerin burunda uyandırdığı duygu) » Kör adama kimse yardım etmedi. (kör: Görme engeli) » Kitaplarını boş bir kutuya yerleştirdi. (boş: İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan) Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam adı verilir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. » Karabaş, bir şeyin kokusunu aldı. (koku: Nesnelerden yayılan zerrelerin burunda uyandırdığı duygu) » Kör adama kimse yardım etmedi. (kör: Görme engeli) » Kitaplarını boş bir kutuya yerleştirdi. (boş: İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan) Gerçek (Temel) Anlam Örnek

Bir sözcüğün temel anlamından kopmadan kazandığı yeni anlamlara yan anlam denir. » Bu kokuyu, annem de kullanır. (koku: Güzel kokmak için kullanılan esans) » Kör makasla kumaşı kesmeye çalışıyor. (kör: Keskinliği yeterli olmayan) » Bugün boşum, hiç işim yok. (boş: İşi olmayan, işsiz.) Bir sözcüğün temel anlamından kopmadan kazandığı yeni anlamlara yan anlam denir. » Bu kokuyu, annem de kullanır. (koku: Güzel kokmak için kullanılan esans) » Kör makasla kumaşı kesmeye çalışıyor. (kör: Keskinliği yeterli olmayan) » Bugün boşum, hiç işim yok. (boş: İşi olmayan, işsiz.) Yan Anlam Örnek

Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler genellikle soyut anlam kazanır. » Ortalıkta savaş kokusu vardı. (koku: Belirti, işaret) » Olaylara karşı kör ve sağırdır. (kör: Duyarlılığını yitirmiş) » Boş sözlerle beni oyalamayın. (boş: Bir işe yaramayan) Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler genellikle soyut anlam kazanır. » Ortalıkta savaş kokusu vardı. (koku: Belirti, işaret) » Olaylara karşı kör ve sağırdır. (kör: Duyarlılığını yitirmiş) » Boş sözlerle beni oyalamayın. (boş: Bir işe yaramayan) Mecaz Anlam Örnek

Bir sözcüğün bilim, sanat, spor ya da meslek alanına özgü kavramları karşılığında kazandığı anlama terim anlam adı verilir. Bazı bilim, sanat ve meslek dalları ile ilgili terimler: Matematik: Doğal sayılar, kare, polinom… Tiyatro: Sahne, perde, kostüm… Müzik: Nota, portre, sol anahtarı… Coğrafya: Meridyen, ölçek, izohips, Dünya, boğaz… Resim: Portre, palet, tuval… Futbol: Taç, faul, gol… Bir sözcüğün bilim, sanat, spor ya da meslek alanına özgü kavramları karşılığında kazandığı anlama terim anlam adı verilir. Bazı bilim, sanat ve meslek dalları ile ilgili terimler: Matematik: Doğal sayılar, kare, polinom… Tiyatro: Sahne, perde, kostüm… Müzik: Nota, portre, sol anahtarı… Coğrafya: Meridyen, ölçek, izohips, Dünya, boğaz… Resim: Portre, palet, tuval… Futbol: Taç, faul, gol… Terim Anlam Örnek

» Bir sözcüğün terim olup olmadığı kullanıldığı cümleye göre değişir. » Camdan yansıyan ışık gözlerimi kamaştırdı. (Gerçek anlam) » Sanatçımız, edebiyatımızın vazgeçilmez ışıklarından biridir. (Mecaz anlam) » Bugünkü dersimizde ışık konusunu işleyeceğiz. (Terim anlam) » Doğru haber veren gazeteler de var. (Gerçek anlam) » İki noktadan tek doğru geçer. (Terim anlam) » Olaya bir de şu açıdan bakalım. (Mecaz anlam) » İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. (Terim anlam) » Bir sözcük, birden fazla alanda terim oluşturabilir. » Oyunun birinci perdesi bitti. (Tiyatro terimi) » Kaz, perde ayaklı bir hayvandır. (Biyoloji terimi) » Bir sözcüğün terim olup olmadığı kullanıldığı cümleye göre değişir. » Camdan yansıyan ışık gözlerimi kamaştırdı. (Gerçek anlam) » Sanatçımız, edebiyatımızın vazgeçilmez ışıklarından biridir. (Mecaz anlam) » Bugünkü dersimizde ışık konusunu işleyeceğiz. (Terim anlam) » Doğru haber veren gazeteler de var. (Gerçek anlam) » İki noktadan tek doğru geçer. (Terim anlam) » Olaya bir de şu açıdan bakalım. (Mecaz anlam) » İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. (Terim anlam) » Bir sözcük, birden fazla alanda terim oluşturabilir. » Oyunun birinci perdesi bitti. (Tiyatro terimi) » Kaz, perde ayaklı bir hayvandır. (Biyoloji terimi) Örnek