TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ.
Advertisements

AYRAN Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre ayran; “Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
GREYFURT SUYU ÜRETİMİ. ÜRETİM AŞAMALARI Ham madde:Fabrikaya gelen ham maddeye bazı kalite kontrol testleri uygulanır.Bunlarla ham maddenin meyve suyu.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
ARAZİ TESVİYESİ.
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İstatistiksel proses kontrolü
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
AKVARYUM TEKNİĞİ.
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt türevİ ürünler.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
Çiti Kilim Örme.
4- KIMIZ Kımız Batı Asya ve Rusya’da iyi bilinen fermente bir süt ürünüdür. Bu ürün geleneksel olarak kısrak sütü kullanılarak üretilmektedir. Fermantasyondaki.
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ETİKET.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
ISI MADDELERİ ETKİLER.
İK MAKALESİ.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Jeoteknik Sondajlar.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Cerrahi El Yıkama.
Test Geliştirme Süreci
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Müracaat ve Şikayetler
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
HAZİRAN – ARALIK ÇALIŞMA RAPORU
Beslenme İlkeleri.
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Sunum transkripti:

TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1

Tereyağ Bileşimi Süt Tereyağ Yağ 4.2 Protein 3.4 Laktoz 4.6 Mineral Madde 0.8 Su 86.8 Yağ 82.1 Yağsız kurumadde 1.4 Mineral madde 0.9 Su 15.6

1. aşama: Separatörden geçirilen sütün, yağsız süt ve krema olarak ayrılması 2. aşama: Kremanın yayıklanması ve yayıkaltının ortamdan uzaklaştırılması 3. aşama: Tereyağı granülleri içinde ve arasında kalan suyun belirli miktarının uzaklaştırılması

Tereyağının Sınıflandırılması Kahvaltılık Mutfaklık Tatlı Krema Tereyağları (Olgunlaştırılmamış krema tereyağları) >6.0 pH Ekşi Krema Tereyağları (Olgunlaştırılmış krema tereyağları) a) 5.0 -5.4 pH b) 4.5 -4.7 pH Az tuzlu % 0.5- 0.6 Standart tuzlu % 0.8-1.0 Ekstra tuzlu maks. % 2.0

Tereyağının Üretim Aşamaları Kremanın hazırlanması veya hazır kremanın kabülü Sütün kabulü Ön ısıtma Yağ separasyonu ve standardizasyonu Nötralizasyon Kremanın pastörizasyonu Olgunlaştırma Kristalizasyon (Isı Programı) Yayıklama Malakse Paketleme Depolama

Tereyağının hammadde kaynakları Süt Krema Yoğurt

Nötralizasyon Kremanın asitliğinin giderilmesi işlemidir.

Nötralizasyonun amaçları Randıman artar. Tereyağlarının dayanım süresini artırır. Tat-aroma gelişimini olanaklı kılar Her zaman aynı kalitede tereyağ üretimini sağlar.

En çok kullanılan nötürleyici maddeler NaOH Na2CO3 NaHCO3 Ca(OH)2 Mg(OH)2

Nötürleyicilerin kullanımında dikkat edilecek hususlar: Katım anında kremanın sıcaklığı 23-32ºC civarında olması gerekmektedir. Katılacak nötralizan madde miktarı konsantrasyonu %10 olacak şekilde solüsyon haline katılır. Nötrleyici solüsyonu krema karıştırılarak yavaş yavaş ilave edilmelidir.

Çifte Nötürleme Titrasyon asitliği 27 ºSH ve daha fazla olan kremalarda sodyumlu ve kalsiyumlu nötürleyicilerin tek olarak kullanılmaları ile karşılaşılan sorunları gidermek amacıyla bunların birlikte kullanımına “çifte nötürleme” denir.

Kremanın Pastörizasyonu HTST (High Temperature Short Time) pastörizasyonu uygulanır. >85 ºC

Kremaya ısı uygulamasının temel amaçları; Mikrobiyel bozuklukları önlemek amacıyla mikroorganizmaların % 99-100’nün imhası Oksidatif bozulmalarda antioksidan etkiye sahip sülfidril gruplarının açığa çıkmasını sağlayarak, oksidasyonu yavaşlatması Isıya dayanıklı mikrobiyel orjinli lipaz enzimini inaktif duruma getirerek tereyağlarında ransit tat gelişimin önlenmesi

Yemimsi diye nitelendirilen tat bozukluğunun kısmen önlenmesi Aglutinin ve peroksidaz enzimi gibi bakterisidler ile bakteriofajların tahrip edilmesi Kremanının olgunlaştırma koşullarının iyileştirilmesi, kültür kullanımına olanaklı kılması

Kremanın Olgunlaştırılması Olgunlaşma, kremanın elde edilmesinden yayıklanmasına kadar süre içinde tadında, kokusunda, yapısında ve asitliğinde meydana gelen değişimlerin tümünü kapsamaktadır.

Kremanın olgunlaştırılmasının sağladıkları; Kremanın olgunlaştırılması yayıklama aşamasında yayıkaltına geçen yağ kaybını azaltmaktadır. Dolayısıyla randımanı artırmaktadır. Olgunlaştırma sırasındaki asitlik artışı, bazı kontaminatların gelişimini engellediği için dayanımı olumlu yönde etkilemektedir.

Asit üreticiler (Lactococcus lactis subsp Asit üreticiler (Lactococcus lactis subsp. lactis ve Lactococcus lactis subsp. cremoris) Aroma üreticiler ( Lactococcus lactis subsp lactis var. diacetylactis)

Isı Programı (Kristalizasyon) Yaz ve kış optimum kıvamda, sürülebilme yeteneğine sahip tereyağ eldesi için kontrollü koşullar altında yürütülen işlemlere “ısı programı” veya “kristalizasyon” denir.

Yaz Metodu 19°C 16°C 8°C Kış Metodu 8°C 19°C 16°C