HÜCRE BÖLÜNMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Advertisements

MAYOZ BÖLÜNME
Hücre bölünmesi.
MİTOZ BÖLÜNME.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
Mayoz Bölünme.
CANLILARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Program Tasarım Modelleri
HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME.
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
1 *********Slayt İçeriği********** TOMURCUKLANMA BÖLÜNEREK ÜREME SPORLA ÜREME PARTENOGENEZ REJENERASYONLA ÜREME VEJETATİF.
 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Diploit hücrelerde, biri anadan diğeri babadan gelmiş olan, şekil ve büyüklük bakımından birbirine benzer kromozomlara homolog kromozomlar denir. Homolog.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
HÜCRE NEDİR?.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
HALİM GÜNEŞ.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Program Tasarım Modelleri
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
SOLUNUM.
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
Oyun İçine Gömülü Öğretim
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
3. BÖLÜM GENLER VE EVRİM. 3. BÖLÜM GENLER VE EVRİM.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
KARIŞIMLAR.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

HÜCRE BÖLÜNMESİ

Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Bir hücre büyüdükçe daha fazla maddeye ihtiyaç duyar ve hücrede gerçekleşen canlılık olaylarının kontrolü zorlaşır. Bu durumda en uygun çözüm yolu hücrenin daha küçük iki hücreye bölünmesidir. Mitoz ve mayoz olmak üzere iki çeşit hücre bölünmesi vardır.

Vücut hücrelerinde meydana gelen bölünmeye mitoz bölünme denir Vücut hücrelerinde meydana gelen bölünmeye mitoz bölünme denir. Mitozda çekirdek ve sitoplazma bir defa bölünür. Bölünme sonucunda iki yavru hücre meydana gelir. Oluşan yavru hücrelerin kromozom sayısı ile ana hücrenin kromozom sayısı ve yapısı birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme birbirini takip eden evrelerden oluşur. Hücreye bölünme emrini hücre çekirdeği verir. Yaraların zamanla iyileşmesi, fidanının gün geçtikçe büyüyüp ağaca dönüşmesi, yavrunun büyüyerek bir yetişkine dönüşmesi, tek hücrelilerin ve bazı çok hücrelilerin eşeysiz üremesi gibi birçok olay mitoz bölünmeyle gerçekleşir.

Gelişim dönemini tamamladıktan sonra bölünme özelliğini kaybetmiş hücrelerimiz de bulunmaktadır. Sinir hücreleri, olgunlaşmış alyuvar hücreleri, eşey hücreleri ve gözdeki retina hücreleri mitoz bölünme özelliğini kaybetmiş hücrelerimize örnektir

Bir hücrenin bölünmeye başlaması için öncelikle hazırlık aşamasını tamamlaması gerekir. Hazırlık aşamasında hücre büyür, olgunlaşır ve sahip olduğu DNA’yı eksiksiz kopyalayarak DNA miktarını iki katına çıkarır. Sentrozomlar kendini eşler. Bölünme için gerekli enerji sağlanır. Hazırlık aşamasından sonra birbirini takip eden evreler sonucunda hücre mitoz bölünmeyi tamamlar.

1. Eşlenen sentrozomlar hücrenin zıt kutuplarına doğru hareket eder ve aralarında iğ iplikleri oluşur. Çekirdek zarı tamamen erir. İnce, uzun ve dağınık haldeki kromatin iplikler kısalıp kalınlaşarak kromozomlara dönüşür. İğ iplikleri kromozomlara tutunur. İğ ipliklerine rastgele tutunmuş olan kromozomlar hücrenin orta kısmına tek sıra halinde dizilir.

2. Kromozomlar orta kısımlarından ayrılarak kardeş kromatitlerine ayrılırlar. 3. İğ ipliklerinin kısalmasıyla kardeş kromatitler hücrenin zıt kutuplarına doğru çekilir.

4. Zıt kutuplara çekilen kardeş kromatitler hazırlık evresindeki ince, uzun ve dağınık kromatin iplikler haline geri dönerler. İğ iplikleri kaybolur. Çekirdek zarı ve çekirdekçik tekrar oluşur. Sitoplazma bölünmesi başlar. Bu evre sonunda sitoplazma bölünmesi sona erer ve mitoz tamamlanmış olur.

Sitoplazma bölünmesi, bitki ve hayvan hücresinde farklı şekillerde gerçekleşir. Hayvan hücresinde sitoplazma boğumlanma ile bölünür. Hücre zarı en dıştan merkeze doğru boğumlanır. İki hücre oluşana kadar boğumlanma devam eder.

Bitki hücresinde, hücre zarından sonra sert yapılı bir hücre duvarı vardır. Hücre duvarı nedeniyle bitki hücresinde boğumlanma gerçekleşmez. Bitki hücresinde sitoplazma, ortada oluşan sert ve cansız bir yapı yardımıyla birbirinden ayrılır. Bu yapıya ara lamel denir.

Mitoz bölünme sonucu oluşan iki yavru hücre kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünmenin özellikleri şunlardır:

Hücre, mitoz bölünme öncesi hazırlık aşaması geçirir. Vücut hücrelerinde görülür. Sinir hücreleri, çizgili kas hücreleri, olgunlaşmış alyuvar hücreleri, eşey hücreleri ve gözdeki retina hücrelerinde görülmez. Tek hücreli ve bazı çok hücreli canlılarda eşeysiz üremeyi sağlar. Çok hücreli canlılarda büyüme, gelişme, yıpranan hücrelerin onarılması ve ölen hücrelerin yerine yenilerinin oluşturulmasını ve bazı bitkilerin vejetatif üremesini sağlar. Bir ana hücreden iki yeni yavru hücre oluşur. Oluşan yavru hücrelerin kalıtsal özellikleri birbirleriyle ve ana hücreyle aynıdır. Oluşan yavru hücrelerin kromozom sayısı değişmez. Yaşam boyu devam eden bir bölünme şeklidir. Tür içinde çeşitlilik oluşturmadan türün devamını sağlar. Mitoz bölünmede çekirdek ve sitoplazma bir kez bölünür.