İNŞACILIK(CONSTRUCTIVISM)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Post-kolonyalizm Ali Balcı
Advertisements

YÖNETİM KURULU ÜYESİ BELİRLEME YAKLAŞIMI 360° Beyin Avı 27 Mayıs 2003 Yönetim Kurulu Üyesi Seçme Kriterleri 27 Mayıs 2003 Amrop International 1.
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
KİMLİK Bahar Rumelili Uluslararası İlişkilere Giriş: Tarih, Teori, Kavram, Konu, Der. Şaban Kardaş ve Ali Balcı, [İstanbul: Küre Yayınları, 2014]
İDEOLOJİK SAVAŞLAR DÖNEMİ. İhtilal Dönemi ( ) İhtilal dönemi ulus devletlerin ve milliyetçiliğin oluşumunu belirleyen zaman olarak kabul edilmektedir.
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
İşbirliği Bezen Balamir Coşkun
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
İZCİLİK VE TOPLUMA HİZMET. Bilindiği gibi, İzcilik hareketi izciliğin kurucusu Baden Powell tarafından oluşturulmuş ve onun tarafından belirlenen amaç.
İMGELERİN DEĞERİ İmgelere toplumsal açıdan değer kazandıran nedir? Van Gogh, Irises, 1889 (1991’de Getty Müzesi’ne 53,8 milyon dolara satıldı)
Kültür.
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR.
Siyaset Bilimine Giriş
KODLAR Temel Kavramlar.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
OKUL YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
Sömürgecilik.
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
05.Hafta Devlet Yrd.Doç.Dr.Yıldırım TURAN.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
06.Hafta Kimlik Yrd.Doç.Dr.Yıldırım TURAN.
01.Hafta Uluslararası İlişkiler Disiplininin Doğuşu, Kimliği
Klasik Sosyoloji Tarihi
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Marksizm.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Yirminci yüzyılın son dekadında emperyalizm ve işbirlikçileri tarafından katledilen Atatürkçülerin aziz anılarına… * “Atatürk’e Saldırmanın Dayanılmaz.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
İKTİSAT BİLİMİ Konusu Tanımı Yöntemi Aktörleri Varsayımları Kısıtları
EĞİTİM VE FELSEFE İLİŞKİSİ ÇAĞDAŞ EĞİTİM YAKLAŞIMLARI
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
MUHAFAZAKÂRLIĞIN TEMEL TARTIŞMALARI
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
Kadın Girişimciler.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
14. Hafta: Yeni liberal Dünya
Tarihsel ve ideolojik arka plan
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
Nitel Araştırma Desenleri (Gömülü Teori)
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
Uluslararası İşletme Yönetimi
ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuramsal Gelişimi
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

İNŞACILIK(CONSTRUCTIVISM) Alexander Wendt (1970 ve 1980’ler) 1990’larda popüler olan bir teori Temel kaynağı: Yapı-özne ilişkisi. (Structuration theory) Uluslararası ilişkilerde de devleti temel aktör olarak kabul ediyorlar. Uluslararası yapı ve sistemin sınırlayıcılığını da teslim ediyorlar

İNŞACILIK Devletler temel aktördür fakat: Standart ve evrensel bazı reflekslere sahip devlet anlayışı söz konusu değildir. Öncelikle uluslararası yapıyı eylemleri ve anlayışlarıyla devletler «inşa» ederler Yapı da onları kısıtlar; ama yapının onlar üzerindeki etkileri devletlerin «kimlikleri» ve «değerleri» üzerinden dolayımlanır

İNŞACILIK Peki bu «kimlik» ve «değerler» nasıl inşa olunur Bunlar toplumsal ve tarihsel bir sürecin içinde biçimlenir. Bu süreç hem ülke içinde hem de uluslararası arenada işler. Ülke içinde paylaşılan ve toplumsa süreç içerisinde inşa edilen ortak değerler

İNŞACILIK Uluslararası alanda da inşa edilen ortak değer ve anlayışlar. Devletler kimliklerini ve değerlerini bunlar vasıtasıyla edinir. Ama edilgen değildirler Uluslararası alanda değerler inşasına aktif olarak katılırlar.

İNŞACILIK (CONSTRUCTIVISM) Peki uluslararası örgütler nasıl oluşur? Onlar da belirli ortak değer ve kimlikler üzerine kuruludur. Aynı zamanda bu değerlerin ve kimliğin yeniden üretildiği ve yaygınlaştırıldığı platformlardır. Devletler buralara hem kendi kimliklerini ve değerlerini yansıtırlar; hem de bunları edinirler.

İnşacılık Örgütler değerleri evrenselleştirir; ve uluslararası yapının bir parçası haline getirir. Buradan NATO’ya bakalım? Sadece bir güç ve çıkar arayışının ürünü değil. Bunlar yanında belirli değerlerin ve algıların somutlanması Ama aynı zamanda NATO bir kimlik «taşıyıcısı»

İnşacılık (Constructivism) Türkiye’nin NATO üyeliği nasıl açıklanabilir? Türkiye’nin tarihsel ve toplumsal olarak içeride inşa edilmiş değerleri ve kimliği O dönemde uluslararası alanda yaygınlaşan değerler ve kimlik Bu ikisinin birbirine uyumu

MARKSİST YAKLAŞIMLAR Marksizmin temel argümanlarını hatırlayalım. Devlet: sınıf; uluslararası sistem: emperyalizm Realizmin ve devleti merkeze alan tüm yaklaşımların bir eleştirisi Liberalizmin «rejimleri», «yöneticileri» merkeze alan yaklaşımlarının eleştirisi İnşacılığın sadece «ideallere» vurgu yapan yaklaşımının maddeci eleştirisi

MARKSİZM Devletin «içinin açılması» Devletin tarihsel ve sınıfsal karakteri Kapitalizmin devleti Asıl oyuncuyu «sınıflar» (öz) devleti (biçim) olarak alma Nicos Poulantzas: Devlet sınıf mücadelesinin alanı Devletin hamleleri bu sınıf mücadelesinin izlerini taşır

MARKSİZM VE ULUSLARARASI DÜZEN Uluslararası yapının ve düzenin nasıl bir biçim alacağını belirleyen kapitalizmin tarihsel gelişimidir. Eşitsiz-bileşik gelişim ve güç hiyerarşisi Kapitalizmin bir aşamasında biçimlenen emperyalizm. Emperyalizmin tarihselliği ve arkasındaki dinamikler

Marksizm ve Uluslararası Örgütler Uluslararası örgütler: kapitalizmin yönelim ve ihtiyaçlarının bir ürünü Emperyalizmin hiyerarşisinin yansıdığı yerler Bir devletin bir uluslararası örgüte üye olmasının arkasındaki sınıfsal ve tarihsel dinamikler.

Marksizm ve NATO Buradan NATO’nun neden şekillendiğini anlamaya çalışalım Türkiye’nin NATO üyeliği nasıl yorumlanmalı? Bakılması gereken şey: Türkiye’nin kapitalist bir ülke olarak karakteri. Ve Türkiye’nin emperyalist hiyerarşi içerisindeki yeri.