OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Mastarlar.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
………………..İLKOKULU 3.SINIFLAR
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
DİYARBAKIR 2008.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Hatırlatma: Olasılık Tanım (Şartlı olasılık): A olayı olduğunda B olayının olma olasılığı Bir örnek: çalışan işsiz Toplam Erkek Kadın
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
222. Kaç tabak var? …… Her tabakta kaç şeftali var? …… Toplam şeftali sayısı kaçtır? ……
BÖLÜNEBİLME KURALLARI
OLASILIK ve İSTATİSTİK
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
SAYILAR ve RAKAMLAR.
Örnek Uzayı ve Olay Sayısının Büyük Olduğu Durumlar
Istatistik I Fırat Emir.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
OLASILIK ile İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Kesikli Olasılık Dağılımları
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
- Sağlama - Kısa yoldan Çarpmalar
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
OLASILIK.
Çizge Teorisi ve Algoritmaları
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
RASYONEL SAYILAR.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Çizge Teorisi ve Algoritmalari
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Sonlu Özdevinirlere Giriş
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Kararların Modellenmesi ve Analizi Ders Notu III
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan olaylarla ilgilidir ve belirsizlik altında karar verme (Risk analizi) çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde, istatistik biliminin yanı sıra sağlık, sosyal ve fen bilimlerinin birçok alanında geliştirilen sayısal verilerin analizleri ve çıkarımsal analizlerde olasılık kavramları temel rol oynamaktadır.

TEMEL KAVRAMLAR Deney: Belirli koşullar altında tekrarlanabilen işlemlerdir. Zar ya da madeni para atışı yapmak, renkli bilyelerin olduğu bir torbadan bilye çekmek birer deneydir. Örnek Uzay: Bir deneyin mümkün tüm sonuçlarının oluşturduğu kümeye örnek uzayı denir. Örnek Uzayı “S” ile gösterilir. Bir tavla zarının bir kez atıldığı bir deneyde örnek uzayı S={1,2,3,4,5,6} iken iki madeni paranın aynı anda atıldığı deneyde örnek uzayı S={TT, TY, YT, YY} şeklinde olacaktır. Örnek uzayı, eğer örnek uzayını oluşturan öğeler sonlu sayıda ise “sonlu örnek uzay”, öğeler sınırsız (sonsuz) sayıda ise “sonsuz örnek uzay” adını alır.

Olay: Örnek uzayının her alt kümesi bir olay olarak tanımlanabilir Olay: Örnek uzayının her alt kümesi bir olay olarak tanımlanabilir. Örneğin, Tavla zarının bir kez atılması deneyinde A olayı görünen yüzün tek sayı olması şeklinde tanımlanabilir. Bu durumda A kümesi A={1,3,5} şeklinde olacaktır. Ayrık (Bağdaşmaz) Olaylar: Aynı anda oluşmayan A ve B gibi iki olaya ayrık olaylar denir. Kümelerle ifade edildiğinde şayet A∩B=Ø ise A ve B ayrık olaylardır. Bir tavla zarının bir kez atılması deneyinde A olayı zarın tek sayı B olayı zarın çift sayı gelmesi şeklinde tanımlanırsa A ve B ayrık iki olay olur. Çünkü bir zarın aynı anda hem tek sayı hem de çift sayı gelmesi mümkün değildir. Böylece A ve B olayı aynı anda oluşmaz.

SAYMA KURALLARI  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI  

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI  

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI A Takımının Frekans Galibiyeti 15 Mağlubiyeti 2 Beraberlik 3

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

OLASILIK KAVRAMI

KOŞULLU OLASILIK B olayı S örnek uzayına ait bir olay olsun (BСS). B olayının gerçekleştiği bilindiğinde bir A olayının gerçekleşmesi A/B sembolü ile gösterilir ve B koşulu altında A olayı diye okunur. Soru: Bir çift dengeli zarın atıldığını varsayalım. Zar yüzleri toplamı 6 ise zarlardan bir tanesinin 2 olma olasılığını hesaplayınız.

Soru: Bir mahalledeki ailelerin %40’ının otomobili, %25’inin evi ve %15’inin de hem otomobili hem de evi vardır. Bu mahalleden rassal olarak seçilen bir ailenin a. Otomobili varsa evinin de olması b. Evi varsa otomobilinin de olması c. Evi yoksa otomobilinin de olmaması, olasılıklarını hesaplayınız

Soru: A ve B bölgelerinde petrol aranmaktadır Soru: A ve B bölgelerinde petrol aranmaktadır. Belli bir kalitede petrol bulunma olasılığı A bölgesi için 0.30, B bölgesi için 0.40’dır. A bölgesinde aranan kalitede petrol bulunursa aynı kalitede petrolün B bölgesinde bulunma olasılığı 0.70’dir. B bölgesinde petrol bulunursa aynı kalitede petrolün A bölgesinde bulunma olasılığı ne olur?

OLASILIKTA ÇARPIM KURALI Birlikte olasılık (Ortak olasılık)= Marjinal olasılık × Koşullu olasılık Bu eşitlik olasılıkta çarpım kuralı olarak bilinmektedir.

Soru : 5 kırmızı 3 mavi bilye bulunan bir torbadan rassal olarak ard arda (yerine koymaksızın) 3 bilye seçiliyor ve aşağıdaki olaylar tanımlanıyor. A: Seçilen bilyelerin hepsi mavi B: Seçilen bilyelerin ikisi mavi diğeri kırmızı C: Üçünün de aynı renkte olması Tanımlanan olayların olasılıklarını hesaplayınız.

PARTİSYON KAVRAMI

BAYES TEOREMİ Soru: Bir fabrikada üretilen malların %50’si A makinesinde, %30’u B makinesinde ve geriye kalanı C makinesinde üretilmektedir. A makinesindeki üretimin %3’ü, B makinesindeki üretimin %4’ü ve C makinesindeki üretimin %5’i kusurludur. Bu fabrikadan seçilen bir malın kusurlu olduğu bilindiğine göre bunun A makinesinde üretilmiş olma olasılığını hesaplayınız.

Soru: Yedek parça satımı yapan bir firma A yedek parçasının %40’ını X firmasından alırken %60’ını Y firmasından almaktadır. X firması yedek parçalarının %5’i kusurlu iken bu oran Y firması yedek parçaları için %3’dür. A yedek parçasını satın alan bir kişi için aşağıdaki olasılıkları hesaplayınız a) Alınan yedek parçanın kusurlu olması olasılığı nedir? b) A yedek parçasını satın alan kişi firmaya telefon ederek yedek parçanın kusurlu olduğunu söylemiştir. Bu yedek parçanın X firmasından alınmış olması olasılığı nedir?

Soru: Ayşe’nin matematik dersinden başarılı olma olasılığı 0. 80’dir Soru: Ayşe’nin matematik dersinden başarılı olma olasılığı 0.80’dir. Arkadaşı Beyhan ise Ayşe’nin sınav sonuçları hakkında tahminlerde bulunmaktadır. Ancak, Ayşe başarılı iken, Beyhan’ın doğru tahminde bulunma olasılığı 0.70, başarısız iken doğru tahminde bulunma olasılığı 0.90’dır. Buna göre yarınki sınav için Beyhan Ayşe’nin başarısız olacağını söylediğine göre, Ayşe’nin başarılı olma olasılığı nedir?

Bağımsızlık A ve B aynı örnek uzayına ait iki olay olmak üzere şayet A olayının gerçeklemesi B’yi etkilemiyor ve aynı şekilde B olayının gerçeklemesi de A’yı etkilemiyor ise A ve B bağımsız iki olaydır denir. Bu tanım gereği

O halde bağımsızlık Koşulu: Soru: Ali ve Veli aynı hedef tahtasına ateş ediyorlar. Hedefi vurma olasılıkları sırasıyla 1/4 ve 2/5 dir. Her ikisinin de hedefi vurma olasılığı nedir? Hedefin vurulma olasılığı nedir?

Soru: Matematik, İstatistik ve Ekonometri derslerinden sınava giren bir öğrenci bunlardan birinde başarılı olursa mezun olacaktır. Her dersten başarılı olma olayları birbirinden bağımsızdır. Bu öğrencinin her ders için başarılı olma olasılığı 1/3 ise mezun olma olasılığı nedir?