Hidrojen üretimi. HİDROJEN ÜRETİMİ Hidrojen enerji sisteminin yeni olmasına karşın hidrojen üretimi yeni değildir. Şu anda dünyada her yıl 500 milyar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENERJİ TAŞIYICISI HİDROJEN, HİDROJEN TAŞIYICISI SODYUM BOR HİDRÜR Sunan: Hüseyin AYKOL Maden Mühendisi (Makale: M.S. Uğur BİLİCİ/Maden Yüksek.
Advertisements

YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
ENERJİ KAYNAKLARI.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
BORU HATLARINDA DOĞAL GAZIN AKIŞ ENERJİSİNDEN YARARLANILMASININ TEORİK BİR İNCELEMESİ Dr. Kemal BİLEN A THEORETICAL ANALYSIS OF BENEFITING FROM FLOW ENERGY.
GAZ FAZI POLİMERİZASYONU
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
PRESSSURIZED HEAVY WATER REACTORS CANDU
SICAKLIK VE ISI.
BİYOKÜTLE.
Logical Design Farid Rajabli.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Elektro-Kimyasal İşleme
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Restricted Elective Course: Energy Conversion Systems ME-405
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
Hidrojen Teknolojileri
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Energy Resources Ayşenur Sekban 9/D 234.
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
TÜBİTAK Ufuk 2020 Enerji Verimli Binalar ve Sürdürülebilir İşlem Endüstrileri Konu Başlıkları Merve AKKUŞ Bilimsel Programlar Uzmanı Nanoteknoloji,
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
GELECEĞİN YAKITI HİDROJEN
PİROLİZ.
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
Prof. Dr. Sakin ZEYTİN Karbürleme Prof. Dr. Sakin ZEYTİN
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
(Gelecek Nesile, Berrak Bir Dünya Bırakalım) Future Generation, Leave a Clear World! Hira Nur ÇETİN.
SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Hidrojen üretimi

HİDROJEN ÜRETİMİ Hidrojen enerji sisteminin yeni olmasına karşın hidrojen üretimi yeni değildir. Şu anda dünyada her yıl 500 milyar m3 hidrojen üretilmekte, depolanmakta, taşınmakta ve kullanılmaktadır. En büyük kullanıcı payına kimya sanayii, özellikle petrokimya sanayii sahiptir. Ülkemizde Suni Gübre Sanayii (25.000m3), bitkisel yağ (margarin) üretimi (16.000m3), petrol arıtım evleri (rafineri) (1.200m3), petrokimya endüstrisi (30.000m3), hidrojene hayvansal yağ üretimi ( m3) ve çeşitli yerlerde kullanılmak üzere basınçlı silindirlerde gaz veya sıvı hidrojen üretimi (6.000m3) sadece sanayide kullanılmak üzere yapılmaktadır. Enerji üretimi amacıyla ticari boyutlu hidrojen üretimi mevcut değildir. Hidrojenin üretim kaynakları bol ve çeşitlidir. Fosil yakıtlardan elde edilebildiği gibi güneş, rüzgar, hidrolik enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile suyun elektrolizi yolu ile üretimi, biyokütleden üretimi ve biyolojik proseslerle üretimi mümkündür. Günümüzde hidrojen ağırlıklı olarak doğal gazdan buhar reformasyonu sonucu elde edilmektedir. Suyun elektrolizi bilinen bir yöntem olmakla beraber ekonomik hale getirilmesi konusunda çalışmalar, gene benzer şekilde güneş enerjisinden biyoteknolojik yöntemlerle hidrojen üretimi konusunda araştırma- geliştirme çalışmaları devam etmektedir Geleceğin enerji kaynağı olarak kabul edilen hidrojen, doğal gazdan buhar reformasyonu ile İzmit fabrikasında ve suyun elektrolizi ile Bilecik fabrikasında üretilmektedir. Hidrojen, benzinin 3…4 katı daha fazla enerji içeren mükemmel bir yakıttır ve birçok başka enerji kaynağı ile üretilebilmekte ya da birçok endüstriyel işlemin yan ürünü olarak alınmaktadır. Hidrojen gücü, Jules Verne’in suyu yakıt olarak kullandığı eski bir rüyanın gerçekleşmesidir. Hidrojen üretiminde genellikle şu iki metot uygulanmaktadır: elektroliz, buhar ıslahıyla senaaa gazı üretimi veya kısmi oksitleme. Elektrolizde, su moleküllerini hidrojen ve oksijene ayrıştırmak için elektrik enerjisi kullanılır. Elektrik enerjisi, yenilenebilir yakıt dahil, herhangi bir kaynaktan sağlanabilir. Elektrolizin, gelecekte fazla miktarlardaki hidrojen üretiminin esas yöntemi olması beklenmemektedir. Diğer hidrokarbonlar da kullanılabileceği halde, doğal gazın buhar ıslahı, senaaa gazı üretiminin esas metodu olarak görülmektedir. Örneğin biyokütle ve kömür gazlaştırılabilir ve buhar ıslah işleminden geçirilerek hidrojen üretilebilir

Başlıca Hidrojen Üretim Teknikleri Birincil MetodSüreçHammedeEnerjiEmisyon Termal Buharın yeniden düzenlenmesi (Steam Reformation) Doğal Gaz Yüksek sıcaklıkta buhar Bir miktar emisyon var Karbonun haczi (sequestration) emisyon etkisini azaltır. Termokimyasal olarak suyun ayırıştırılması Su Gaz ile soğutulan nükleer reaktörden yüksek sıcaklıkta ısı alınması. Emisyon yok Gazlaştırma (Gasification) Kömür, Biyokütle Yüksek sıcaklıkta ve basınçta buhar ve oksijen Bir miktar emisyon var. Karbonun haczi (sequestration) emisyon etkisini azaltır Isılkırım (Pyrolysis) Biyokütle Kısmen yüksek sıcaklıkta buhar Bir miktar emisyon var Karbonun haczi (sequestration) emisyon etkisini azaltır Elektrokimyasal Elektroliz Su Rüzgar, Güneş, hidro ve nükleer enerjiden üretilen elektrik Emisyon yok Elektroliz SuKömür veya doğal gazdan üretilen elektrik Elektrik üretiminden kaynaklanan bir miktar emisyon var Fotoelektrokimyasal SuDirekt güneş ışığı Emisyon yok Biyolojik Fotobiyolojik Su ve yosun türleriDirekt güneş ışığı Emisyon yok Oksijensiz Sindirim (Anaerobic Digestion) Biyokütleyüksek sıcaklıkta ısıBir miktar emisyon var Mayalanma mikroorganizmaları (Fermentative Microorganisms) Biyokütle yüksek sıcaklıkta ısıBir miktar emisyon var

Hydrogen Production Methods Most methods of producing hydrogen involve splitting water (H2O) into its component parts of hydrogen (H2) and oxygen (O). The most common method involves steam reforming of methane (from natural gas), although there are several other methods. Steam reforming: converts methane (and other hydrocarbons in natural gas) into hydrogen and carbon monoxide by reaction with steam over a nickel catalyst Electrolys isuses electrical current to split water into hydrogen at the cathode (+) and oxygen at the anode (-) Steam electrolysis (a variation on conventional electrolysis) uses heat, instead of electricity, to provide some of the energy needed to split water, making the process more energy efficient Thermochemical water splitting uses chemicals and heat in multiple steps to split water into its component parts Photoelectrochemical systems use semi-conducting materials (like photovoltaics) to split water using only sunlight Photobiological systems use microorganisms to split water using sunlight Biological systems use microbesto break down a variety of biomass feed stocks into hydrogen Thermal water splitting uses a very high temperature (approximately 1000°C) to split water Gasification uses heat to break down biomass or coal into a gas from which pure hydrogen can be generated