Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
Advertisements

DİYARBAKIR 2008.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Mehmet halil ibrahim hekimoğlu mesleki ve tEknik anadolu lisesi 2016 / 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ALAN – DAL TANITIM ÇALIŞMALARI kONYA – 2017 Hazırlayan.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Tasarım Tabanlı Öğretim Yönteminin Görme Engelli Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersindeki Tutum ve Motivasyonlarına Etkisi Mustafa SÖZBİLİR Şeyda GÜL Fatih.
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
İstatistiksel Testler
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
İstatistiksel Analizler
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Bölüm 5: Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
TEST GELİŞTİRME.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Endüstri Mühendisliği Bölümü
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
PROGRAM DEĞERLENDİRME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Cemalettin Işık, Tuğrul Kar
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Açıköğretim e-Destek Hizmeti
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Özlem ATLIHAN Fen Bilimleri Öğretmeni Atatürk Ortaokulu
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
49.LİSELER ARASI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI-İZMİR BÖLGE FİNALLERİ
Öğrenci ve Öğretim Elemanının Uzaktan Eğitime Bakış Açısı
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

Animasyon Destekli Fizik Laboratuvarı Eğitiminde Öğrencilerin Tutumunun İncelenmesi Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi A. B. D.

Amaç Fizik laboratuvar deneylerini yapan öğrencilerin deney sonuçlarını yorumlamadaki eksiklikler dikkat çekmektedir. Eksiklikleri gidermek için, uygun eğitim-öğretim stratejileri belirlemek önemlidir. Bu çalışmada, mekanik fizik laboratuvarı deneylerine başlama, deneyi tamamlama ve alınan verileri yorumlama kabiliyeti üzerinde, deneyden önce animasyon gösteriminin öğrenci başarısı üzerine etkisi ve öğrencinin animasyon destekli mekanik fizik laboratuvarı eğitimi üzerine tutumu araştırılmıştır.

Çalışma Grubu Çalışma grubu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne kayıtlı 13 bay ve 17 bayan olmak üzere toplam 30 öğrenciden meydana gelmektedir.

Veri Toplama Çalışmada 30 öğrenciye Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde verilen Laboratuvar Derslerinde Animasyonla Eğitim Konusunda Öğrenci Tutumlarını ölçmek amacıyla anket uygulanmıştır. Newton’un hareket yasalarının öğretilmesi için hazırlanan animasyonlarla bilgisayar destekli bir eğitim modeli uygulanarak öğrencinin tutumu araştırılmıştır. Animasyon destekli ortamda öğrenciler, deneyleri öğretmenin gözetiminde gruplar halinde yapmışlardır.

Güvenilirlik Tutum ölçeğinin güvenilirliği (Cronbach's Alpha) 0,756 olarak tespit edilen anketin 10 soru ile öğrenciler tarafından değerlendirilmiştir. Anketteki sorular için 5 seçenekli (1=Kesinlikle Katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3=Kararsızım, 4=Katılıyorum, 5=Kesinlikle Katılıyorum) Likert ölçeği kullanılmıştır. Ankete ilaveten cinsiyet, bilgisayar kullanım düzeyi, yaş demografik bilgileri de öğrencilere sorulmuştur.

Anket Verilerinin Analizi Anketten elde edilen veriler SPSS 17.0 programına aktarılmıştır. Bu verilerin analizinde betimlemeli istatistik (ortalama, standart sapma) genel değerlendirme yapmak için kullanılmıştır. Ki-kare testi ile öğrencilerin cinsiyetleri ile anket sorularına verilen cevaplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Aynı zamanda korelasyon analizi ile anket sorularına verilen cevaplar arasındaki ilişkinin derecesi ve yönü (pozitif, negatif) ölçülmektedir.

Öğrenci Tutumlarının Betimlemeli Analiz Sonuçları Anket Cevapları Frekans Yüzde Kesinlikle Katılmıyorum 80 27 Katılmıyorum 6 2 Kararsızım 8 3 Katılıyorum Kesinlikle Katılıyorum 206 68 Toplam 300 100,0 Öğrencilerin %27’si animasyon destekli laboratuvar dersleri hakkında olumsuz görüşe sahipken, %68’i animasyon destekli eğitime kesinlikle katılmaktadırlar. Kesinlikle Katılmıyorum ve Kesinlikle Katılıyorum cevaplarının yüzde değerlerinin yüksek olmasından, öğrencilerin ölçek soruları hakkında kesin düşüncelere sahip olduğu sonucu çıkartılabilir.

Animasyonlu Eğitim, Fizik Laboratuvar Deneyi İçin Gereklidir. 4.400 Soru No Sorular Ort. Std. 1 Animasyonlu Eğitim, Fizik Laboratuvar Deneyi İçin Gereklidir. 4.400 1.404 2 Animasyonla Birlikte Laboratuvar Deneylerini Yapmayı Yararlı Buluyorum. 3.733 1.856 3 Animasyonlarla Newton Hareket Yasalarının Daha Kolay Öğrenildiğini Düşünüyorum 3.600 1.905 4 Animasyon Destekli Eğitim Konuyu Daha İyi Öğrenmeyi Sağlamaktadır. 4.133 1.634 5 Animasyonların Gösterim Süresi Artırılmalıdır. 3.467 1.833 6 Animasyon Destekli Eğitim, Bilimsel Deneylere İlgimizi Artırmaktadır. 3.200 1.990 7 Diğer Derslerin de Animasyonlu Eğitim ile Desteklenmesi Gerektiğini Düşünüyorum. 3.867 1.795 8 Animasyonla Eğitim Sistemi Bilginin Kalıcı Olmasını Sağlamaktadır. 4.267 1.530 9 Animasyonla Birlikte Deneyler Daha Anlaşılır Olmaktadır. 10 Animasyonlar Fizik Deney Sonuçlarını Yorumlamada Yararlıdır. 4.000 1.722

Animasyonlu eğitim fizik laboratuvar deneyi için gereklidir Anket Sorusu ile Cinsiyet İlişkisi   Animasyonlu eğitim fizik laboratuvar deneyi için gereklidir Kesinlikle Katilmiyorum Kararsizim Kesinlikle Katiliyorum Cinsiyet Bay Sayı 2 1 10 % Cinsiyet içerisinde 15.4% 7.7% 76.9% Bayan 15 11.8% .0% 88.2% Pearson Ki-kare Test Sonucu   Değer df Asymp. Sign. (2-sided) Pearson Ki-Kare 1.493 2 .474 p>0.05 olduğundan anlamlı fark yoktur.

sistemi bilginin kalıcı olmasını sağlamaktadır. Anket Sorularına Göre Korelasyon Sonuçları   Animasyon destekli eğitim konuyu daha iyi öğrenmemi sağlamaktadır. Animasyonla eğitim sistemi bilginin kalıcı olmasını sağlamaktadır. Pearson Korelasyon Sig. (2- kuyruklu) 1 .896* N 30 Pearson Korelasyon Sig. (2- kuyruklu) “Animasyon destekli eğitim konuyu daha iyi öğrenmemi sağlamaktadır” sorusu ile “Animasyonla eğitim sistemi bilginin kalıcı olmasını sağlamaktadır” sorusu arasında yüksek ilişki (korelasyon 0.70 - 0.89 aralığında olduğundan) ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır.

Çalışma Sonuçları Betimlemeli analiz sonuçlarından, öğrencilerin ölçek soruları hakkında kararsız olmadığı ve kesin düşüncelere sahip olduğu sonucu çıkarılmıştır. Söz konusu analiz sonuçlarının ortalamasının yüksek çıkması, öğrencilerin laboratuvar derslerinde animasyonlu eğitime yatkın olduğunu göstermektedir. Ki-kare test sonuçlarına göre bay ve bayan öğrencilerin laboratuvar derslerinde animasyonlu eğitime yaklaşımı bakımından anlamlı oranda farklılık olmadığı bulunmuştur.

Teşekkür Ederim…