İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
Advertisements

Çevrimdışı Ol, Sağlıklı Yaşam Sürdür !
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
ERGONOMİ 1 1.
ERGONOMİ.
Dr. Onur FISTIKOĞLU 2013 ARALIK
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
BİLGİSAYAR KULLANIMI İLE İLGİLİ SAĞLIK SORUNLARI
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSG
ERGONOMİ 1 1.
Bilgi Teknolojisi ve Toplum
ERGONOMİ 1 1.
Resmi Gazete Tarihi: R.G.Sayısı: 28620
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı ve Sağlık
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
118 Bilgisayara Giriş Donanım.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR DÜNYASI’NA HOŞGELDİNİZ!
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
Bilgisayar Kullanıcılarının Dikkatine !
BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK VE SAĞLIK
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Bilgisayar ve Sağlığımız
BİLGİSAYAR NEDİR? Emrah Ceylan.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİM
BİLGİSAYAR ve SAĞLIK.
OFİSTE ERGONOMİ Ergonomi, İnsanın doğduğu andan itibaren bütün hayatı boyunca öğrenip, uyguladığı bir yaşam biçimi, bir yaşam felsefesidir. İnsanlar, yaşamları.
BİLGİSAYARI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Bilgisayarlı Çalışma Ortamı
BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA İSG
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
BİLGİSAYAR VE GÜVENLİĞİMİZ
BİT Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
FİZİKSEL - ERGONOMİK RİSK ETMENLERİ VE KORUNMA
SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Ergonomi Ergo (iş) nomos (kural / yasa)
MERT VE ANNESİYLE BİLGİSAYAR VE SAĞLIK DERSİ. MERT VE ANNESİYLE BİLGİSAYAR VE SAĞLIK DERSİ.
BİLGİSAYAR VE SAĞLIĞIM
EKRANLI ARAÇLARIN KULLANIMI
Bilgi Teknolojisi ve Toplum. Değişen Bir Dünya Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler; İlk üretildiğinde bu kadar gelişeceği tahmin edilemezdi, Hayatımızı.
Bilgisiyar Karşısında Nasıl Oturmalıyız?
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM KAVRAMLAR  Bilgi Toplumu: Bilgi üretimi ve etkileşiminin olduğu toplumdur.  Bilgi Otoyolu: Birçok bilgisayarın bağlı olduğu.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
TEMEL ERGONOMİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE SAĞLIK
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
 İş yükü ve çalışma gücünün en iyi şekilde dengelenip, hem çalışanın sağlığını koruyan, hem de üretimin artmasını sağlayan insan – makine – çevre sisteminin.
EKRANLI ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir sayılı.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Bilgisayarın Kullanım Alanları
Ekranlı Ekipmanlarla Çalışma
ERGONOMİ ve ANTROPOMETRİ
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ TEKNİK KONULAR

ERGONOMİK RİSK ETMENLERİ

ERGONOMİ Yapılan işin, kişilerin yetenek ve ihtiyaçlarına uyacak şekilde organize edilmesi, düşünülmesi ve planlanmasıdır. Salvendy G.Handbook Of Human Factorcs And Ergomics. Second Edition. John W İley And Sons Ltd./1997

ERGONOMİNİN AMACI Çalışanların etkinliğini arttırmak, Gereksiz ve aşırı zorlamalardan kaçınmak, Çalışmanın yöntemli bir şekilde düzenlenmesini sağlamak, Lüzumsuz aktiviteleri önlemek, İnsan – makine - çevre uyumunu sağlamaktır. Ofislerde İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğü/2012

Ergonominin KonularI Gürültü, Aydınlatma, Isı, Titreşim, Çalışma Alanının Dizaynı, El Aletlerinin Dizaynı, İş ve Ekipmanlarının Dizaynı, Mesai Saatleri, Vardiya, Mola Saatleri vb.

Kullanımı Kolay Olmalı Kullanıcıya Uygun Olmalı Performansı Arttırmalı Ergonomi Kullanımı Kolay Olmalı Rahatlığı Arttırmalı Kullanıcıya Uygun Olmalı Ergonomik Tasarım Performansı Arttırmalı Güvenliği Arttırmalı

Ofis Ortamında Standart Ölçüler Özellik Boyut Masa Yüksekliği 64 – 74 cm Ekrana Bakış Mesafesi 50 – 70 cm Masa Kalınlığı 5 cm Oturma Yüzeyi Yüksekliği 38 – 51 cm Bakış Açısı 15 – 30 derece Sandalye Oturma Genişliği 40 – 45 cm Diz Masa Mesafesi 38,1 cm

Ergonomik Risk Faktörleri Yapılan işin sürekli tekrar edilmesi, Kuvvete dayalı çalışma, Kasları yoran bir şekilde çalışma pozisyonu, Mekanik gerilme, Olağandışı sıcaklıklar, Titreşim.

Uygun Oturma Şeklinin Sağlanması -1 Ayaklar düz olarak yere temas etmeli, Diz 90 derece açılı olmalı, Sandalyede bel desteği olmalı, Sırt dik, omuzlar rahat, Dirsekler 90 derece açılı,

Uygun Oturma Şeklinin Sağlanması -2 Baş ve bilekler nötral pozisyonda tutulmalı, Çalışanın masa altında ayaklarını uzatabileceği ve vücut hareketini kolayca değiştirebileceği alan olmalı, Eğer ayaklar yere temas etmiyorsa, ayaklara ek bir destek yerleştirilmelidir.

Ofis Ergonomisi Ekrana bakış uzaklığı 50–70 cm arasında olmalı, Işık yansıması- ekranlar pencerelere 90 derece dik olacak şekilde yerleştirilmeli, Ekranın üst kenarı göz hizasında veya az aşağısında olmalı,

Ofis Ergonomisi Personel çalışırken başının eğmek veya geriye atmak eğiliminde olmamalı, Kollar yazı yazarken yere paralel tutulmalı ve bilekler bükülmemeli, Mouse kullanımı minimuma indirilmeli, işlemler mümkün olduğunca klavye ile yapılmalı, Klavyenin yüzeyi parlamamalı, rengi nötr olmalı,

Ofis Ergonomisi Nümerik tuşlar telefon düzeninde yerleştirilmiş olmalı, Materyale sürekli bakmak gerekiyorsa ekrana monte edilen doküman tutma aparatları kullanılmalı, Ofisteki gürültü maximum 55 – 65 desibel olmalı, Ortam ısısı 20°– 26°C olmalı,

Ofis Ergonomisi -4 Nem oranı %45 – 55 olmalı, Işık üst – yanlardan 45° açıyla yansımalı, Araç - gereçler çalışanın vücut ölçülerine göre ayarlanabilir olmalı, Sürekli kullanılan cihazlar çalışanın kol erişim mesafesinde olmalı, Personelin görüş mesafesinde engelleyici cisimler bulunmamalıdır.

Ofis Ergonomisi Tüm açma – kapatma düğmeleri hareket yönünde olmalı, Ofisler sık sık havalandırılmalı (saatte 3-6 kez), Ofisler temiz ve bakımlı olmalı, Her personele minimum 10 m3 hava düşecek şekilde düzenleme yapılmalı, Sürekli gürültü önlenmeli, yüksek ses çıkaran cihazlar izole edilmelidir.

Ofis Ergonomisi Her 20-30 dakikada bir, 1-2 dakikalık kısa aralar verilmeli, Saat başı 5-10 dakika ara ya da iş değişimi yapılmalı, Öğlen arası bilgisayar başından uzaklaşılmalı, Monitör kullanımı sırasında, gözleri ekrandan ayırıp uzakta bir noktaya odaklanarak veya 10–15 saniye gözleri kapatıp dinlendirilmelidir.

Ofis Egzersizleri

Teşekkür Ederiz