Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA"— Sunum transkripti:

1 EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA
ÖĞR. GÖR. MEHMET ALİ ZENGİN Ondokuz mayIs ünİversİtesi Havza meslek yüksek okulu

2 Hukuki Dayanak Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete tarihi : Resmi Gazete Sayısı: 28620

3 Amaç Ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlik önlemlerini belirlemektir.

4 Kapsam 6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve ekranlı araçlarla çalışmaların yapıldığı tüm işyerlerini kapsar. Bu Yönetmelik Hükümleri a) Hareketli makine ve araçların kumanda kabinleri ve sürücü mahallinde, b) Taşıma araçlarındaki bilgisayar sistemlerinde, c) Toplumun kullanımına açık bilgisayar sistemlerinde, d) İşyerinde, kullanımı sürekli olmayan taşınabilir sistemlerde, e) Hesap makineleri, yazar kasa ve benzeri, data veya ölçüm sonuçlarını gösteren küçük ekranlı cihazlarda, f) Ekranlı daktilolarda, uygulanmaz.

5 Tanımlar a) Ekranlı araç : Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü aracı, b) Operatör : Ekranlı aracı kullanan kişiyi, c) Zorlayıcı Travmalar : Göz yorgunluğu, kas gücünün aşırı kullanımı, uygun olmayan duruş biçimi, uzun süre ekranlı araç karşısında ara vermeden çalışma, aşırı iş yükü duygusu, zihinsel yorgunluk ve stres ile gürültü, ısı, nem ve aydınlatmanın neden olduğu olumsuzluklarının tümünü, d) Çalışma merkezi : Operatörün oturduğu sandalye, ekranlı aracın konulduğu masa, bilgi kayıt ünitesi, monitör, klavye, yazıcı, telefon, faks, modem ve benzeri aksesuar ve ekranlı araçla ilgili tüm donanımların tamamının veya bir kısmının bulunduğu çalışma yerini, ifade eder.

6 İşverenin Yükümlülükleri
Çalışma Merkezleri İşveren, çalışma merkezlerinde, ekranlı araçların kullanımından kaynaklanan zorlayıcı travmalara neden olabilecek riskleri belirleyecek ve bu riskleri ortadan kaldıracak veya en aza indirecek sağlık ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlüdür.

7 İşverenin Yükümlülükleri
Çalışanların Bilgilendirilmesi ve Eğitimi a) İşveren, işçilere ve temsilcilerine çalışma yerlerinde sağlık ve güvenlik ile ilgili bütün konularda bilgi vermekle, b) İşveren ekranlı araçlarla çalışanlara, işe başlamadan önce ve çalışma koşullarında önemli bir değişiklik olduğunda gerekli eğitimleri vermekle ve bu eğitimleri periyodik olarak tekrarlamakla yükümlüdür.

8 Eğitim, özellikle şu konuları içermelidir;
1) Zorlayıcı travmalar ve korunma yolları, 2) Doğru oturuş, 3) Gözlerin korunması, 4) Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, 5) Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı, 6) Gözlerin, kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi, 7) Ara dinlenmeleri.

9 İşverenin Yükümlülükleri
Günlük Çalışma Düzeni İşveren, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalardan kaynaklanan iş yükünü ve etkilenmeyi azaltmak amacıyla, uygun çalışma planı yapmalı, operatörlerin periyodik olarak ara vermesini veya dönüşümlü olarak başka işlerde çalışmalarını sağlamalıdır. Çalışanların Görüşlerinin Alınması ve Katılımlarının Sağlanması İşveren çalışanların ve temsilcilerinin görüş ve önerilerini dikkate almalı ve çalışanların katılımlarını sağlamalıdır.

10 Ekranlı araçlarla çalışmalarda işçilerin gözlerinin korunması için uyulacak hususlar :
a) İşçilerin göz muayeneleri yapılmalıdır; - Ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, - Düzenli aralıklarla - Ekranlı araçla çalışmalardan kaynaklanacak görme zorluğu olduğunda. b) Muayene ve test sonuçlarına göre gerekiyorsa işçilere yaptıkları işe uygun araç ve gereç verilecektir. c) Sağlık ve Güvenlik alanlarında alınacak önlemler işçilere herhangi bir maddi yük getirmemelidir.

11 EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA ARANACAK ASGARİ GEREKLER

12 1. Ekipman Genel hususlar
Ekipmanların kullanımı işçiler için risk kaynağı oluşturmamalıdır.

13 Monitör(Ekran) Ekranın Fiziki Durumu
Ekran, ayrı bir kaide veya ayarlanabilir bir masa üzerinde kullanılabilir olmalıdır. Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülebilmelidir.

14 Görüş Açıları Tavsiye Edilen Kabul Kötü Görsel öğelerin yerleşimi 30° 15° Yatay 20° ² Nesne 30° 15° 30° ² ² işaretli bilgiler 10° arttırılabilir Yatay uzaklık cm Ekran, operatörün/çalışanın çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır. Gözler uzak mesafelere bakılarak veya kapatılarak vb. gibi hareketlerle ara sıra dinlendirilmelidir.

15 Ekranın İşlevsel Durumu
Ekranda görünen karakterler, kolayca seçilir şekil ve formda, uygun büyüklükte olmalı, satır ve karakterler arasında yeterli boşluk bulunmalıdır. Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü flu(belirsiz, keskin ve net olmayan) olmamalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır. Ekranda kullanıcıyı rahatsız edebilecek yansıma ve parlama olmamalıdır.

16 BORDO LACİVERT KIRMIZI SARI SARI
Karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir. Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır. BORDO LACİVERT KIRMIZI SARI SARI

17 Klavye Klavye, operatörün el ve kollarının yorulmaması ve rahatça çalışabilmesi için ekrandan ayrı ve hareketli olmalıdır. Operatörün elleri ve kolları için klavyenin önünde yeterli boşluk olmalıdır. Klavyenin rengi mat olmalı ve ışığı yansıtmamalıdır. Kullanım kolaylığı için aydınlatmalı klavye kullanılabilir. Klavye karakterlerinin yerleri kullanımı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmiş olmalıdır.(Örnek: F Klavye) Tuşlar üzerindeki semboller kolaylıkla seçilebilecek, düzgün ve okunaklı olacaktır.

18 Yumuşak destekli ergonomik mousepad ler kullanılabilir.
Klavyenin ön tarafına, operatörün bileklerini dayayabileceği özel destek kullanılmalıdır (Karpal Tünel Sendromu). Yumuşak destekli ergonomik mousepad ler kullanılabilir.

19 Çalışma Masası ve Sandalyesi
Çalışma Masası, yapılan işte kullanılan araç, makine ve cihazların yerleştirilmesine uygun olmalıdır. Masanın yüzeyi ışığı yansıtmayacak nitelikte olmalıdır. Çalışma Sandalyesi, masaya ve çalışana uygun ve ergonomik olmalıdır.

20 İdeal Oturuş ve duruş Şekilleri

21 Yanlış Hareketler ve Oturuş Şekli
21

22 Zorlayıcı Travmalara Karşı Önlem Olarak Yapılması Gerekenler
Maksimum ergonomi için çalışma masasında optimum(en iyi) yerleştirme yapılmalı, Doğru oturuş ve duruş şekillerine riayet edilmeli, Sık sık mola verilmeli, Mola verdiğimizde ya da mola verilmese bile oturduğumuz yerde baş, bel, kol, el, ayak, bacak ve gözler hareket ettirilerek egzersizler yapılmalıdır.

23 Basit Eksersizler Bilgisayar kullanıcılarını uzun bir zaman sonra bekleyen tehlikelerden bazıları: Disk Kayması, Boyun Fıtığı ,Bel Fıtığı Bilek,Diz ve Dirsek Kireçlenmesi, Omuz ve Boyun Tutulması Sizi bekleyen ve eğer önemsenilmezse mutlaka başınıza gelecek olan bu felaketlerden korunmak için aşağıdaki hareketleri mutlaka yapınız.

24 Sırt ve Omuz Eksersizleri
Ayağa kalkınız ve sağ elinizle sol omzunuzu sol elinizle sağ omzunuzu kavrayınız.Başınızı kolunuzun aksi yönünde çevirebildiğiniz kadar hareket ettiriniz.

25 Baş ve Boyun Eksersizleri
Boynunuzu beşer kez sağa sola öne ve arkaya doğru hareket ettiriniz Başlangıçta kendinizi zorlamayınız.Gün geçtikçe ve Boyun kaslarınız güçlendikçe zaten hareket mesafesi artacaktır.

26 Bilgisayar ve Sandalye Eksersizleri
Resimde görmüş olduğunuz hareketleri her iki saatta bir kez mutlaka yapınız.Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

27 Bilgisayar ve Sandalye Eksersizleri

28 Bilgisayar ve Sandalye Eksersizleri

29 Çalışma ortamı a) Gerekli alan: Yeterli alan olmalıdır. b) Aydınlatma: Ortamda yeterli aydınlatma sağlanmalıdır. c) Yansıma ve parlama: Pencerelerden veya parlak renkli cisim ve yüzeylerden ekran üzerine direk ya da yansıyan ışık gelmemeli ve mümkünse yansımalar önlenmelidir. Ekrana gelen gün ışığının kontrol edilebilmesi için yatay ve dikey ayarlanabilir perdeler kullanılabilir. d) Gürültü: İletişimi etkilemeyecek ve fiziksel ya da psikolojik olarak insan sağlığını bozmayacak , iş performansını düşürmeyecek kabul edilebilir seviyelerde olmalıdır. e) Isı: Kabul edilebilir seviyelerde olmalıdır. f) Radyasyon: Kabul edilebilir seviyelerde olmalıdır. g) Nem: Kabul edilebilir seviyelerde olmalıdır.

30 Bilgisayar programları
İşveren tarafından, ekranlı araçlarla yapılacak işin düzenlenmesinde ve kullanılacak programların seçiminde aşağıdaki hususlara uyulmalıdır. Programlar: işe uygun, kolay kullanılabilir, operatöre göre ayarlanabilir olmalı, çalışanların verimini artırmalı, özellikle verilerin algılanması ve kullanılması konusunda ergonomi prensiplerine uygun olmalıdır.

31 Dİnledİğİnİz İçİn teşekkür ederİm
:12:33


"EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları