Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı"— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı
BİLGİSAYAR I BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı

2 İş Yaşamında Bilgisayar
İş hayatında bilgisayarın bize sağladığı faydalar oldukça fazladır.

3 Bilgisayarın İnsanoğlundan Üstün Tarafları
Bilgisayarlar insanlardan çok daha hızlı bir şekilde hesaplama yapabilmektedir. Yorulmaz. Çok tehlikeli olabilecek işler bilgisayar yardımıyla risk taşımadan gerçekleştirilebilir. İnanılmaz büyüklükte bilgiler depolayabilmektedir. Depolanan bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşabilir. Depolanan bilgi, depolama birimi bozulmadığı sürece kaybolmaz.

4 İnsanoğlunun Bilgisayardan Üstün Tarafları
Bilgisayar hiçbir zaman arkadaşın yerini tutmaz. Elektrik veya internetin olmadığı durumlarda iş yapılamaz. Bilgisayarın çalışması için insana ihtiyacı vardır.

5 Geniş Ölçekli Uygulamalar
Havayolu rezervasyon sistemleri İnternet bankacılığı Elektronik oylama Vergi kayıt sistemi Araç kayıt sistemi Hastanelerde kullanım Eğitimde kullanım(kayıt sistemi, bilgisayar destekli/tabanlı eğitim, sanal sınıf ortamları vb.)

6 Elektronik Dünya E-posta E-ticaret

7 Sağlık : Ergonami Ergonominin birinci amacı insan – makine birleşiminin verimliliğini ve iş güvenliğini arttırmaktır. Çalışmanın yöntemli bir şekilde düzenlenmesini amaçlayan ergonomi aynı zamanda insanın kullandığı araç ve makinelerin yaptığı işin insanın özellikleri ile uygunluk içinde olmasını sağlamaya yöneliktir.

8 Sağlık : Ergonami İş veya eğitim amaçlı bilgisayarı kullanan kişilerin zamanının büyük çoğunluğu bilgisayar başında geçmektedir. Bu süreçte daha iyi çalışma ortamı olması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar; Işık Havalandırma Mobilyalar Aksesuarlar Donanımlar

9 Işık Odanın iyi ışık alması gerekir. Monitör pencereden/kapıdan ışık gelmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

10 Havalandırma Odanın penceresi hava değişimi için açık olmalıdır. Oda sıcaklığının uygun olması gerekmektedir.

11 Mobilyalar Kullanıcının çalışma sandalyesinin boyu ve arkalığı ayarlanabilir olmalıdır. Sandalyenin yüksekliğine dikkat edilmeli ve çok yüksek veya alçak olmamalıdır.

12 Aksesuarlar Not tutulan kağıtların tutturulacağı bir ünite, mause(fare) altlığı, ayakların altına konması için gerekli ayaklık gibi.

13 Donanım Ekran Klavye / mause

14 Ergonamik Oturma Düzeni
Bakış açısı derece ekrandan uzaklık cm. Sandalyenin yüksekliği, kalça, gövde üzerinde dik açı ile duracak şekilde olmalı. Sırt, boyun ve bel dik tutulmalı, kambur oturulmamalı. Dizler ortalama derece arası bir açıda durmalı. Uzun süre çalışıldığında eller zaman zaman dinlendirilmeli ve parmaklara germe egzersizi yapılmalı.

15 Ergonamik Oturma Düzeni
Saat başı ayağa kalkıp 5-10 dk boyun ve sırt egzersizi yapılmalı. Ani hareketlerden kaçınılmalı. Bilgisayar kullanırken duruş şeklinin nasıl olması gerektiğine uygun fotoğraf:

16

17 Sağlık Bilgisayarı fazla kullanmanın sağlığıa bazı olumsuz etkileri olmaktadır. Bunlardan bazıları; Tekrarlanan Kas İncinmesi: Boyun, omuz, bilekler.. Göz Kası İncinmesi: Ara vermeden uzun süreler bilgisayarda çalışmak, göz kuruluğuna, yanmasına neden olabilir. Uzmanlar, monitöre bakmanın gözlerde kalıcı hasara yol açmadığı ancak, var olan rahatsızlığın ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu açıklamışlardır.

18 Önlemler Bilgisayar çalışma ortamı temiz ve düzenli olmalı.
Kablolar düzenli ve derli toplu olmalı. Her saat başı 5-10 dakika ara verilerek el bilek, boyun ve sırt egzersizleri yapılmalı. 30-40 dakika arası 3-5 dakika ara verilerek farklı noktalara bakılmalı.

19 Yazıcı Sorunları Yazıcılarla ilgili problemler genellikle bağlantı kablolarının istemeden de olsa yerinden oynatılması, Gerekli kurulum dosyalarının tam olarak yüklenememesi, Kartuşun/tonerin bitmiş olması ve yeni kartuşun takılmasında yanlışlıkların yapılması (ters takma ve koruyucu bantların çıkartılmaması gibi).

20 LAN VE WAN LAN: Bu ağda bilgisayarlar birbirleriyle kablolar aracılığı ile bağlantı kurmaktadırlar. Eğer bu ağdaki bilgisayarlar aynı zamanda internete de erişebiliyorsa, o zaman bu ağa İntranet (İç Ağ) denmektedir. Bu ağda kullanıcılar her türlü bilgiyi birbirleriyle paylaşma, haberleşme, bilgi alış verişi, aynı donanımları (yazıcı,tarayıcı vs) kullanabilirler.

21 İntranet: LAN’daki bilgisayarların internet erişimi de bulunuyorsa bu ağa İntranet denmektedir. İnternet ile İntranet arasındaki farklar; İnternet herkese açıktır, İntranete giriş özeldir. İnternet herkese açıktır, İntranet sadece iş ortaklarına açıktır. İnternetteki bilgi geneldir, İntranette ise şirkete özel paylaşılandır.

22 LAN VE WAN WAN: Bu ağda ise bilgisayarlar, telefon hatları aracılığı ile modem kullanarak bağlanmaktadır. Örnek olarak uluslararası bir şirketin her ülkedeki ofislerinin bağlı olduğu büyük ağ örnek olarak verilebilir. Bu şirket diğer ülkelerdeki ofislere internet üzerinden bağlanıyorsa o zaman Extranet (Dış Ağ) denmektedir. En bilindik örnek İNTERNETtir.

23 Extranet: WAN’ı kullanan bir şirket ülkede bulunan ağındaki kaynakları internet üzerinden diğer ülkelerdeki şirketlerinin ağına da açıyorsa o zaman bu ağa Extranet (Dış Ağ) denmektedir. İnternet, Intranet ve Extranet arasındaki fark;

24 Internet, Intranet ve Extranet Arasındaki Fark
GİRİŞ Açık Özel Ancak Anlaşmayla KULLANICILAR Herkese Açık İş Ortakları Üyeler İçin BİLGİ Genel Şirkete Özel Paylaşılan Sektör Konusuna Özel

25 CLIENT ve SERVER Client (Kullanıcı/İstemci): Başka bir bilgisayardan hizmet talep eden, bilgisayar veya programları ifade etmektedir. Kullanıcının, bilgiye erişim yetkileri, sunucu tarafından belirlenmektedir. Server (Sunucu): Kullanıcılara hizmet etmekle görevli bilgisayarı ifade etmektedir. Bilgiler, genellikle sunucuda barındırılmaktadır. Kullanıcılar arasında yetkilendirmeyi yaparak kullanım düzenini sağlar.

26 İNTERNET İnternet, milyonlarca bilgisayarı birbirine bağlayarak iş dünyası, devlet kuruluşları ve eğitim kuruluşları arasında dünya çapında iletişim yapma olanağı sağlayan uluslararası bir bilgisayar ağıdır. İnternet dünya çapında herkese açık bir haberleşme ağıdır. Ancak hiçbir organizasyon İnternet’in sahibi değildir ve onu kontrol etmemektedir. Bu yapının parçaları olan ağlar, devlet kuruluşları, üniversiteler, gönüllü organizasyonlar ve ticari kuruluşlarca çalıştırılmaktadır.

27 BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgisayar kullananların en çok dikkat etmesi gereken konuların başında sahip olunan bilginin güvenliği gelmektedir. Belli başlı güvenlik riskleri; Hacker’lar, kayıplar ve zararlar, hırsızlık, erişim kesintileri, virüsler vb..


"BÖLÜM1 Ders2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ’nin yaşamın her evresinde kullanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları