Devletlere ait Organik Yönetmelikler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENTEGRE MÜCADELE.
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
Üreme, Büyüme ve Gelişme
ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
ORGANİK “EGEVET” SÜT SIĞIRCILIĞINDA ANTİBİYOTİK VE HORMON KULLANIMINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunun Müteşebbis Müracaatını Kabulü
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
İHRACI YASAK OLANLAR 8-İhracı yasak doğal çiçek soğanları 10-Sığla
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ÖZCAN PALAVAN.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
Gynura sarmentosa.
TARIMDAKİ GELİŞMELER.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
SEMİNER „Tarım atıklarının kompostlaştırılması yoluyla çevre korunması, atıkların sürdürülebilir yönetilmesi ve iklim değişimleriyle mücadele“ Pomoriye,
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
Organik Meyve Yetiştiriciliği
EKOLOJİK ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Organik Tarıma Başlama Esasları ve Temel Prensipler
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Organik Meyve Yetiştiriciliği
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.
“ Organik üretim Düzenleme ve Yönetmeliklerinde bulunan organik tarım ana ilkeleri ve yöntemleri.” 834/2007 nolu Düzenleme (AT), 889/2008 nolu Düzenleme.
F GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müd. Yrd.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Solucan Gübresi.
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin.
Nereye Ulaşmak İstiyoruz?
Verim tahminleri neden gerekli?
Alım/Satım Prosedürleri
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Ürün akışının iç gözetimi
Sertifikasyona giden adımlar
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Tarım sektörünün önemi
İKS Personeli Genel olarak İKS’den sorumlu bir kişi bulunur ve bu kişi İKS’de her prosedür ve görev için bir kişiyi görevlendirecek şekilde sorumluluğu.
Organik sertifikasyon neden gerekli?
Sunum transkripti:

Devletlere ait Organik Yönetmelikler Tüzük 2092/91 USDA National Organic Program NOP (Ulusal Organik Programı) Bu pazarlarda bir ürünü organik olarak pazarlayabilmek için ürünün o standarda göre sertifikalandırılması gerekir. JAS Organik Standardı

Özel Organik Etiketler/Sertifikalar • Etiketler ve sertifikasyon damgaları organik ürünlerin kolayca tanınmasını sağlar • Bunlar korunmuştur ve sadece yetkili üreticiler ve işleyiciler tarafından kullanılabilir •Organik ürünlere daha iyi fiyat verilmesine yardımcı olabilirler Organic labels and certification marks In order to show the buyers in the markets or shops that a product is organic, usually labels or certification marks are used. Like brand names, these labels are registered and protected and can be used only by authorized producers and processors.   Authorisation is usually gained by signing a contract when a producer or processor gets certified. Organic certification confirms that a product is produced and processed according to specific organic standards. Labels and certification marks help the consumer to recognise trustworthy organic products easily. Therefore, they are important marketing tools and allow to achieve a better price compared to the one for conventional products. Kaynak: IFOAM Tropik Bölgelerde Organik Tarım

Neden bir iç organik standart? Yönetmelikler ve özel organik standartların okuması zordur ve batı ülkelerinin çiftçilik anlayışına göre tasarlanmışlardır. Yerel çiftçiler, veya alan görevlileri tarafından kolay anlaşılamayabilirler ve standardın her yönü yerel olarak uygulanamaz. Birçok proje farklı organik veya diğer (örn. EUREPGAP, HACCP) standartlara göre sertifikalandırılmak ister. Bu nedenle her İKS projesi kendi organik standardını tanımlamalı ve yerel koşullara veya uygulanan tüm standartlara göre üretim kurallarını koymalıdır. İç organik standart her zaman ilgili organik standardı(dış) aşabilir (ve bunun için sertifikalandırılmalıdır) fakat altında kalamaz.

İç Organik Standardın Asgari Gereklilikleri 1. İç organik standart, ilgili dış organik yönetmeliğin çiftlik üretim kurallarını, bu kurallar iç organik işlemler için uygun ve önemli olduğu sürece, özetlemelidir. 2.İKS kadrosunun bilgisine uygun forma sunulmalıdır. 3.İç standardın asgari gereklilikleri tüm çiftçilere açık bir şekilde iletilmelidir.

İç Organik Standardın Asgari İçeriği İç organik standart aşağıdaki konuları ele alır: Üretim ünitelerinin tanımı ve kısmi geçiş konusunda ne yapılacağı (örn. çiftçiler bazı konvansiyonel ekinleri yetiştirmeye devam ediyorlarsa). Tüm organik üretim ünitesi için çiftlik üretim kurlları (örn. tohumlar, gübreleme ve sürdürülebilir toprak yönetimi, bitki-koruma, izinli ürünlerin listesi, akışı önleme, hayvancılık). Hasat ve hasat sonrası prosedürleri Geçiş dönemi ve yeni çiftçiler için kurallar.

İç Organik Standarda Dahil Edilmesi Gereken Organik Üretim İlkeleri Sürdürülebilir toprak yönetimi yeşil gübre örtü bitkisi, malç kompost (bitki artığı, hayvan gübresi) mineral gübrelerin kısıtlı kullanımı kimyasal gübre kullanılmaması (örn. üre yok) Bitki koruması ve organik tohumlar zararlıların, hastalıkların ve yabancı otların uygun işlemeyle igili ve mekanik önlemlerle kontrolü, doğal düşmanların korunması organik böcek ilaçlarının kısıtlı kulanımı Kimyasal pestisitler yasak organik tohumlar/fidan stoku, konvansiyonel materyal ancak bazı şartlar altında GDO yasak Hayvancılık hayvan dostu hayvan bakımı mümkünse organik yem, ilaç kısıtlı

İç Organik Standart Nasıl Geliştirilir? Organik sertifikasyon standard(lar)ının seçimi Yerel durumun analizi Standardın hangi yönleri bizle ilgili? Minimumdan daha fazlasını istemek istiyor muyuz? Sürdürülebilir organik tarım için hangi pozitif yönetim talimatları gerekli? Bizim çiftlik sistemimizde organik üretimin en önemli yönlerini özetle. İç organik standardın taslağı Kurallar çiftçiler ve alan görevlilerinin ne yapmaları gerektiğini bilecekleri kadar anlaşılması kolay ve açık mı? İç onay prosedürleri Onaylanmış İç Organik Standart

İç Organik Standarda Örnek: Agro-ormancılıkta baharatlar Tüm çiftlik sertifikalıdır ve sıradaki kurallar tüm ekinler ve tarlalar için geçerlidir. Çiftçi tüm çiftlik alanını (tüm ekinleri) organiğe dönüştürmek zorundadır, yani çiftliğin hiçbir bölümünde suni gübre veya pestisit/herbisit kullanılmasına izin verilmez. Eğer hala çiftçinin sahip olduğu konvansiyonel bir tarla varsa (sadece pirinç ve çaya izin verilir), burasının (haritada işaretli) çok açıkça ayrılmış bir alan olması gerekir, ve organik alanlara dönemez. Ayrıca konvansiyonel alanlardan kimyasalların akışını önlemek için çok dikkat edilmesi gerekir. Çiftçinin çiftlik dışından,(onaylı listeyi İKS yöneticisinden alan) iç denetçi tarafından özellikle izin verilenler hariç, girdi (gübre, böcek, mantar ilacı, herbisit vb.) kullanmasına izin verilmez. Doğal olarak yetişen (botanik) gübreler ve böcek ilaçları kullanılabilir ama yine kullanımdan önce iç denetime haber verilmesi gerekir. Kullanım kaydedilmelidir. Çiftçi toprak verimliliğini uygun işleme önlemleriyle (malç, baklagiller, örtü ekinleri, yeşil gübre vb.) temin etmek ve erozyonu en aza indirmekle yükümlüdür. Kullanılan tüm tohum ve fidanların organik çiftlik kaynaklı olması gerekir, veya genetiği değiştirilmemiş veya üzerlerinde pestisit uygulanmamış olduğunun teyidi istenmelidir. Çiftçinin izin verilmeyen girdilerin hiçbirini çiftlikte depolamasına izin verilmez. Karabiber ve karanfilin kurutulması sırasında, sertifikasız ürünlerle karışmanın önlenmesine çok dikkat edilmelidir. Yeni çiftçilerin izin verilmeyen girdileri son kullanımları incelenir. Son uygulamadan sonra en az üç yıl geçiş gereklidir.

Altyapı: Organik Yönetmeliklerin Kapsamı İç Organik Standart Organik Ürün Üretimi Gereklilikleri Hayvan Üretimi Gereklilikleri Etiketleme Gereklilikleri İKS gerekliliklerine dahildir Teftiş Gereklilikleri İthalat Şartları