Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Katılar & Kristal Yapı.
Advertisements

GENEL KİMYA I HAFTA 4. ÇÖZELTİLER.
ÇÖZELTİLER.
Tamponlar, Asit-Bazlar, ve Konsantrasyon türleri
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
Çözeltiler Ve Konsantrasyon Hesabı
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Katılar & Kristal Yapı.
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
Bölüm 4. Analitik Kimyada Hesaplamalar
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI. Titrimetrik Miktar Tayini İyodometri = Potasyum Benzil Penisilin Nitritometri = p-Aminobenzoik Asid Arjantometri.
Gıda Analizleri-5.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
dönmeyi düşünmediler …
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
KİMYASAL DENGE A +B C+D şeklinde verilen bir reaksiyonda başlangıçta A ve B maddelerinin konsantrasyonlar yüksektir . Yani başlanıçta reaksiyon.
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 5. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİLERDE KONSANTRASYON
KONDÜKTOMETRİ.
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II GİRİŞ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
SIVILAR 8.DERS.
Novaljin miktar tayini
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
3.Hafta KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİSİ
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Kimyasal Kinetik uygulamalar II
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
1.Kuvvetli Asitlerde pH Hesaplanması:
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Titrimetride Hesaplamalar
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Tampon Çözeltiler Az miktarda asit veya baz ilavesiyle pH’sını fazla değiştirmeyen çözeltilere tampon çözeltiler denilmektedir. Tampon çözeltiler zayıf.
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
H3BO3 (Borik asit) tayini
Bölüm 4: Kimyasal Reaksiyonlar
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
ÇÖZELTİLER Başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Homojen Çözeltiler :
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
KARIŞIMLAR.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
ASIT - BAZ . HESAPLAMALAR.
Sunum transkripti:

Mol kesri = Karışım içerisinde bulunan maddenin mol sayısının çözeltide bulunan tüm maddelerin molsayıları toplamına oranı olarak ifade edilmektedir. X+Y +Z maddelerinin karışımından oluşmuş bir karışım içerisinde eğer z maddesinin mol kesrini hesaplamak istersek , nx,ny, nz = ilgili maddelerin mol sayıları ifade etsin, Mkx, mky ve mkz = ilgili maddelerin mol kesri Mkz = nz / nx+ny+ nz formülüyle hesaplanabilinmektedir.

Molarite (M) : Bir litre çözelti içerisinde çözünen maddenin mol sayısı molarite veya molar konsantrasyon olarak ifade edilmektedir. Örnek : 500 ml çözelti içerisinde 3,65 gram HCl içeren çözeltinin molaritesi (M) hesaplayınız? (HCl:36.5) Çözüm : 500 ml 3,65 gram HCl varsa 1000ml x= 2x3,65 = 7.3 gram HCl var demektir. Mol sayısı = 7,3 /36.5 = 0.2 M olarak hesaplanmaktadır.

Normalite : Bir litre çözeltide çözünmüş olan maddenin eşdeğer gram sayısı olarak ifade edilmektedir. Eş değer Ağırlık : EA Maddenin molekül ağırlıklarının etki değerine oranı olarak tanımlanır ve matematiksel olarak ; Eşdeğer Ağırlık =EA = molekül ağırlığı/Etki değeri şeklinde formüle edilmektedir. Etki Değeri :ED Asitlerde proton sayısı, bazlarda hidroksil sayısı ve tuzlarda ise anyonu ile birleşebilen proton sayısı olarak tanımlanmaktadır.

Örnek : 250 ml sinde 4,9 gram H2SO4 içeren bir çözeltinin normalitesini hesaplayınız? (H2SO4 molekül ağırlığı :98) Çözüm: EA = Molekül ağırlığı/ED =98/2 N = Tartım / EA =4,9/49 =0.1 N şeklinde hesaplanmaktadır.

Molalite (m) : 1000 gram çözücüde çözünen maddenin mol sayısı olarak verilmektedir. Örnek : 50.0 gram etanol içerisinde 5,85 gr NaCl çözünerek hazırlanmış bir çözeltinin molalitesini hesaplayınız? (NaCl =58.5 g/mol) Çözüm : 50.0 gram 5.85 gr NaCl 1000 gram x= 117 gram NaCl n =117/58.5 = 2m olarak hesaplanır