Ön-Yüz (Front-Face) Fluoresans Spektroskopisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Advertisements

İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Fatih YAZICI, Şeyda GÜL, Mustafa SÖZBİLİR
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Kanatlılarda kesim.
Metinlerin Sınıflandırması
GÖRÜNTÜLEME TEKNİĞİYLE DOKUMA VE ÖRME KUMAŞ HATALARININ TESPİTİ DETERMINATION OPF TECHNICAL ERRORS.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
PAZARLAMADA FİYATLAMA
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
MEZUNİYET TEZİ POSTER ÖRNEĞİ
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDEYİ TANIYALIM.
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
Test Geliştirme Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tipik Performans Testlerinde Geçerlik
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Tezin Olası Bölümleri.
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ders 2: Yazılım Geliştirme
DOĞRUDAN GEN AKTARMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
ULTRASONİK MESAFE ÖLÇER ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
MEZUNİYET TEZİ POSTER ÖRNEĞİ
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Sunum transkripti:

Ön-Yüz (Front-Face) Fluoresans Spektroskopisi Ön-Yüz (Front-Face) Fluoresans Spektroskopisi ve Gıda Analizlerinde Kullanımı İSİMLER Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Antalya/TÜRKİYE Mail adresi Ön-Yüz (Front-Face) Fluoresans Spektroskopisi Fluoresans spektroskopisi örnek içerisindeki floroforlar (fluoresans yapan maddeler) aracılığıyla fluoresans spektrumlar veren ve bu spektrumlar doğrultusunda örnekte ölçülmek istenen bileşene dair nitel veya nicel analiz yapan bir elektromanyetik spektroskopi çeşididir. Ön-yüz fluoresans spektroskopisi ise; gıdaların "parmak izi” olarak da tanımlanabilen spektral imzalarını yalnızca birkaç saniye içerisinde hızlı, duyarlı ve tahribatsız bir şekilde belirleyen analitik bir yöntemdir. Gıdanın katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halinde de kullanılabilmekte, ayarlanabilir açılı ölçüm yapabilmekte ve nitel-nicel her tür analize olanak tanımaktadır. Ön-Yüz (Front-Face) Fluoresans Spektroskopisinin Gıda Analizlerinde Kullanımı Peynirlerde triptofan içeriğinin belirlenmesi, Maillard reaksiyonu ürünlerinin tespiti ve olgunlaşma takibinde de kullanılabilmektedir. Yoğurtta oksidasyon stabilitesi belirleme amacıyla ön-yüz fluoresans spektroskopisinden yararlanılabilmektedir. Yumurtada bayatlama belirtisi olan porfrinleri belirlemek için kullanılabilmekte olup, bu belirlemede albüminlerin fluoresans yapmasından yararlanılmaktadır. Bal içerisindeki doğal floroforların varlığından yararlanılarak balın orijini ve 5-hidroksimetilfurfural (HMF) miktarı belirlenebilmektedir. A vitaminin doğal florofor olmasından yararlanılarak ön-yüz fluoresans spektroskopisi ile yeşil biber örneğinde A vitaminini diğer bileşenlerden ayrılarak söz konusu vitaminin miktarı belirlenmektedir. İlk çalışmalar 1986 yılında kırmızı ette kalite kontrolü amacıyla yapılmış olup bu çalışmayı ette kollojen, triptofan ve protein miktarı ölçümü ile bazı oksidasyon ürünlerinin belirlenmesi izlemiştir. Ayrıca dondurulmuş balıklarda yağ oksidasyonu ürünlerinin tespiti amacıyla kullanılmakta, böylece okside olan balıklar tespit edilmektedir. Ön-yüz fluoresans spektroskopisi ile; kurabiyeler gibi ısıl işlem görmüş ürünlerde HMF, karboksimetillisin ve akrilamid oluşumu gözlenebilmektedir. Farklı koşullarda depolanan biraların, malt içerikleri üzerinden kaliteleri belirlenmekte ve farklı orijine sahip biraların sınıflandırılması için yine bu yöntem kullanılmaktadır. Sonuç olarak; diğer spektroskopik yöntemlere göre daha kesin ve net sonuçlar verip, teyit analizine gerek bırakmayan sistemin kullanımı gün geçtikçe artmakta, zamandan ve iş gücünden tasarruf edilmektedir. KAYNAKLAR: Karoui R., Dufour E., Schoonheydt R., De Baerdemaeker J. (2007): Characterisation of soft cheese by front face fluorescence spectroscopy coupled with chemometric tools: Effect of the manufacturing process and sampling zone. Food Chemistry, 100: 632–642 Rizkallah, J., Lakhal, L., & Birlouez-Aragon, I. (2008). Front-face fluorescenceanalysis to monitor food processing and neoformed contamination. In M. Zude(Ed.), Optical monitoring of fresh and processed agricultural crops. USA: CRC Press Moon S.K., Yud-Ren CH., Sukwon K., Intaek K., Lefcourt A.M., Moonjohn K. (2006): Fluorescence characteristics of wholesome and unwholesome chicken carcasses. Applied Spectroscopy, 60: 1210–1211