REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Mastitis Ekonomik Etkisi Ekonomik Etkisi Nedenleri Nedenleri Kontrolü Kontrolü.
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Fiyat ve Fiyatlandırma
Uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra çocuklar nihayet tatile girdi. Ancak sınavlar, dersler, erken kalkma gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 2017
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Meme Savunma Sistemi Yüksek süt verimli ineklerin meme savunma sisteminde zayıflama ve bunun sonucu oluşan mastitis, süt inekçiliği işletmelerinin önemli.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mastitislerden Korunma Yöntemleri
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
PAZARLAMADA FİYATLAMA
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
Fortschritt durch Qualität
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Online Sınav Uygulaması
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
HEMOFİLİ Sağlık Slaytları
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Accelerated Genetics Tarımsal kooperatif Sahibi çiftçiler
Ölçme Sonuçları Üzerinde Test ve Madde İstatistiklerini Hesaplama
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI Prof.Dr. Şükrü Küplülü

Meme Sağlığı Süt verimi Meme sağlığı Islah çalışmaları; mastitisleri artmasında önemli bir etkiye sahiptir. Süt verimi Meme sağlığı Meme içi enfeksiyonların çoğunun kuru dönem, geçiş dönemi ve bu dönemlerin yönetimi ile ilgili olduğu ortaya konulmuştur. (Duffield, 2006; Oltenacu ve Broom, 2010)

Geçiş dönemi; prepartum 3 hafta ile pospartum ilk 3 hafta. Meme Sağlığı Kuru dönem; prepartum dönemde sağımın ve süt üretimin durması ile doğum arasında geçen süre. Geçiş dönemi; prepartum 3 hafta ile pospartum ilk 3 hafta. Laktasyon Kuru dönem Geçiş dönemi Bu dönemin sonunda karlılık ve sürdürülebilir üretim için, bir yavru ve sağlıklı bir anne şarttır. (Leblanc, 2010)

Meme Sağlığı Meme içi enfeksiyonlarının insidensi, kuru dönemin ilk 15 günü ve geçiş döneminde en üst seviyedir (Leelahapongsathon ve ark., 2016)

Meme Sağlığı Kuru dönemde oluşan meme içi enfeksiyonları çoğunlukla çevresel patojenler kaynaklıdır. (Salfer, 2008)

Kuru Dönem ve Geçiş Döneminin Meme İçi Enfeksiyonları E. coli Streptococci Klebsiella Enterobakter (Hogan ve Smith, 2012)

Mastitislerin %60’ı kuru dönemden kökenlidir. Meme Sağlığı Mastitislerin %60’ı kuru dönemden kökenlidir. (Arnold, 2016)

MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ 1. Genel Kuru Dönem Tedavisi Laktasyon sonunda sistemik ve meme içi antibiyotik uygulamaları Olası klinik mastitis oranını %50 azalır Var olan enfeksiyonların %98 eliminasyonu 2. Seçici Kuru Dönem Tedavisi Meme içi enfeksiyonların riskinin düşük olduğu işletmelerde Antibiyotiklerin olumsuz etkilerinden kaçmak SHS, mastitis geçmişi , laktasyon süresince staph.aureus geçmişi

MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ Teat Dipping ve Teat Sealing Uygulaması Klorheksidin %0,55 ile iyot %1 preparatları kombine olarakta kullanılabilmektedir. Özellikle E. coli enfeksiyonlarının insidensini azaltmakta (Golder ve ark., 2016)

MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ Kuru Dönem Aşılaması E.coli J5 %80 başarı (Gomes ve Henriques, 2016). Streptococci başta olmak üzere çevresel patojenlerin tamamına karşı etkili aşı yoktur (Smith ve Hogan, 1999; Gomes ve Henriques, 2016) S.Aureus’a karşı DNA ve rekombinant protein aşıları Başarı değişken (Hogan ve Smith, 2003).

SÜTÇÜ İNEKLERDE KURU DÖNEM VE GEÇİŞ DÖNEMİNDE GRUPLANDIRMA Kuru ve Geçiş Dönemi Gruplandırması Far-off kuru inek grubu Close-up kuru inek grubu Doğum gruplandırması Laktasyon gruplandırması Kuru dönem başından prepartum 3. haftaya Prepartum 3. haftadan doğuma kadar Ortalama süresi 3 gündür pre-fresh ve fresh grub