LAW 201 INTRODUCTION TO LAW

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAK TÜRLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Advertisements

EŞYA HUKUKU KONULAR Eşya Hukuku Tanımı HAKLAR Ayni ve Şahsi Hak Tanımı
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
M, 30 ha’lık tarlasının 20 ha’ını ölüme bağlı tasarrufla bırakmak istemektedir. M’nin eşi (E) ve iki çocuğu (A ve B) vardır. Bu tasarrufu yapabilir mi?
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
TAPU DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HAKLARIN KAZANILMASI VE KAYBI
Deniz Ticaret Hukuku Modul 2_1
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU)
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
MURAT YAĞMUR ZİRAAT MÜHENDİSİ.
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
Sınırlı Ayni haklar.
Mirasta denkleştirme TMK m Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi.
Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği- Ders Notları
Melikşah Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
TAPU SİCİLİ KONULAR TANIMLAR Tapu Sicili Tapu
Miras hukuku (genel olarak)
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık)
Temsil eden(temsilci)
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
EMLAK DANIŞMANLIĞI -HUKUK-
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
Adem AYGÜN MİLLİ EMLAK MEVZUATI Adem AYGÜN
TAŞINMAZ MÜLKİYETİ ve KAT MÜLKİYETİ KANUNU
Kooperatif Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
KADASTRO
Konu 9: TAŞINMAZ MÜLKİYETİN SINIRLANDIRILMASI,YİTİRİLMESİ VE TAŞINIR MÜLKİYETİN EDİNİMİ.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
TAPU SİCİLİ Mehmet TETİK Tapu Sicili Taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere, devletin sorumluluğu altında, tescili açıklık.
Konu 6: TAŞINMAZ MÜLKİYETİN KAPSAMI, SINIRLARI, EDİNİMİ VE TAPU KÜTÜĞÜ.
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
KİŞİLER HUKUKU.
EŞYA HUKUKU VI Adnan Hadzimusiç Mart 2017.
EŞYA HUKUKU I Adnan Hadzimusiç Mart 2017.
EŞYA HUKUKU V Adnan Hadzimusiç Mart 2017.
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
MİRAS HUKUKU I Adnan Hadzimusiç Mart 2017.
Adnan Hadzimusiç Mayıs 2017
Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır
MÜLKİYET HAKKI
DÜRÜSTLÜK KURALI-GENEL OLARAK
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Eşya türleri.
TAPU SİCİLİ 1.
PARAYA ÇEVİRME. KESİN HACİZ KESİNLEŞME PARAYA ÇEVİRME İstinabe (m. 360) (1)İcra Giderleri (2)Alacak Tutarı GEÇİCİ HACİZ İHTİYATİ HACİZ TALEP (m. 106 ve.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

LAW 201 INTRODUCTION TO LAW fundamental concepts of LAW Res. Asst. [*]

MÜLKİYET KAVRAMI Mülkiyet hakkı, sahibine en geniş yetkileri veren bir ayni haktır. Mülkiyet hakkının konusu eşyadır. Eşya şey kelimesinin çoğuludur. Şeylerin eşya niteliğinde olabilmesi için bazı özellikleri taşıması gerekir. Maddi Olma İktisadi Değeri Bulunma Hakimiyet Kurulmaya Elverişli Olma İnsan Vücuduna İlişkin Olmama Sınırlanabilir Olma

EŞYA TÜRLERİ 1. Taşınır eşya (movable property) özüne zarar vermeden bir yerden bir yere götürülebilen eşyadır. 2. Taşınmaz eşya(immovable property) özüne zarar vermeksizin bir yerden diğer bir yere götürülemeyen, yeryüzünde sabit duran eşyadır.

MÜLKİYET HAKKININ KAPSAMI Mülkiyet hakkı kapsamına asıl eşya ile birlikte onun bütünleyici parça ve eklentileri de girer. Asıl eşya(principal property), mülkiyet hakkı kurulu bulunan taşınır veya taşınmaz şeydir. Bütünleyici parça (component part), yerel adetlere göre asıl şeyin temel unsuru olan ve o şey yok edilmedikçe veya yapısı değiştirilmedikçe ondan ayrılmasına olanak bulunmayan parçadır. Eklenti (accessory), asıl şey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel adetlere göre işletilmesi, korunması veya yarar sağlaması için asıl şeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlı kılınan taşınır eşyadır. Bir şeye ilişkin tasarruflar aksi belirtilmedikçe onun eklentisini de kapsar.

MülkİYET HAKKININ İÇERİĞİ

mülkİYET HAKKININ TÜRLERİ Mülkiyet Türleri Tek Mülkiyet Birlikte Mülkiyet Paylı Mülkiyet Elbirliği Mülkiyeti

Tek mülkiyet (sole ownership), bir kimsenin bir şeyin tamamı üzerinde tek başına mülkiyet hakkı sahibi olması demektir. Birlikte mülkiyet(ownership in common), bir şey üzerinde birden fazla kişinin aynı zamanda mülkiyet hakkına sahip olması demektir. Paylı mülkiyet Elbirliği mülkiyeti şeklinde iki türü vardır.

PAYLI MÜLKİYET Paylı mülkiyet (joint ownership), birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olması demektir. Paylı mülkiyette paylı maliklerden her biri kendi payı üzerinde mülkiyet hakkına sahiptir. Paylı malik mülkiyet hakkı üzerinde tek başına hukuki tasarruflarda bulunabilir. Paylı mülkiyet paylaşma ile sona erer.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ Elbirliği mülkiyeti (co-ownership), birden fazla kimsenin aralarında kanun veya sözleşme gereğince daha önceden mevcut olan ortaklık bağına dayanarak aynı eşyanın tamamına payları belli olmaksızın birlikte malik olmalarıdır. Ortakların belirlenmiş payı yoktur. Her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır. Örneğin MK m.640’a göre mirasçılar mirasın taksimine kadar terekeye elbirliği mülkiyeti şeklinde sahiptirler ki buna miras ortaklığı denir. Malik ne kendi payı üzerinde ne de malın bütünü hakkında tasarrufta bulunabilir. Maliklerin mal üzerinde tasarrufta bulunmaları oybirliğiyle mümkündür. Hepsinin anlaşmasıyla mal satılabilir.

MÜLKİYET HAKKININ KAZANILMASI

TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN DEVREN KAZANILMASI Devren kazanma (acquisition by transfer of title) bir taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkının eski malikinden bir hukuki işlemle devralınmasıdır. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması tapu siciline tescil ile olur. Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması için resmi şekilde düzenlenmiş olması gerekir. Bu sözleşmeler tapu memurları huzurunda yapılır. Tescil talebinde sadece malik bulunabilir.

TAŞINIR MÜLKİYETİNİN DEVREN KAZANILMASI Devren kazanma, başkasının mülkiyetinde bulunan bir taşınır mal üzerindeki mülkiyet hakkının eski malikinden bir hukuki işlem dolayısıyla iktisap edilmesi demektir. Taşınır mallarda mülkiyetin bir kişiden diğer kişiye geçmesi için, o mal üzerindeki zilyetliğin devri gerekir. Zilyetlik bir şey üzerindeki fiili hakimiyettir.