Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eşya türleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eşya türleri."— Sunum transkripti:

1 Eşya türleri

2 Eşya türleri Taşınır-Taşınmaz Eşya Misli-Misli Olmayan Eşya
Tüketime Tabi Eşya-Tüketime Tabi Olmayan Eşya Bölünebilen-Bölünemeyen Eşya Sahipli-Sahipsiz Eşya Kamu Malları Basit-Bileşik Eşya Eşya Birliği-Hak Birliği Asıl Şey-Eklenti

3 Taşınır-taşınmaz eşya
Eşya hukuku bağlamında temel ayrımdır. Bu ayrım, eşyanın bir yerden bir yere taşınıp taşınamaması olgusuna dayanır. Özünde bir değişiklik olmadan bir yerden başka bir yere taşınabilen eşya, taşınır eşya; taşınamayan eşya ise taşınmaz eşyadır. Bu ayrım yapılırken eşyanın yalnızca doğal yapısı değil, aynı zamanda ekonomik yapısı, karşıladığı ihtiyaçlar da dikkate alınır.

4 Misli eşya-misli olmayan eşya
Misli eşya, alışverişte kural olarak saymak, tartmak veya ölçmek suretiyle belirli hale gelen eşyadır. Bu tür eşyada birinin yerini aynı cinsten bir diğeri alabilir. Alışverişte ferden özel nitelikleri ile tayin edilen, yerine nitelik itibariyle denk başka bir şeyin geçirilmesi mümkün olmayan eşya misli olmayan eşyadır.

5 Tüketime tâbi eşya-tüketime tabi olmayan eşya
Bir şeyden özgülenme amacına uygun olarak, onu madde itibariyle tüketmek veya elden çıkarmak suretiyle yararlanılıyorsa, bu tüketime tâbi eşyadır. Bir süre kullanılmakla kendisinden yararlanılan, ancak madde itibariyle tükenmeyen eşya, tüketilemeyen eşyadır.

6 BÖLÜNEBİLEN EŞYA – BÖLÜNEMEYEN EŞYA
Buradaki bölünme, fiziki anlamda değil, hukuki anlamda bölünüp bölünmemeyle alakalıdır. Eşyanın değerinde önemli bir azalma olmaksızın ekonomik anlamda aynı nitelikte birden çok bağımsız şeye ayrılabilir olması halinde bölünebilen eşya söz konusudur. ÖR. Para, kumaş, arazi Bölünmekle değer kaybeden ya da tamamen değerini yitiren eşya ise bölünemeyen eşyadır. ÖR. Hayvanlar, telefon, cam

7 Kamu malları ÖZEL MALLAR DAR ANLAMDA KAMU MALLARI Hizmet Malları
Kamunun Ortak Kullanmasına Açık Olan Mallar Orta Malları Sahipsiz Mallar

8 BASİT EŞYA – BİrLEŞİK EŞYA
Basit eşya, yalın, tek başına var olan, ayırt edilemez bir bütünlük arz eden eşyadır. ÖR. Hayvan, cam bardak, bitki Birleşik eşya ise, birden çok şeyin ayrılmaz biçimde birleşmesinden meydana gelen; ancak onu meydana getiren şeylerden ayrı bir varlığı olan eşyadır. Birleşik eşyayı meydana getiren parçalara bütünleyici parça denir.


"Eşya türleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları