Antik Yunan’da Felsefe (Mitos’dan Logos’a)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA FELSEFE GÜNÜ.
Advertisements

KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
Yöntemsel Kuşkuculuk ve Zorunlu Eğitim
EĞİTİMDE AMAÇLAR VE FELSEFE
Felsefe Haftası.
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
HEMŞİRELİK FELSEFESİ HATİCE OLTULUOĞLU.
AYDINLANMA ÇAĞI.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
FELSEFEYE GİRİŞ II An Introduction to Philosophy
FELSEFEYE GİRİŞ.
TRIGONOMETRI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
DİN FELSEFESİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ.
Zaman içinde bilim.

Hazırlayan:Ahmet DEMiR
İSKENDER İMPARATORLUĞU
Epistemolojiye Genel Bakış
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
Klasik Çağ’ın Sona Ermesi
VARLIK FELSEFESİ ( ONTOLOJİ )
SANAT TARİHİ.
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
SPOR BİLİMLERİNE GİRİŞ
AVRUPA.
SORUYA DÖN Aaaaaaa… Olmadı… Hadi öptüm seni, bir daha dene..
1- Gündelik Bilgi 2- Dini Bilgi 3 - Teknik Bilgi 4- Sanat Bilgisi
7.SINIF 4.ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR NAZİFE İLBEY.
SBS SOSYAL BİLGİLER SORU DAĞILIMI SUNUSU Ayşegül SÖNMEZ.
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
SOKRATES VE İNSAN ANLAYIŞI. M.Ö yillari arasinda yasamis olan ünlü Yunanli düsünürdür Sokrates, M.Ö 470 – 399 yılları arasında yaşamış ünlü yunanlı.
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
Türkiye ve Birleşik Devletler arasında şekillenen yeni siyasal dönem
Pozitivizm A. Comte.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Kurgusal Tarih Tasarımları
Sokrates Öncesi(Presokratik) Yunan Felsefesi
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Hukuk Çevreleri Ayrımı
Nitel Araştırmanın Kuramsal Temelleri
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
Kurgusal Tarih Tasarımları
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
Stoa, Epikuros ve Septikler
Antropolojik Dönem Sofistler ve Sokrates.
Programdan Sorular.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eugen Biser Vakfı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliğinde yılları arasında düzenlenen sempozyumlar dizisi her iki dini de.
Sosyal Teori Nedir Aydınlanma Dönemi.
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
Güneş Sistemi EVRENİN OLUŞUMU. Kozmoloji bilimine göre evrenin büyük patlama(Big-bang) ile oluştuğu kabul edilir.
VAROLUŞÇULUK VAR OLMAK, ÖNCE KENDINI TANıYABILME CESARETINI GÖSTEREBILMEKTIR. VAROLUŞÇULUK, 20. YY ıN SONLARıNA DO Ğ RU FRANSA’DA ORTAYA ÇıKAN INSANıN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Felsefeye İlişkin Düşünceleri Yansıtan Bazı Sorular
VARLIK FELSEFES İ 10.SINIF VARLIK FELSEFESİNİN KONUSU VE PROBLEMLERİ İnsan; ne olduğunu, nasıl olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini, yerküreyi, güneşi,
 BİR VARLIK OLARAK İNSAN (FELSEFİ ANTROPOLOJİ)  19. yüzyılın ikinci yarısında felsefe; insanı, onun varlık yapısında ortaya çıkan fenomenleri, soru.
Sunum transkripti:

Antik Yunan’da Felsefe (Mitos’dan Logos’a)

Tartışma Soruları Antik Yunan’da Felsefe neden öne çıkmıştır? Coğrafi sebepler Politik sebepler Sosyal faktörler Tarihsel-kültürel koşullar

Niçin Grek felsefesini öğreniyoruz? Felsefe tarihi boyunca sorulan soruların neredeyse tamamının bu süreçte tartışılması Batı felsefesinin temeli olması Felsefenin Grek düşüncesi ekseninde şekillenmesi İslam düşüncesine etkisi …

Mitostan Logos’a

Mitostan Logos’a geçiş süreci Mitos temelli düşüncenin özellikleri nelerdir? Mitos logosa zemin hazırlar. Teogoni-teoloji-kozmogoni-kozmoloji aşamaları Logos temelli düşünceyi mitostan ayıran nedir?

Antik Yunan’da felsefenin aşamaları Presokratik felsefe Sokratik felsefe Post Sokratik felsefe

Antik Yunan’da felsefenin aşamaları Kozmolojik dönem Antropolojik dönem Sistematik dönem Helenistik dönem

Quiz İçin Örnek Sorular Aşağıdakilerden hangisi felsefi düşüncenin evrelerinden biri değildir. A) Teolojik düşünce B) Primitif Düşünce C) Mitos Düşünce D) Akli Düşünce E) Tarihi Düşünce

Quiz İçin Örnek Sorular Düşüncenin geçirdiği evrimlerden biri de tanrıların doğuşunun anlatımından, evrenin doğuşunun açıklanmasına geçilmesidir ki bu daha sonraki felsefe sistemlerinin oluşmasını etkilemiştir. Sözgelimi çok çeşitli tanrılar yerine, tek bir üstün istenç düşüncesi gelişmiştir. Yukarıda ifade edilen süreç aşağıdakilerden hangisidir? A) Teolojiden kozmolojiye geçiş B) Theogoniden kozmolojiye geçiş C) Theogoniden kozmogoniye geçiş D) Teolojiden kozmogoniye geçiş E) Teleolojiden kozmolojiye geçiş

Quiz İçin Örnek Sorular Aşağıdakilerden hangisi İlkçağ felsefesinin seyrini yansıtır? A) Kozmolojik dönem, Teolojik dönem, Antropolojik dönem, Sistematik dönem B) Kozmoğonik Dönem, Teolojik dönem, Antropolojik dönem, Sistematik dönem C) Kozmolojik dönem, Antropolojik dönem, Teolojik dönem, Sistematik dönem D) Kozmolojik dönem, Antropolojik dönem, Sistematik dönem, Teolojik dönem E) Kozmolojik dönem, Antropolojik dönem, Sistematik dönem, Helenistik dönem.