TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARİKATLAR 1.NAKŞİBENDİ 2.kadirilik ...Egitimhane.com...
Advertisements

TANIDIĞIM OKUDUĞUM HAK DOSTLARINDAN ÖZLÜ SÖZLER-1
ABDULLAH UZUNASLAN.
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
Din ve İnanç Prof. Dr. Sönmez KUTLU
TASAVVUF ve SUFİZM Tasavvuf nedir? İslami ilimlerden bir ilim dalıdır.
Din Kavramı ve Gerçek Dinin Esasları
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
PROF.DR.SÖNMEZ KUTLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR
DİN SÖMÜRÜSÜ VE VATAN HAİNLİĞİ.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
Kültürümüzde Etkin Olan Tasavvufî Yorumlar
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İNLİCE AHMET NAZİF ZORLU ORTAOKULU BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ…
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
TEOG TAVSİYELERİ. 1) Kendinizi rahat ve hazır hissedene kadar çalışabilirsiniz. 2) Sayısal dersler için özellikle fenin ilk konuları olan biyoloji konularından.
Nakil Dönemi 6. Ders.
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
Kâdirîlik:  Abdülkadir Geylani'nin (öl. 1169) görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Abdülkadir Geylani Peygamberimizin soyundan gelmekte.
Sosyal alan sorular.
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Öğr.Gör. Naci KANATLAR.
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
Prof. Dr. Şadi Eren Seyr ü süluk.
ALİ EL RIZA AHMET YESEVİ
NAKŞİBENDİLİK Nakşibendilik (NaNakşibendilik (Nakşbendiyye, Osmanlıca: ﻧﻘﺸﺒﻨﺪﻴﻪ), Abdulhalik-ıl Güjdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin.
KALP ÜLKESİ Prof. Dr. Şadi Eren.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
Sümeyye CENGİZ DKAB 2.
İSLAM HUKUKU- 1 İSLAM HUKUKUNUN NİTELİĞİ
Neymar Gururla Sunar……..
YUNUS EMRE MATÜRİDİ.
RİVAYET DÖNEMİ HİCRİ ASIRLAR ÖZELLİKLERİ.
LKS (Liselere Kayıt Sistemi)
YUNUS EMRE HAYATI.
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
NEFİS TERBİYESİ Prof. Dr. Şadi Eren.
TASAVVUF II VIII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF II VII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ
TASAVVUF II VII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF II VII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
TASAVVUF II VII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
Sunum transkripti:

TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ PROF. DR. AHMET CAHİD HAKSEVER

Tasavvuf ı bahar Dönemi ders planı Hafta 1. Tanışma 2. Ders planı 3. Zaman yönetimi

BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR 2. HAFTA TASAVVUF Tasavvuf nedir? Tasavvuf, ayrı bir din midir? Kur’an’da ve hadislerde” tasavvuf” kavramı yer almakta mıdır?

BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR 3. HAFTA 1. Sûfî müelliflerin eserlerinde hadisleri kullanış şekli hakkında neler söylenebilir? 2. Hicri ilk iki asırda insanların zühde ve tasavvufa yönelmelerinin sebepleri nelerdir?

BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR 4. HAFTA 1. Ruhbanlık ve tasavvuf aynı şeyler midir? 2. Tasavvufta akıl ve kalp ilişkisi hakkında neler söylenebilir? 3. Tasavvufun diğer ilimlere göre geç teşekkül etmesinin sebepleri nelerdir?

BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR 5. HAFTA B. TARİKAT 1. Tasavvuf ve tarikat arasındaki farklar nelerdir? 2. Tarikat-şeriat ilişkisi konusunda neler söylenebilir? 3. Tekke ve zâviyeler hangi ihtiyaçtan doğmuştur? 4. Tarikat çeşitliliği neden kaynaklanmaktadır? Tarikatların benzeşen ve ayrılan yönleri nelerdir?

BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR 6. HAFTA B. TARİKAT 1. Tasavvuf ve tarikat arasındaki farklar nelerdir? 2. Tarikat-şeriat ilişkisi konusunda neler söylenebilir? 3. Tekke ve zâviyeler hangi ihtiyaçtan doğmuştur? 4. Tarikat çeşitliliği neden kaynaklanmaktadır? Tarikatların benzeşen ve ayrılan yönleri nelerdir?

İKİNCİ BÖLÜM MANEVÎ EĞİTİME DAİR SORULAR 7. HAFTA 1. Tarikat ile cemaat aynı şeyler midir? 2. Tarikatların eğitim yöntemleri nelerdir? 3. Tarikata intisap, herkes için gerekli midir? 4. Tarikata giren âhirette kurtuluşu garantilemiş midir?

İKİNCİ BÖLÜM MANEVÎ EĞİTİME DAİR SORULAR 8. HAFTA 1. Tarikata girmek isteyene ne tür tavsiyelerde bulunulabilir? 2. Zikir çeşitleri nelerdir? Bu çeşitlilik neden kaynaklanmaktadır? 3. Tarikatlar cehrî ve hafî zikir yöntemlerini Allah Rasûlü (s.)’nün hangi uygulamalarına dayandırırlar? 4. Tarikatlarda sâlike verilen vird sayısı neye göre belirlenmektedir?

VİZE SINAVLARI 9. HAFTA

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR 10. HAFTA 1. Kâmil ve mükemmil bir mürşidin ne tür özelliklere sahip olması beklenir? 2. Ricâlu’l-gayb ne demekdir? 3. Kişi, herhangi bir tarikatın seyr ü sülûk yöntemini kendi başına ya da kitaplardan okumak suretiyle uygulayabilir mi? 4. Şeyhe teslimiyetteki ölçü nedir?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR 11. HAFTA 1. Birden fazla mürşide bağlanılabilir mi? 2. Müridin, manevî eğitimi süresince mürşidinin yanında bulunması gerekir mi? 3. Râbıta nedir?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR 12. HAFTA 1. Tevessül şirk midir?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR 13. HAFTA 9. Şeyh, müridin her halinden haberdar mıdır? 10. Mürşidin himmet ve tasarrufta bulunması ne demektir? 11. Peygamberlerin ve sâlih zâtların kullandığı eşya ile teberrük etme konusunda neler söylenebilir?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR 14. HAFTA 12. Türbe ziyaretlerinde ölçü nedir? 13. Tasavvufta kadının yeri nedir?

Değerlendirme ve sonuç 14. HAFTA Değerlendirme ve sonuç