Sağlık ve beslenme. SAĞLIKLI OLMAK… Sağlıklı olmak, mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir Sağlıklı olmak için doğum öncesi dönemden itibaren çaba.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
BESLENME VE KANSER.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
EL TEMİZLİĞİ.
SAĞLIKLI YAŞAMA.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
SAĞLIKLI YAŞAMA. SAĞLIKLI OLMAK… Sağlıklı olmak, mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir Sağlıklı olmak için doğum öncesi dönemden itibaren çaba gösterilmesi.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SEBZELER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA. SAĞLIKLI OLMAK… Sağlıklı olmak, mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir Sağlıklı olmak için doğum öncesi dönemden itibaren çaba gösterilmesi.
SAĞLIKLI YAŞAMA. SAĞLIKLI OLMAK… Sağlıklı olmak, mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir Sağlıklı olmak için doğum öncesi dönemden itibaren çaba gösterilmesi.
Sunum transkripti:

Sağlık ve beslenme

SAĞLIKLI OLMAK… Sağlıklı olmak, mutluluğunun öncelik taşıyan bir öğesidir Sağlıklı olmak için doğum öncesi dönemden itibaren çaba gösterilmesi gerekir

SAĞLIKLI YAŞAM TARZI Yeterli ve dengeli beslenme Düzenli fiziksel aktivite Tütün ve ürünlerinden uzak olma Hijyen kurallarına uyulması Stresten uzak olma Sağlıklı çevre

YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENME SORUNLARI Protein – Enerji Malnütrisyonu Kansızlık Vitamin eksiklikleri Endemik guatr Aşırı beslenme, şişmanlık Kanser, kalp-damar hastalıkları ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANA BİLİM DALI

Kahvaltıda çay ya da kahve yerine; süt, salep, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur, adaçayı veya kuşburnu gibi bitki çayları için.

Anne sütünden sonra en zengin protein içeren gıda yumurtadır Yaşlılığın etkilerini geciktirir, kataraktı önler, kalp ve beyin sağlığını korur… Özellikle çocuklarınızın kahvaltısında yumurta önemli Erişkinler gün aşırı bir yumurta yiyebilir

Peynir, süt, çökelek gibi yiyeceklerden birini mutlaka yiyin. Unutmayın ki, süt ürünleri kemik erimesini önler.

Reçel ya da marmelat yerine bal veya pekmez tercih edin.

Kepekli ekmek daha sağlıklıdır. Bağırsakları çalıştırır. Zayıflamaya yardımcıdır. Kepekli ekmek geç bayatladığı için daha ekonomiktir. BESLENİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Haftada bir balık tüketmeye özen gösterilmelidir. Balık; kolesterolü düşürür. Erken bunama, kanser ve beyin rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır…

BESLENME VE KANSER Faktörler Kanser etyo. ile ilgili Kansere bağlı ölümlerde tahmini oran(%) tahmini pay oranı (%) Beslenme Sigara-tütün Enfeksiyonlar Cinsel yaşam Meslek Jeofizik faktörler Alkol Kirlenme (hava-su-gıda) Gıda katkı maddeleri Endüstriyel ürünler Tıbbi ürünler ? Bilinmeyenler ? ?

KANSER ÖLÜMLERİNDE BELİRLENMİŞ NEDENLER NEDENLER Risk Faktörü Yüzde Sigara (Tütün) 30 Diyet/obesite 30 İş yaşamı 5 Ailesel öykü 5 Virus/biyolojik ajanlar 5 Alkol 3 Sosyoekonomik durum 3 Çevre kirliliği 2 İlaçlar/medikal işlemler 1

DİYET BESLENME 3 MİLYON KANSER HASTASI Mide Kolon Nazofarinks Meme Karaciğer Orafarinks Prostat

Satüre (doymuş) yağ tüketimi; Meme-prostat Kolorektal kanser Salamura-turşu-küflü gıda Oral kavite-farinks-larinks Konserve(Nitrozamin) ösefagus-mide kanserleri Tütsülenmiş gıda Tuzlanmış balık vb. Sıcak gıda tüketimi Aşırı beslenme-şişmanlık Kolon-meme-safra kesesi endometriyum kanseri HATALI BESLENME

Koyun, sığır, keçi eti Domuz eti,domuz pastırması Hamburger Yağlı etten yapılmış köfteler Sucuk,sosis Tereyağı,iç yağı Derin yağda kızartılmış besinler Tuzlanmış-tütsülenmiş besinler Nitrit ve nitrat eklenmiş besinler Doğrudan ateşte pişmiş kebaplar KANSER RİSKİNİ ARTIRICI BESİNLER

MaddelerBulundukları besinler Proteaz engelleyicilerSoya fasulyesi-mercimek- kuru-taze fasulye-nohut- bezelye Oksitlenmeyi önleyiciler Meyveler-ceviz-fındık-fıstık- sert kabuklu meyveler BiyoflavanoidlerTurunçgiller-kayısı-karadut- kızılcık-kiraz-vişne-kuş üzümü-kırmızı ve siyah üzüm Kükürtlü maddelerSarımsak-soğan-pırasa Özel koku ve tat veren Lahana-karnıbahar-ıspanak Maddelerpazı-turp-pancar-şalgam- hardal yaprağı ve buna benzer yenebilen yabani otlar KANSERDEN KORUYUCU ÖZEL MADDELER

Selenyum. Çinko İyot Molibden Bakır Demir Kalsiyum Manganez KANSERDEN KORUYUCU MİNERALLER Su ürünleri, balık, süt ve ürünleri, kepekli tahıllar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN 1.Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmak 2.Sigara içmemek 3.Sağlıklı beslenmek-günde 5 porsiyon meyve/sebze 4.Günde 1 kereden az alkol almak 5.Güneşten korunmak 6.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak

FİZİKSEL AKTİVİTE Dünyada her yıl iki milyondan fazla ölüm fiziksel hareketsizliğe bağlı Ölümlerin nedeni; meme, kalın bağırsak kanseri, şeker hastalığı (% 10-16) ve kalp hastalığı (% 22) Dünyada yaşayan insanların % 60’ı yeterli fiziksel aktivite (günlük 30 dakika egzersiz) yapmamaktadır

HAREKETSİZ YAŞAM TARZI Ölüm riskini artırır Kalp rahatsızlıkları, Şişmanlık, Çeşitli organ kanserleri, Yüksek tansiyon, Şeker hastalığı, Depresyon Kemik erimesi

KİŞİSEL HİJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri özbakım uygulamaları El hijyeni Deri hijyeni Ağız ve diş hijyeni Tırnak hijyeni Saç hijyeni Ayak hijyeni Koltuk altı ve kasık bölgesi hijyeni

Etkili El Yıkama YIKAMA Eller akan ılık suyla ıslatılır, Ellere 3-5ml sıvı sabun veya kişiye özel katı sabun alınır, Ellerin her tarafını akan su altında iyice ovalanır, Parmakların arası, el sırtı ve bilekler temizlenir, ( en az 20 sn )

Etkili El Yıkama (devam) Köpüğü durulayın (ve Bakteriler uzaklaşsın)), Elleri kağıt havlu kullanarak iyice kurutun, Kağıt havlu kullanarak musluğu kapatın!!!

Eller ne zaman yıkanmalı? Para elledikten Tuvaleti kullandıktan Yemeklerden önce ve sonra Kıyafet değiştirdikten Yemek hazırlamadan önce Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce

El Yıkama (devam) EL YIKAMA Saça, buruna dokunduktan Öksürdükten Burnu sildikten Temizlikten Çöpleri elledikten sonra Dışardan eve gelince Hasta olan bir yakını ziyaret ettikten sonra

Yapılan Bir Çalışmada İnsanların %32'sinin tuvalet sonrası ellerini yıkamadığı, Ayak üstü yemek yenilen yerlede insanların %47'sinin ellerini yıkamadığı, Ellerini yıkayanların %58'si nin sadece su kullandığı (ortalama süresinin 5 sn olduğu) Ellerini, su-sabunla yıkayanların ortalama el yıkama sürelerinin ise 10.7 sn olduğu belirlenmiştir.

Akc. Yutak Larinks Mesane Böbrek TÜTÜN VE ÜRÜNLERİ 3 MİLYON KANSER HASTASI

sigara Kalp hastalığı Solunum yolu hastalıkları Mide ülseri

sigara Sigaradan çekilen her nefesin kalan ömrünüzden en az bir nefes eksilttiğini unutmayınız

sigara Yüzbinlerce insan sigara bağımlılığından kendilerini kurtarmışlardır biz de bu sayıyı milyonlara çıkartabiliriz

SİGARA Siz de tamamen söndürebilirsiniz! Herkes söndürüyor!

SİGARA KENDİMİZİ DÜŞÜNMÜYORSAK ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNELİM

TEŞEKKÜRLER ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANA BİLİM DALI