TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKULLARDA AİLE KATILIMI
Advertisements

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
EĞİTİMDE OKUL AİLE İŞBİRLİĞİ
ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN SOSYOLOJİK FAKTÖRLER
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
Prof. Dr. Nilüfer Narlı Değerlendirme 14 Nisan 2009.
AİLE.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
REHBERLİK DERSİ III.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ.
OKULLARDA AİLE KATILIMI
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bolum 4- 2.
OKUL – VELİ İŞBİRLİĞİ HAZIRLAYAN: GMT.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
“OKULLAR HAYAT OLSUN” PROJESİ KAPSAMINDA
0-18 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
ZORBALIK.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
AİLE EĞİTİMİ PROJESİ PROJENİN ADI: Aile Eğitimi Projesi
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Eğitimin ve Toplum.
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO-EKONOMİK DURUMLARI (Ankara, 2004)
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
OKUL AİLE İŞ BİRLİĞİ TANIM-KAPSAM-ÖNEM.
EVİN OKULA YAKINLAŞMASI PROJESİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Şakir ÇINKIR, Funda NAYIR
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AİLEDE İLETİŞİM.
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
REHBERLİK DERSİ III.
Sunum transkripti:

ERGEN VE AİLE KONUSUNDA TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA YAPILMIŞ ÇALIŞMALARA ÖRNEKLER

TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ Mustafa ŞEN Türkiye’de Ergen Profili 2008 Araştırması ülkemizin 65 ilinde 5765 katılımcı ile yapılmış ve sonuçlandırılmıştır. Araştırma çerçevesinde, ergen, çeşitli açılardan sorgulama konusu yapılmış ve bu bağlamda bir bütün olarak ergenlerin (ve ailelerinin) sosyo-demografik özelikleri bulundukları hane yapısı ve yaşadıkları hanenin fiziksel özellikleri; öğrenci olanların okul hayatı ile ilgili durumları, eğitim sistemi ve okul hayatı ile ilgili memnuniyetleri; çalışanların ne tür işlerde çalıştıkları, yaptıkları işten memnuniyetleri, kazançları, çalışma saatleri; aile ve arkadaş ilişkileri, kişilik özellikleri, hisleri, davranışları, sağlık durumları, karşı karşıya oldukları riskler, ne ölçüde şiddete maruz kaldıkları, din ile olan ilişkileri, gelecek tahayyülleri, boş vakit değerlendirme biçimleri, internet kullanım alışkanlıkları ve medya takip alışkanlıkları sorgulanmıştır. Türkiye’de ergen profili çalışması ile, araştırma verilerinden hareketle, sorunlar ve çözümlerine dair öneriler tartışımıştır

Cilt: III Sayı:26 Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi EĞİTİM SÜRECİNDE AİLE KATILIMI: DÜNYADA VE TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALAR Eğitimin temel amaçlarından biri bireylerin akademik, kişisel ve sosyal gelişimlerine en üst düzeyde katkıda bulunmaktır. Bu süreçte okul ve ailenin iş- birliği içinde bulunmasının aile-okul tutarlılığını desteklediği ve bu tutarlılığın bireylerin gelişimine olan olumlu etkisi literatürde çeşitli araştırmalarla vurgulanmaktadır. Ailelerin çocuklarının eğitimine aktif olarak katılımı tüm dünyada çok önemsenmekte, okul sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak düşünülmektedir.

Ülkemizde de eğitim alanında yaşanan değişiklikler ailelerin eğitim sürecine aktif katılımını desteklemektedir. Bu çalışma ile, ailenin çocukların eğitimine aktif katılımı üzerinde durulmuştur ve ülkemizde ve dünyada aile katılım çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.

TÜRK TOPLUMUNDA AİLE-ÇOCUK İLİŞKİLERİNE GENEL BİR BAKIŞ TEZEL ŞAHİN, Fatma CEVHER, Fatma Nilgün TÜRKİYE/ТУРЦИЯ Türkiye’de aile yapısına bakıldığında geleneksel büyük aileden, çağdaş küçük aile ve tek ebeveynli ailelere kadar çeşitlenen farklı aile yapıları görülebilmektedir. Aile yapısındaki bu değişime bağlı olarak, aile-çocuk ilişkileri ve anne-babanın çocuk yetiştirme tutumlarında da geçmişten günümüze farklılıklar olduğu dikkat çekmektedir. Çocuğun her yönüyle en iyi şekilde yetiştirilmesine özen göstermek anne-babaların en büyük sorumluluğudur. Anne-babaların bu sorumluluğu yerine getirebilmeleri, büyük ölçüde çocuk yetiştirmeye yönelik olumlu tutumlar geliştirmelerine bağlıdır. Anne-baba ve çocuk ilişkileri aslında oldukça karmaşık bir yapı sergiler. Sağlıklı anne-baba-çocuk ilişkileri sağlıklı kişiliklerin oluşmasında önemli bir etken olarak ortaya çıkmaktadır. Anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiler çocuğun mevcut davranışlarını etkilemenin yanı sıra gelecekteki davranışlarının belirlenmesinde de önemli bir etkendir.

Anne-babaların bu sorumluluğu yerine getirebilmeleri, büyük ölçüde çocuk yetiştirmeye yönelik olumlu tutumlar geliştirmelerine bağlıdır. Anne-baba ve çocuk ilişkileri aslında oldukça karmaşık bir yapı sergiler. Sağlıklı anne-baba-çocuk ilişkileri sağlıklı kişiliklerin oluşmasında önemli bir etken olarak ortaya çıkmaktadır. Anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiler çocuğun mevcut davranışlarını etkilemenin yanı sıra gelecekteki davranışlarının belirlenmesinde de önemli bir etkendir.

Annebaba-çocuk ilişkisi temelde anne ve babanın çocuğa yönelik tutumlarına bağlıdır. Bu tutumlar aileden aileye ya da kültürden kültüre farklılık göstermekle beraber, çocuk üzerindeki etkileri bakımından tüm toplumlarda benzerlik göstermektedir. Bu çalışmada, değişen toplum süreci içerisinde aile-çocuk ilişkileri ve annebabanın çocuk yetiştirme tutumlarının çocuklar üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar incelenerek sağlıklı bireylerin sağlıklı aileleri, sağlıklı ailelerin de sağlıklı toplumları oluşturabileceği gerçeği vurgulanmıştır

Yavuz (2004) tarafından yapılan son otuz yıl içinde Türkiye’de aile ve hanehalkı tiplerinde meydana gelen değişimi incelemeye yönelik araştırma sonunda. geleneksel ‘geniş (büyük) aile’ yapısından ‘çekirdek (küçük) aile’ yapısına doğru dönüşüm süreci, bölgesel farklılıklar içermekle birlikte, devam ettiği gözlenmiştir.

ŞAFAK, S. VE DİĞERLERİ, (2006), “ÇOCUKLARIN EVLE İLGİLİ FAALİYETLERE HARCADIKLARI ZAMANIN İNCELENMESİ”, Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar E-Dergisi. Şafak ve Diğerlerinin (2006) yaptığı araştırmada çocukların evle ilgili sosyal, ekonomik ve fiziksel faaliyetlere harcadıkları zaman çocukların cinsiyeti ve annenin çalışma durumu açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda, erkek çocukların “bahçe bakımı”, “taksit-fatura ödeme”, “sinema-tiyatro bileti alma” faaliyetlerine kız çocuklardan daha çok zaman kız çocukların ise “aile içi eğlence faaliyetleri düzenleme” faaliyetine erkek çocuklardan daha çok zaman harcadığı, çalışmayan annelerin çocuklarının “taksit-fatura ödeme” faaliyetine çalışan annelerin çocuklarından daha fazla zaman, çalışan annelerin çocuklarının ise “evcil hayvan bakımı” faaliyetine çalışmayan annelerin çocuklarından daha fazla zaman harcadığı belirlenmiştir.