MİDURETHRAL SLİNGLER ( MUS ) : TOT ( transobturator tape )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Advertisements

Vajen Ön Duvar prolapsusunda mesh uygulayalım mı. Yöntem nasıl olmalı
TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
ÜROJİNEKOLOJİ AKADEMİSİ   ÜROJİNEKOLOJİ DERNEĞİ KOCAELİ ÇALIŞTAYI 7-8 Haziran 2014 Çalıştay Moderatörleri Doç.Dr.A.Akın SİVASLIOĞLU Doç.Dr.Eray ÇALIŞKAN.
Olgu sunusu Dr.Serdar Tekgül.
Kadında Stres tip Üriner İnkontinans Tedavisi
KALÇA CERRAHİSİNDE ANESTEZİ VE ANALJEZİ
Olgu Sunumu Prof. Dr. Önay YALÇIN
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
GATF Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.
Apikal vajinal defekt tamirinde obliteratif yöntemler Prof. Dr. Petek Balkanlı Kaplan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları.
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
STRES İNKONTİNANSTA CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Midurethral Sentetik Slingler: TVT ,TOT; güncel durum
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
JİNEKOLOJİK CERRAHİ SIRASINDA OLUŞAN ÜROLOJİK TRAVMALAR
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefrolooloji Bilim Dalı Yayın Sunumu 15 Ocak 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
ENDOMETR İ OMALARDA LAPAROSKOP İ K CERRAH İ 5 ARALIK 2009-ADANA Prof. Dr. Ali Ulvi HAKVERDİ Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi.
Radikal Sistektomi - Üriner Diversiyon Sonrası Geç Dönemde Gelişen Üreterointestinal Striktürün Perkütan Balon Dilatasyon İle Tedavisi Dr. Hande SEZER,
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
. Dr. Cemal Ark Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
KOLPOKLESİS OPERASYONLARINI DAHA ÇOK KULLANALIM MI?
11. ULUSAL JİNEKOLOJİ VE OBSTETRİ KONGRESİ
Arka Onarım Nasıl Olmalı
Prolapsus Cerrahisinde Tedavi Modalitelerinin Yaşam Kalitesine Etkisi
Kesişen Alanlar “Genel Cerrahi” Dr. Osman Abbasoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Cerrahi Derneği Genel Sekreteri 30 Kasim 2008,
MİDÜRETRAL SLİNG SONRASI ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ VE ZORLUKLAR
Doç. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz
Pelvik Organ Prolapsus Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkan Stres Üriner İnkontinans Nasıl Tespit Edilir ve Yönetilir Çetin ÇAM.
Penil protez komplikasyonları
Prostat kanseri ne zaman gerçekten kanserdir?
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D.
Pelvik Organ Prolapsusunda Uterus Koruyucu Cerrahi
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
İNKONTİNANS TEDAVİSİNDE KÖK HÜCRENİN YERİ
STRES ÜRİNER  İNKONTİNANSIN TOT, MİNİ SLİNG VE BULKİNG AJANLAR İLE TEDAVİSİ Prof. Dr. Nilgün TURHAN Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın.
ÜRİNER İNKONTİNANS Prof.Dr.Mehmet BAYKARA.
İnfertilitede Mikrocerrahi ve Laparoskopi
Pelvik Organ Prolapsuslu olgularda Üriner İnkontinans yönetimi
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Kadınlar neden idrar kaçırır? Nasıl tanı koyulur?
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
Nüks veya Persiste Stres Üriner İnkontinans Yönetimi
3 BOYUTLU YÜKSEK FREKANSLI ENDOVAGİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI VE SAĞLIKLI KONTROL OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
ÜRİNER İNKONTİNANSIN CERRAHİ TEDAVİSİ
ÜRİNER İNKONTİNANS CERRAHİSİ KOMPLİKASYONLARI ÖNLEME ve ÇÖZÜM YOLLARI
ÜRİNER İNKONTİNANS İLERİ DEĞERLENDİRME KİME, NE ZAMAN, NASIL?
Tubaovaryan Abse Tedavisinde Minimal İnvaziv Cerrahi Deneyimlerimiz
Apikal Prolapsus Cerrahisinde Kanıta dayalı tıp Güncel Durum?
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
Pelvik organ prolapsusu cerrahisinde uterusu koruyalım mı?
Gebelikte Denge ve Düşme
POP olgusunda üriner İnkontinans yönetimi inkontinans cerrhaisini daha sonra yapalım Doç. Dr A.Özgür Yeniel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları.
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

MİDURETHRAL SLİNGLER ( MUS ) : TOT ( transobturator tape ) Prof. Dr. İsmail Mete İtil Türk Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstruktif Cerrahi Derneği Başkanı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ( SUI ) Eforla, egzersizle, öksürme gibi eylemlerle istemsiz olarak idrar kaçırma.. Joint report on the terminology for female pelvic floor dysfunction. Int Urogynecol J (2010) 21:5–26 Alt üriner sistem semptomları, Aşırı aktif mesane, üriner inkontinans sık rastlanan klinik durumlardır.. Herhangi bir UI > 20 yaş 2008 250 milyon kadın 2018 303 milyon kadın

2000-2009 ABD’de 182110 SUI operasyonu 80.5 % TVT/TOT 10.5 % Burch op. 9 % diğerleri 527 Kelly plikasyonu  data between 2000 and 2009 from a database containing health care claims data from employer-based plans in the United States.

Midurethral Slingler ( MUS ) TVT: Ulmsten 1995 Integral theori: Ürethral kapanmadan sorumlu 3 önemli yapı... Pubourethral ligament Suburethral vaginal hamak Pubococcygeus kası * An integral theory of female urinary incontinence. Experimental and clinical consideration. Acta Obstet Gynecol Scand 1990:69 (Suppl 153).

Transobturator tape ( TOT ) De Lorme 2001.. (dıştan-içe) ilk TOT ( Mentor Porges ) De Leval 2003 (içten-dışa) 1 milyona yakın operasyon….. Sistoskopi gereksinimi yok. Obez hastalarda.. Daha önce operasyon geçirmişlerde…. vaginal operasyonlarla uyumlu…. Basit ve etkin.. Major komplikasyon riski az..

2016

TVT ve TOT, SUI tedavisinde benzer etkinlik göstermektedir.… Kısa vadede ( 1 yıla kadar) TOT ve TVT’nin subjektif ve objektif sonuçları birbirine benzer... Orta ( 5 yıla kadar) ve uzun vadede ( 5 yılın üzerinde ) TOT ve TVT’yi karşılaştıran çalışma sayısı çok az; subjektif sonuçlar benzer.

Toplamda MUS’lara bağlı komplikasyonlar düşük olsa da, TVT ‘de TOT’a kıyasla daha fazla.. Mesane perforasyonu TOT’da daha az. .. Major vasküler yaralanma ya da organ yaralanması, ortalama operasyon süresi, operasyondaki kan kaybı, hastanede kalış süresi TOT’da daha az.. Postoperatif işeme disfonksiyonu TOT’da daha az... Kasık ağrısı ise, TOT’da daha fazla.

Retropubik aşağıdan-yukarı yol, yukarıdan aşağı-yola göre subjektif sonuçlarda daha başarılı.. İçten-dışa ve dıştan-içe TOT yöntemlerinde subjektif kür sonuçları kısa ve orta vadede benzer... MUS ( TVT ve TOT ) kısa ve orta vadede etkin, uzun vadede de artan oranda etkin olduğuna ilişkin sonuçlar mevcut.

2017

TOT vs TVT/ işeme disfonksiyonu 15

KOMPLİKASYONLAR TVT: intraoperatif mesane ve vaginal perforasyon UTI hematom işeme disfonksiyonu Özellikle vaginal erozyon haricinde tüm intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar TOT’da daha az…

Pubmed,Scopus ve Cochrane lib., 2000-2016 arası taranmış 5 yılın üzerinde uzun dönem sonuç bildiren, 11 RKÇ ve 5 RKÇ olmayan çalışma uygun bulunmuş. Uzun dönemde , TVT vs TOT ( TVT-O VE TOT OI ), TVT-O vs TOT OI, uzun dönemde sübjektif ve objektif kür farkı yok.

25 merkez, 569 olgu.uzun dönem sonuçlar açısından literatürdeki en geniş seri..

Austrian Urogynecology Group, 2018..

Öksürük testi, ürodinamik parametreler ve komplikasyonlar açısından fark yok. ( %83/%76 ) Yaşam kalitesi her iki grupta da yükselmiş.,gruplar arasında fark yok.. 5 yıl içinde de novo AAM her iki grupta da %6.4….. Erozyon oranları arasında fark yok ( %5.2/%4.5) Reoperasyon oranları arasında da fark yok. ( %4.1/%3.2).. SONUÇ: Her iki yöntemin uzun dönem sonuçları arasında fark yok. Cerrah hangisiyle rahat ediyorsa onu tercih edebilir.

etkinlik ( kür, iyileşme) 13 çalışma 2693 hasta.. etkinlik ( kür, iyileşme) SUI komponenti açısından iyi sonuçlar(85-97 %) AAM komponenti açısından değişken sonuçlar (30-85 %) Başarı .. AAM semptomları operasyon öncesi ön plandaysa TVT vs TOT arasında fark yok.…

MUS/ mixed UI SUI semptomlartının tedavisinde TOT VE TVT arasında fark yok. Burch op. ve PVS sonrası, AAM semptomlarında belirgin artış. … Mixed UI’si olan hastalar operasyon öncesi bilgilendirilmeli.. Mixedv UI’si olup, AAM semptomları çok belirgin olan hastalarda gerekirse operasyon yapılmamalı….

MUS ve ISY 164 hasta; SUI + ISY, TVT vs TOT TVT vs TOT; TVT daha etkin.. 6. ay (%79 vs %55) TOT grubunda 9 hastaya reoperasyon gereksinimi.. İSY’de TVT’nin TOT’a göre , üstün olduğunu söyleyenler var, ama konsensus yok.

1980’lerde Tip 3 inkontinans. Blavais ve Olsson. 1987 «düşük basınçlı ürethra». Sand.. VLPP < 60mm H2O MCU< 20 MM H20 1990’larda hipermobil olmayan rijid urethra. 2013 : IUGA ve ICS : tarihsel önemi var.klinik kullanımı belirsiz… Artık yönlendirme olmadan her stress UI olgusu, TVT veya TOT la tedavi edilebilir….

MUS ve Obesite TVT vs TOT : Fark yok Rafii et al 2003, Killingsworth et al; 2009, Rechberger et al 2009 TVT vs TOT : BMI >25 ise azalmış etkinlik. (OR, 2.9) Stav et al 2009 Diğer op.ve MUS : Eldeki kanıtlar bir operasyonun diğerine etkinliğini ( MUS, Burch op., PVS ) ortaya koymasa da, avantajları düşünülerek MUS tercih edilebilir. TVT/TOT arasında fark yok…

MUS / 65 yaş ve üzeri kadınlar. MUS, SUI olan kadınlarda kontinansı ve yaşam kalitesi skorlarını artrmaktadır ; ama az sayıda çalışma var.. Int Urogynecol J (2015) 26:1095–1102 65 yaş üzeri kadınlarda , TVT/ TOT arasında , düşük morbiditesi ve kısa operasyon süresi nedeniyle TOT tercih edilmelidir..

Rekurrent SUI/Açık kolposuspensiyonun yeniden keşfi ? Rekürrent SUI’de açık kolposuspensiyon op., başarısız bir MUS’tan sonrası değerli bir operasyon seçeneği sunmaktadır.. Elimizde başarısız bir MUS operasyonundan sonra bir operasyonu önerecek ya da reddedecek , ya da yönetim stratejisi oluşturacak yeterli veri yoktur.. Bu eksikliği giderecek RKÇ’lere acil ihtiyaç vardır.

SONUÇLAR Midurethral sentetik slingler, SUI cerrahisinde bir devrimdir. -azalmış morbidite -kısa hastanede kalış süresi -çalışmaya erken dönüş

SONUÇLAR SUI tedavisinde TVT ve TOT benzer etkinliğe sahiptir.… TVT VE TOT, mixed UI ve obez hastalarda benzer etkinliktedir. ; fakat kesin sonuçlar için daha fazla RKÇ’ye ihtiyaç vardır. ISY tanımı zor ve artık tarihsel önemde bir klinik durumdur. Burada TVT’nin görece etkinliği sorgulanmalıdır. Hekimler tercihlerini benzer etkinlikte ama belirgin olarak komplikasyonları daha az TOT’dan yana koymaktadır..