SOSYAL PSİKOLOJİ 1. DERS.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Advertisements

Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Program Tasarım Modelleri
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
BENLİK ALGISI.
Öğrenci İsmi ENGELLİ TÜRLERİ SOSYOLOJİ ENGELLİLİK FİZYOLOJİ ENGELLİLİK PSİKOLOJİ ENGELLİLİK FİZİKSEL ENGELLİ RESİMLER
DİN FELSEFESİNİN KONUSU  Felsefenin ilgilendiği alanlardan birisi de dindir. Çünkü din olgusu insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Basitçe din felsefesi,
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Tutumlar ve Tutum Değişimi
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Sosyal Psikoloji Konuları I
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
MEDİKAL BİYOLOJİ.
Program Tasarım Modelleri
TUTUM VE ALGILAR.
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ TANITIM SUNUSU
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
EMPATİK İLETİŞİM 1.
BENLİK VE KİMLİK.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitsel Rehberlik.
SOSYAL DAVRANIŞ.
DÜŞÜNME.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
PROGRAM DEĞERLENDİRME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KENDİNİ TANIMA.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
BİLGİ,BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİM
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI 3. HAFTA FATMA MIZIKACI.
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

SOSYAL PSİKOLOJİ 1. DERS

SOSYAL PSİKOLOJİ NEDİR? Sosyal psikoloji=>toplumsal davranışın sistemli bir incelemesidir. Sosyal psikoloji şunların üzerinde durur: Başka insanları nasıl algılıyoruz? Biz onlara, onlar bize nasıl tepki gösteriyor? Toplumsal durum ve ortamlarda nasıl etkileniyoruz? Yani, “insanlar birbirlerini nasıl etkiliyor?” Konusundaki her soru sosyal psikolojinin ilgi alanına girer.

Bu sorular, herkesin kendi yaşantılarından tanıdığı, günlük yaşam davranışlarıdır. Etrafımız, insanlarla çevrili olduğundan “TOPLUMSAL DAVRANIŞ” hakkında oldukça fazla bilgiyle işe başlarız. Sosyal psikoloji=> doğrudan gözlediğimiz ve yaşadığımız davranışsal olgularla uğraşmaktadır.

Gözlemlerimiz çoğunlukla “gelişigüzeldir”. Sistemli, nesnel, yansız olmayan gözlemler => bazen doğru ya da yanlış izlenimler oluştururlar.

sosyal psikolojinin ilgilendiği konular hakkında bu kadar çok şey bilmemizin önemli gerekçelerinden biri => “toplumsallık” kavramında gizlidir.

Başkalarına mutlak bağımlılığımız yokken NİÇİN yine de diğer insanlarla birlikte olmak istiyoruz?

toplumsallığı öğrendik insanlar herhangi bir şeyi öğrendikleri gibi toplumsallığı da öğreniyor olabilirler. korkuyoruz yalnızlık korkuya; korku toplumsallığa yol açabilir. (belirsizliği tanımlamak ya da korunmak için başkalarına ihtiyaç duyabiliriz) toplumsallık bir gereksinim Leon Festinger’in “Sosyal Karşılaştırma Kuramı’na” göre => bu bir gereksinimdir çünkü insanlar kendilerini değerlendirmek üzere güdülenmişlerdir ve nesnel ölçüt bulamazlarsa => kendilerini başkalarıyla karşılaştırarak değerlendirirler.

BARON VE BYRNE’a (1977) göre sosyal psikoloji tanımı “Sosyal psikoloji, bir bireyin davranış, duygu ve düşüncelerinin diğer kimselerin davranış ve / veya özelliklerinden nasıl etkilendiğini ya da belirlendiğini inceleyen bilim dalıdır”.

bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarının, başkalarının gerçek, hayal edilen ya da zımni (örtük) varlığından etkileniş tarzını anlama ve açıklama çabasıdır (Allport, 1968) KLASİK BİR TANIM

PSİKOLOJİK SOSYAL PSİKOLOJİ ve Bazı tanımlarda ise vurgu => “SOSYAL ETKİLEŞİM VE SOSYAL ÇEVRE”ye doğru kaymaktadır: PSİKOLOJİK SOSYAL PSİKOLOJİ ve SOSYOLOJİK SOSYAL PSİKOLOJİ

psikolojik sosyal psikoloji Çalıştığı olayları “içten dışa” (bireyden çevreye) doğru inceler Amaç, bireyin davranışını ve bunun nedenini sosyal çevre içinde fakat birey düzeyinde anlamak ve açıklamaktır. Bireyin “iç olaylarınnı” sosyal davranışı nasıl şekillendirdiği önemli görülmektedir. sosyolojik sosyal psikoloji Olayları “dştan içe” (çevreden bireye) doğru inceler Araştırma birimi sosyal çevre ya da gruptur; birey değildir. Kişinin iç olayları (tutum/güdü/algı vs) yerine kişilerarası etkileşimle ilgilenilmektedir

ANCAK; ne birey ne de toplum (grup) birbirinden soyutlanmış olarak, gereğince incelenemez ÇÜNKÜ birey toplumun içinde, toplum da bireyin de içindedir (değer/norm/tutum vb aracılığıyla). Buna göre diyebiliriz ki sosyal psikolojinin konusu birey –toplum (grup) etkileşimidir.